Print
Hits: 1609

Депутати міської ради ухвалили звернення до Прем’єр-міністра України Володимира ГРОЙСМАНА, голови Верховної Ради України Андрія ПАРУБІЯ та голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Дмитра ВОВКА стосовно доцільності та ефективності використання загальнобудинкових вузлів обліку газу.

Сумські обранці пропонують столичним посадовцям розглянути питання використання такої системи з позиції мешканців багатоквартирного будинку, в якому встановлено такий вузол обліку газу.

Розроблене тимчасове положення про порядок розрахунку за надання населенню послуг з газопостачання в умовах використання загальнобудинкового вузла обліку та принцип використання такого приладу, зазначається у зверненні, не забезпечує захист прав споживачів та відкрито демонструє лобіювання урядом інтересів монопольних газорозподільних компаній з метою оптимізації витрат на встановлення лічильників газу.

Разом із тим, відсутність рішень на захист прав споживачів, акцентують увагу сумські обранці, викликає соціальний резонанс у суспільстві та формує негативне відношення до уряду України та відповідних міністерств.

Встановлення будинкових лічильників блакитного палива, наголошується серед іншого в листі, не забезпечує персоніфікований облік спожитого газу; не мотивує до споживачів до економії, адже сплата відбувається за колективним принципом, а газорозподільне підприємство – до контролю витоків після будинкового вузла обліку, бо за них сплачують мешканці будинку. Окрім того, не існує дієвого механізму забезпечення збереження цілісності такого приладу.

Також депкорпус звертає увагу на те, що Законом України «Про комерційний облік природного газу»передбачено термін для встановлення засобів обліку для споживачів, що використовують газ для приготування їжі (тільки плита) в термін до 1 січня 2018 року, натомість же сьогодні газорозподільне підприємство погрожує припиненням газопостачання будинків в разі відмови у встановленні загальнобудинкових вузлів обліку.

Відтак, депутати міської ради просять сприяти законодавчому зобов’язанню у забезпечені індивідуального обліку природного газу для всіх споживачів до 1 січня 2018 року та визначити можливість використання будинкових лічильників винятково за згодою мешканців.

Відповідний проект рішення підтримали 33 обранці.