001.jpg

У 2018 році виконавчий комітет при проведенні електронних закупівель зекономив понад 2 млн гривень.

Про це сьогодні під час брифінгу розповіли заступник міського голови, керуючий справами виконавчого комітету Степан ПАК та начальник відділу з конкурсних торгів Роман ТРЕПАЛІН.

«Минулоріч відділ з конкурсних торгів здійснив для виконавчого комітету через електронну систему ProZorro 261 допорогову закупівлю на 14,02 млн грн. та 81 тендерну процедуру на 41,8 млн грн., - повідомив журналістам Степан Пак. - При цьому економія бюджетних коштів склала понад 2 млн гривень».

Потому керуючий справами виконавчого комітету зупинився на проведенні закупівель, які проводили інші головні розпорядники бюджетних коштів. Загалом протягом минулого року через електронну систему ProZorro було здійснено 4390 закупівель на 1,7 млрд гривень. При цьому економія бюджетних коштів склала майже 39 млн грн., які потім спрямували на придбання інших товарів, робіт і послуг.

Із загальної кількості проведених розпорядниками закупівель, завершені склали 4065, а це становить 92,6%. Разом із тим, від загальної кількості проведених торгів 246 були визнані такими, що не відбулись, 56 - скасовані, а 23 закупівлі віднесені до категорії «інші».

Найбільше товарів, робіт і послуг через систему ProZorro у 2018 році замовили департамент інфраструктури міста (1559 закупівель), управління освіти і науки (1552 закупівлі), відділ охорони здоров’я (590 закупівель), виконавчий комітет (342 закупівлі), управління капітального будівництва та дорожнього господарства (178 закупівель).

Начальник відділу з конкурсних торгів Роман Трепалін додав, що вже підготовлений законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі».

«Пропонується запровадити спрощений механізм допорогових закупівель. Таким чином на законодавчому рівні буде уніфіковано єдину систему допорогових закупівель. Буде створено каталог закупівель, згідно з яким розпорядники бюджетних коштів не витрачатимуть майже два тижні для проведення допорогових закупівель і зможуть набагато швидше придбавати товари, роботи та послуги, вартість яких перевищує 50 тис. грн, але є меншою за порогову суму у 200 тис. гривень», – сказав фахівець.

Цей законопроект також надає можливість учасниками торгів протягом 24 годин після проведення аукціону додати ті документи, які вони забули надати до його проведення. Роман Трепалін зауважив, що це значно економитиме час, а головне, бюджетні кошти. Адже нині пропозиції учасника, який пропонує найнижчу ціну, але при цьому забув додати той чи інший необхідний документ, відкидаються і потрібно розглядати більш дорогі пропозиції.