0012.jpg

Очисні споруди КП «Міськводоканал» здійснюють стабільне та в межах проектно-типових показників очищення стічних вод.

Про те, як це відбувається йшлось зранку на виїзному брифінгу.

Представникам ЗМІ показали весь процес очищення: від моменту, як стоки потрапляють на очисні споруди, до того, як уже чиста вода виходить звідти.

За цей час стоки проходять три етапи очищення: механічний, біологічний та хімічний. Начальник очисних споруд КП «Міськводоканал» Микола ПОКУТНІЙ зазначив, що останнім часом на фоні зменшення обсягів стоків спостерігається підвищення концентрації забруднюючих речовин, що надходить із міста.

Попри це, після очищення до річки Псел потрапляє вода, що відповідає нормативам.

Відомча лабораторія очисних споруд здійснює щоденний контроль за якістю стічних вод після очищення. Щомісяця дані передають до департаменту екології та охорони природних ресурсів обласної державної адміністрації та обласного виробничого управлінню водного господарства.

На підприємстві спростовують звинувачення щодо забруднення річки Псел, які нещодавно пролунали на адресу КП «Міськводоканал».

Головний інженер КП «Міськводоканал» Йосип ТИСІВСЬКИЙ зауважив, що очисні споруди, попри вік і зношеність, зі своїм завданням справляються. Упродовж року фіксувалися незначні перевищення гранично-допустимих концентрацій за деякими показниками (завислі речовини, азот амонійний, хлориди, сульфати, ортофосфати, ХСК).

Щодо результатів лабораторних досліджень, які Державна екологічна інспекція у Сумській області оприлюднила 24 вересня, то представники КП «Міськводоканал» не були присутні при заборі води 18 вересня і паралельний забір і не здійснювався. Того дня фахівці комунального підприємства також узяли воду на аналіз, і результати інші – перевищення лише по нітратах.

На підприємстві визнають, що очисні споруди потребують реконструкції. За словами директора КП «Міськодоканал» Анатолія САГАЧА, у цьому питанні комунальне підприємство має порозуміння з керівництвом міста. Наразі розроблена відповідна проектна документація (стадія ТЕО). Для виконання робіт звертатимуться за фінансовою допомогою до міжнародних банків. Нині спільно з департаментом фінансів, економіки та інвестицій працюють над тим, аби частково провести переобладнання очисних споруд за допомогою фінансової корпорації НЕФКО.

До кінця поточного року планують відремонтувати «грабельну», а також коштом міського та державного бюджетів (269 тис. грн. і 2,3 млн грн. відповідно) у рамках Загальнодержавної програми «Питна вода України» перевести «хлораторну» на гіпохлорит натрію.