002.jpg

Начальник управління «Інспекція з благоустрою міста Суми» Руслан ГОЛОПЬОРОВ розповів під час щопонеділкової апаратної наради про хід виконання заходів щодо проведення місячника з благоустрою території міста Суми.

Посадовець у своєму виступі зазначив, що головною метою передбачених заходів загальноміського місячника, який тривав з 1 квітня до 1 травня, було забезпечення належного санітарного стану та благоустрою, ліквідація несанкціонованих звалищ сміття та озеленення території міста.

«У весняній толоці взяли участь підприємства, установи, організації, фізичні особи-підприємці, заклади освіти, заклади охорони здоров’я, заклади культури, структурні підрозділи міської ради, обласної державної адміністрації, громадські організації, політичні партії та небайдужі сумчани. Загалом близько 17800 осіб, – доповів Руслан Голопьоров. – Зібрано та вивезено близько 890 м³ сміття, листя та гілля, задіяно 72 одиниці техніки, висаджено близько 400 саджанців дерев та кущів».

Від суб’єктів господарювання у проведенні місячника взяло участь близько шести тисяч осіб. Підприємства, установи, організації усіх форм власності, фізичні особи-підприємці прибирали на прилеглих і закріплених територіях, впорядковували газони, квітники, приводили до належного стану фасади, вітрини, вирубували поросль. Також зібрали близько 350 м³ сміття, листя, гілля.

Крім того, суб’єкти господарювання, які здійснюють підприємницьку діяльність в зонах масового відпочинку населення, наводили лад у місцях масового відпочинку населення на водних об’єктах міста. Взяло участь близько 180 осіб.

Активну участь у місячнику благоустрою взяли такі суб’єкти господарювання: ТОВ «Сумитеплоенерго», філія «Сумський міський район електричних мереж ПАТ «Сумиобленерго», ПАТ «Сумигаз», Сумська дирекція залізничних перевезень, Індустріальний парк «Патріот» ТОВ «Сервіс-Маркет», ТОВ «Рубікон Груп», ПАТ «Укртелеком», концерн «Нікмас», ТОВ «Капучіно-7», ТОВ «Технологія», ТОВ «Аврора», ТОВ «Еко Маркет», ТОВ «Укртехносинтез», АК «Електрон», ПАТ «СМНВО», філія «Сумський молочний завод», ТОВ «Агрофірма «Тепличний», філії АТ «Державний Ощадний Банк України», ФОП Лисий В. В.,ФОП Сердюк Ю. М., ФОП Демідов В. Ю., ФОП Кіяшко М. О., ФОП Заїкін С. А.,ФОП Сіма О. О., ФОП Ярош І. В., ФОП Маковий В. І., ФОП Цедік Н. П. та інші, а також комунальні підприємства міської ради.

КП «Паркінг» прибирало території прилеглі до офісу та автостоянок підприємства, зупинки громадського транспорту, урни біля них (326 шт.) та урни на території озера Чеха.

КП «Зеленбуд» приводило до ладу міський парк ім. Кожедуба, сквер «Дружба», пам’ятний знак «Жертвам Чорнобиля» та сквер по вул. Горького, скверів по вул. Набережна р. Стрілки, по вул. Чорновола, Меморіал Бойової Слави, пам’ятник воїнам СКД, ще впорядкувало газони, квітники, здійснювало догляд за деревами та кущами, вирубувало порослі, видаляло дерева та прибирало листя по вулицях міста.

КП «Спеціалізований комбінат» приводило в належний санітарний стан прилеглі та закріплені території, впорядковувало 13 кладовищ міста.

КП «Міськсвітло» виконувало роботи з заміни патронів, ліквідації пошкоджень, заміні дротів, патронів світильників, заміні рубильників, запобіжників, проводило огляд та ремонт кабельної та телефонної лінії, огляд та обслуговування світильників, ремонт пунктів живлення.

КП «Міськводоканал» наводило лад на територій шести водопровідних та 19 каналізаційних насосних станцій, впорядкувало території очисних споруд; прибирало дороги, проводило роботи по вирубці кущів та обрізанню гілок, вивозу сміття з території.

