002.jpg

29–30 вересня у Вільнюсі (Литва) пройшов Українсько-литовський міжвідомчий семінар «Профілактика девіантної поведінки дітей та молоді в рамках професійної діяльності». Наше місто на міжнародній зустрічі представляла начальник Служби у справах дітей Валерія ФЕРКАЛЮК.

Відкриття семінару відбулося у Парламенті Литовської Республіки під головуванням сігнатора Акта Незалежності Литви — Ірени АНДРЮКАЙТЄНЄ і українського координатора заходу, полковника поліції у відставці Уляни КОТЛЯРОВОЇ. Учасників привітав перший заступник Голови Сейму Відас ГЄДВІЛАС, член Сейму і групи міжпарламентських зв’язків з Україною Річардас САРГУНАС.

Серед почесних гостей були і Віце-міністр освіти і науки Литви Наталія ІСТОМІНА, Віце-міністр соціального захисту та праці Литви Гінтарас КЛІМАВІЧЮС, заступник Генерального комісара Департаменту поліції при МВС Литви Едвардас ШИЛЕРІС, президент Клубу сігнаторів Акта Незалежності Литви Бірутє ВАЛІОНІТЄ, радник Посольства України в Литві Андрій СКЛЯР.

Учасниками семінару стали представники української і литовської поліції, спеціалісти служби у справах дітей, педагоги шкіл, викладачі вищих навчальних закладів з різних регіонів України.

Мета, що об’єднала всіх — сформувати ефективну систему профілактики правопорушень та інших негативних тенденцій в поведінці дітей і молоді, в тому числі повторних. Нагальність цього завдання завжди усвідомлювалася суспільством.

Підхід до організації системи профілактики серед дітей та молоді, безпосередня робота з підлітками групи ризику мають свою специфіку. Тож всі ці питання були порушувалися у виступах, обговорювалася в малих групах.

На семінарі представили ефективний досвід вільнюської поліції щодо профілактичної роботи з проблемними підлітками. Значні можливості у розв’язанні цієї проблеми надає організація дозвілля, канікулярного відпочинку дітей, клубної, гурткової роботи — всього того, що формує позитивну комунікацію дітей, впливає на зміну їхніх потреб.

Українські експерти познайомили литовських поліцейських з власними ефективними методами групової та індивідуальної профілактичної роботи з дітьми та молоддю.

Учасники семінару також відзначили, що, попри всю специфічність, профілактика девіантної поведінки дітей та молоді — це ще й елемент сімейної політики. Доля дитини багато в чому залежить від родини, поведінки її батьків. В останні роки підтримка родин з дітьми, підвищення їх престижу — ключові теми української соціальної політики.

«Важливим аспектом роботи семінару стало обговорення комплексної взаємодії установ системи профілактики. Після дискусії щодо посталих на практиці питань і проблем учасники дійшли висновку: міжвідомча взаємодія — це формула успіху в профілактичній роботі, а раннє виявлення сімейного неблагополуччя — відправна точка в профілактичній роботі, перший крок у запобіганні всім асоціальним процесам», - ділиться враженнями Валерія Феркалюк. – «Формат проведення семінару дав змогу створити такі умови для професійного спілкування науковців, практиків і людей, що приймають рішення, в яких виявляється найбільший інтерес до вивчення цієї проблеми».

Начальник міської Служби у справах дітей впевнена, що результати семінару є важливими для подальшої актуалізації різних напрямків профілактичної роботи з дітьми та молоддю як на загальнодержавному, так і на місцевому рівнях.