Print
Hits: 1571

Про це під час прес-конференції 28 жовтня заявив регіональний координатор програми «Протидія поборам за безкоштовні медичні послуги» Володимир ЧЕПІК.

Він повідомив про черговий важливий результат медичної адвокаційної кампанії: міській відділ охорони здоров’я затвердив примірну форму та зміст договору про співробітництво між лікувально-профілактичними закладами та благодійними організаціями і рекомендував головним лікарям підписати угоди.

Це стало результатом діяльності робочої групи щодо забезпечення прозорої та підзвітної діяльності благодійних організацій на території медичних закладів міста, створеної у вересні у рамках програми «Протидія поборам за безкоштовні медичні послуги».

Володимир Чепік наголосив, що з першого засідання робочої групи її члени консолідують свої зусилля щодо спільного розуміння проблеми неформальних платежів та потреби її вирішення.

«Робоча група напрацьовує матеріали для впровадження та реалізації механізмів протидії поборів. Одним із головних успіхів в цьому напрямку є затвердження договорів про співпрацю. Більш того, головні лікарі вже роблять певні кроки щодо підписання зазначених угод. Радує те, що не тільки громадськість зацікавлена в прозорості надходження коштів, в цьому зацікавлені і медичні заклади», — говорить регіональний координатор програми «Протидія поборам за безкоштовні медичні послуги».

Він зазначив, що робочою групою розробляються пропозиції щодо додаткового фінансування медичної галузі з місцевого бюджету.2 copy copy

Головний лікар Сумської міської клінічної лікарні № 5 В’ячеслав ПЕТРЕНКО дав оцінку ситуації з фінансуванням медичної галузі.

«Ефективні зміни в системі охорони здоров’я і наданні медичних послуг не можливі без участі громадськості. Оскільки населення є основним платником за послуги, чи то через механізм національного бюджетного фінансування, чи то через суспільно-солідарні накопичувальні механізми, чи то через безпосередню оплату медичних послуг у приватному секторі. Крім того головним споживачем послуг також є населення. Державні органи не спроможні вирішувати значну частину проблем які є в галузі: пониження показників якості доступності медичних послуг, неефективність функціонування нинішньої системи надання медичної допомоги, відсутність системи захисту прав пацієнтів, контролю якості медичної допомоги. Тому громадський контроль важливий і необхідний чинник розвитку галузі. Розуміючи це, я готовий проводити кампанію по прозорості збору внесків», — зазначив В’ячеслав Петренко.

Довідка:
«Протидія поборам за безкоштовні медичні послуги» — програма, яку 3 рік поспіль реалізують експерти Інституту аналітики та адвокації у різних областях України. Основна мета — «опрозорення» та нормативне врегулювання співпраці благодійних фондів та лікувальних закладів. Цьогоріч до неї приєдналися і Суми.