003.jpg

У Сумах мають зробити розрахунки та порівняльний аналіз, який покаже економію енергії та коштів через впровадження енергозберігаючих заходів у закладах освіти міста.

Таке завдання дав міський голова Олександр ЛИСЕНКО під час апаратної наради начальнику управлінню освіти і науки Антоніні ДАНИЛЬЧЕНКО.

Як повідомила Антоніна Данильченко, з метою досягнення цілей енергетичної політики, освітянами активно виконуються заходи, передбачені Програмою підвищення енергоефективності в бюджетній сфері міста Суми на 2017-2019 роки.

За її словами, на сьогодні управлінням капітального будівництва та дорожнього господарства здійснено комплексно термомодернізацію будівель дитячих садочків № 2, № 14, № 22, школи № 24 та НВК № 16. Тривають роботи з реконструкції шкіл № 22, № 25, № 29. На всі ці заходи передбачено близько 20 млн гривень.

Станом на 30 серпня виконано роботи з утеплення покрівлі школи № 5 і заміна віконних блоків школи № 27. Продовжуються утеплення школи № 1, №10 (стіни та покрівлі), заміна віконних блоків у школах № 13, № 19, № 21, № 26. Відбувається капітальний ремонт теплових пунктів школи № 1, № 13 та дитячого садочка № 29.

Наразі встановлена автоматизована система моніторингу теплоспоживання у шести закладах освіти та у 20 закладах – встановлюється. За рішенням міської ради у десяти закладах роблять технічне переоснащення теплових пунктів.

Також Антоніна Данильченко зупинилася на тому, що у школах № 7, № 9, № 20 здійснюється реалізація грантового проекту від Європейської Комісії «Підвищення енергоефективності в освітніх закладах м. Суми», технічні експерти готують звіти енергетичних аудитів будівель та рекомендації щодо впровадження заходів.

«Підбиваючи підсумки, теплової енергії зекономлено 1800 Гкал, електричної енергії – 49 тис. кВт/год. У фінансовому еквіваленті це становить 2,8 млн грн. і 141 тис. грн. відповідно, – акцентувала начальник профільного управління. – На сьогодні додалося комп’ютерного оснащення школам, інтерактивних дошок та іншої техніки для 118 класів, яка є дуже енергетично затратною. Тож ті заходи, які ми застосовуємо, дають змогу економії як в натуральному, так і в грошовому еквіваленті».

Заслухавши інформацію, міський голова Олександр Лисенко запропонував начальнику управлінню освіти і науки після опалювального сезону зробити відповідні розрахунки та порівняльний аналіз, який би показав дійсні цифри економії енергії та коштів за допомогою впроваджених заходів із енергозбереження.

«По кожному об’єкту маємо зробимо необхідні енергозберігаючі заходи. А після опалювального сезону ваше управління нехай підготує відповідну таблицю з усіма розрахунками. Аби порахувати, які цифри у нас вийшли по кожній школі окремо та вивести загальні показники економії енергоресурсів і коштів загалом», – підсумував очільник обласного центру.