006.jpg

13 вересня відбувся «круглий стіл» з питань виділення земельних ділянок учасникам АТО.

Про те, яким чином у Сумах здійснюється розподіл земельних ділянок для цієї категорії сумчан, говорили директор департаменту забезпечення ресурсних платежів Юрій КЛИМЕНКО, начальник управління архітектури та містобудування Андрій КРИВЦОВ, голова постійної комісії з питань архітектури, містобудування, регулювання земельних відносин, природокористування та екології Максим ГАЛИЦЬКИЙ, учасники АТО.

Юрій Клименко доповів, що міська рада шукає механізм передачі учасникам АТО земельних ділянок, які наразі перебувають у користуванні. На сьогодні пошук вільних земель не дає позитивного результату - межі міста поки що не розширюються. Тому часто у цьому питанні наштовхуються на конфліктні ситуації.

Зафіксовано декілька скарг від городян, які нарікають на те, що ці земельні ділянки перебувають у їхньому користуванні, хоча вони поки не оформили на них права власності. Відтак, аби уникнути в подальшому конфліктних ситуацій, посадовець закликав всіх сумчан, хто досі не оформив право власності на свою земельну ділянку, пришвидшити цей процес. Також Юрій Клименко довів до відома присутніх, що з початку року вже розглянуто 186 заяв учасників АТО. По 96 з них надано дозволи на розроблення проектів землеустрою, по 87 надано земельні ділянки, в тому числі членам сімей загиблих воїнів.

Окрім того, аби покращити житлові умови учасників бойових дій на Сході України, під час липневої сесії міські депутати виділили в районі вул. Нахімова земельну ділянку площею 22,2866 га для розбудови житлової соціальної інфраструктури з озелененням території загального користування. Ще на 3,8959 га на пр. Козацький буде вестися будівництво багатоквартирних житлових будинків з торговими офісним приміщеннями.

Андрій Кравцов додав, що на чергову сесію міської ради підготовлено проекти документів, які надають дозвіл на розробку детальних планів територій в районі вул. Кощія, вул. Нахімова, пр-ту Козацький. Такі плани дозволять суттєво зменшити чергу на отримання земельних ділянок. Хоча, аби документація пройшла відповідну процедуру, необхідно 3-4 місяці, додав він.

Що ж стосується субвенції з міського бюджету для розроблення детальних планів території за межами міста (в Сумському районі), то ці кошти розміщені на рахунку управління архітектури та містобудування. Про це було також повідомлено і Сумську райдержадміністрацію.

На останньому засіданні Координаційної ради з надання допомоги учасникам АТО, стало відомо, що для отримання решти ділянок, що будуть викуплені у нинішніх власників і передані військовим, потрібно ще близько 360 тис. грн. Нині це питання опрацьовується Департаментом фінансів, економіки та інвестицій.

В свою чергу, Максим Галицький наголосив на тому, що перш ніж подавати документи на земельну депутатську комісію, учасники АТО мають погодити своє звернення через Координаційну раду, аби самим між собою обговорити питання виділення земельної ділянки. На основі протоколів ради земельна комісія буде розглядати першочергово ті подання, які стосуються надання дозволів на розробку проектів землеустрою, а також виділення земельних ділянок у власність.
Присутні на «круглому столі» учасники АТО звернули увагу посадовців на важливість перегляду критеріїв, за якими здійснюється видача земельних ділянок.

Наприклад, уніфікувати категорії учасників бойових дій, створити відповідний реєстр та більш оперативно інформувати про те, на якому етапі перебуває процедура надання у власність земельної ділянки.