КП «Електроавтотранс» прибирало прилеглу до підприємства територію, відремонтували пам’ятник на братській могилі радянських воїнів на території Пришибського кладовища, прибрало територію кінцевих зупинок по вул. Героїв Крут та вул. Прокоф’єва.

Як зазначив Руслан Голопьоров, підприємства-надавачі послуг з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій в рамках загальноміського місячника прибирали листя, сміття, гілки; висаджували дерева та кущі; впорядкували газони та квітники; спилювали аварійні та старі дерева, встановлювали, ремонтували та фарбували лавки; облаштували пісочниці, ремонтували та фарбували дитячі майданчики; очищували підвали, техповерхи від сміття, сторонніх предметів; очищували бордюри.

Активну та відповідальну участь у заходах під час проведення весняної толоки взяли заклади освіти. Всього долучилися близько 10 тис. осіб, зібрали близько 400 м³ сміття та листя.

Також приєдналися до місячника благоустрою дитячі музичні школи, бібліотеки, дитячо-юнацькі спортивні школи. Працювало близько 120 осіб, зібрали близько 14 м³ сміття, листя, гілля.

Проводилися заходи з впорядкуванню територій, прилеглих до лікувально-профілактичних закладів.

Загалом, зауважив начальник управління «Інспекція з благоустрою міста Суми», у загальноміській толоці взяли участь 28 структурних підрозділів міської ради, працювали близько 300 осіб, зібрали близько 60 м³ сміття. Також на прибирання вийшла частина структурних підрозділів обласної державної адміністрації (працювали 306 осіб, зібрали близько 40 м³ сміття), управління Пенсійного фонду в Сумській області (працювали близько 250 осіб, зібрали близько 50 м³ сміття).

«Проводилися роботи з очищення від побутового сміття прибережних зон р. Сумка, р. Стрілка, р. Псел, озера Дурова та озера Чеха. До виконання зазначених робіт долучалися заклади освіти, працівники структурних підрозділів міської ради, облдержадміністрації, суб’єкти господарювання, громадські організації, політичні партії», – повідомив він.

За словами директора департаменту інфраструктури міста Григорія ЯРЕМЕНКА, під час місячника благоустрою виконана робота з прибирання 26-ти територій загального користування. Вивезення зібраного сміття забезпечували підприємства ТОВ «А-Муссон» та ТОВ «Сервісресурс».

Протягом місячника з благоустрою ТОВ «А-Муссон» виконано роботи з наведення санітарного стану на 272 контейнерних майданчиках, вивезено 1100 м³ рослинних відходів з території біля контейнерних майданчиків, здійснено ремонт 75 контейнерів; ТОВ «Сервісресурс» – 46 контейнерних майданчиках, вивезено 640 м³ рослинних відходів, здійснено ремонт 39 контейнерів.

«Серед недоліків, що мали місце під час проведення місячника благоустрою, слід зазначити те, що не всі суб’єкти сповіщали управління «Інспекція з благоустрою міста Суми» про початок прибирання територій, – підсумував керівник цього управління Руслан Голопьоров. – Цьогоріч великі підприємства, зокрема, ПАТ «СМНВО», приступили до виконання заходів із благоустрою значно пізніше, ніж у минулому році. Значно меншу активність проявили у цьому році політичні партії, громадські та релігійні організації. Також деякі території залишилися неприбраними. Зокрема, це стосується територій, які не утримуються підприємствами-надавачами послуг з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій».

Наприкінці виступу посадовець надав пропозиції щодо покращення у майбутньому проведення загальноміського місячника благоустрою, зокрема виділяти з міського бюджету додаткові кошти комунальним підприємствам для вивезення листя, гілля, ТПВ; для закупівлі витратних матеріалів (мішків для сміття та рукавичок для громадських організацій і громадян, які виявили бажання взяти участь у місячнику); на прибирання безгосподарних територій та передбачити нагороди (подяки, відзнаки) найбільш активним учасникам.

Також він зауважив, що для унеможливлення розповсюдження сміття із контейнерних баків необхідно забезпечити майданчики закритими контейнерами та у подальшому більш широко висвітлювати інформацію про початок місячника благоустрою у засобах масової інформації.