0010.jpg

Протягом І півріччя поточного року в закладах та установах міста, що утримуються за кошти міського бюджету, впроваджувався ряд комплексних заходів із підвищення енергоефективності.

Відбувалось це на виконання Програми підвищення енергоефективності в бюджетній сфері міста Суми на 2017-2019 роки, затвердженої рішенням Сумської міської ради від 21 грудня
2016 року № 1548 - МР (зі змінами).

Відповідно до Програми у 2018 році передбачено виконання заходів на загальну суму 50770,2 тис. грн. Міським бюджетом на виконання програмних заходів передбачено 46043,3 тис. гривень.

Фактичний обсяг фінансування заходів Програми у I півріччі 2018 року за інформацією головних розпорядників бюджетних коштів становив 12408,6 тис. грн., у тому числі: 12226,2 тис. грн. кошти міського бюджету, 2,4 тис. грн. кошти державного бюджету, 180 тис. грн. кошти НЕФКО, що складає 24 % від запланованого на рік.

Проведено заходи по заміні віконних блоків (398,53 м2) та дверних полотен (49,94 м2) на енергоефективні у закладах галузей «Охорона здоров’я», «Культура».

Виконано роботи по утепленню 476,42 м2 віконних відкосів та 4499 м2 фасадів у школах № 25 та № 24, НВК № 16, поліклініці № 2 міської дитячої клінічної лікарні Святої Зінаїди.

У школі № 25 виконано роботи по монтажу індивідуального теплового пункту, електромонтажні роботи, модернізації системи вентиляції та системи теплопостачання. У школі № 24 виконано електромонтажні роботи, роботи по модернізації системи вентиляції, системи теплопостачання та покрівлі.

У НВК № 16 утеплено 43 м2 цоколю. По школі № 22 та школі № 29 перераховано підрядній організації аванс на придбання будівельних матеріалів для утеплення фасадів.

Також у звітному періоді розроблено проектно-кошторисну документацію на проведення енергоефективних заходів по бібліотекам-філіям № 1, № 3, № 6, дитячій музичній школі 1, школах № 1 та № 10.

По галузі «Освіта» виконано обстеження 20 закладів з метою підготовки вихідних даних для заміни та встановлення нового обладнання для впровадження системи моніторингу теплоспоживання, здійснювався автоматизований збір даних приладового обліку енергоресурсів у закладах: школах № 1, № 7, № 17, № 6, № 22, ДНЗ № 2, № 7, № 14, № 21, № 22, № 23.

У червні поточного року проведено загальноміський захід «Дні Сталої енергії». В рамках заходу проведено міську конференцію «Енергоефективність: сьогодення та перспективи». У роботі конференції взяли участь керівництво міста, представники проекту GIZ «Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях», Асоціації «Енергоефективні міста України», а також представники бюджетних організацій, ОСББ, бізнес-структур та ін. Основною метою заходу була презентація планів співпраці та основних напрацювань міжнародних проектів у сфері енергозбереження, обговорення інноваційних фінансових інструментів для кредитування енергозберігаючих заходів, досягнень у сфері впровадження енергозберігаючих заходів у житлових будинках, будівлях навчальних закладів міста та ін. У рамках святкування загальноміського заходу було проведено різноманітні заходи, такі як велопробіг, велоквест, фестиваль «Sumy Energy Fest» з хедлайнером фестивалю українським рок-гуртом «Vivienne Mort». Активні учасники заходів отримали подарунки від міської ради, Асоціації «Енергоефективні міста України», проекту GIZ «Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях».

28 лютого поточного року за результатами зовнішнього аудиту системи енергетичного менеджменту управління енергетичними ресурсами на рівні виконавчих органів міської ради, галузі «Освіта» отримано сертифікат системи енергетичного менеджменту в галузі «Муніципальні послуги» відповідно до вимог та рекомендацій міжнародного стандарту ISO 50001:2011 «Системи енергетичного менеджменту». Проведено семінар-тренінг на тему: «Впровадження системи енергетичного менеджменту згідно з вимогами стандарту ISO 50001» для представників бюджетних закладів міста.

У рамках співпраці з Проектом «Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях», що виконується Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) GmbH за дорученням Федерального Уряду Німеччини, проведено енергетичні аудити у лікувальних закладах міста Суми, а саме: міській клінічній лікарні № 1, Центрі первинної медико-санітарної допомоги № 3, міській клінічній лікарні № 4, міській клінічній лікарні № 5, міській клінічній стоматологічній поліклініці, міському клінічному пологовому будинку Пресвятої Діви Марії, міській дитячій клінічній лікарні Святої Зінаїди.

Опрацьовується питання щодо впровадження енергоефективних заходів, визначених за результатами енергоаудитів у лікувально-профілактичних закладах міста.