006.jpg

Сумчани, які мешкають у будинках, що обслуговує Керуюча компанія «ДомКом Суми» мають можливість ознайомитися з новими розрахунками тарифів та висловити свої пропозиції чи зауваження протягом 14 днів згідно з законодавством.

Розрахунок тарифів виконано відповідно до Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01 червня 2011 року № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги». Тарифи розраховані окремо за кожним будинком житлового фонду,

в залежності від рівня упорядження будинку, технічного стану, переліку послуг тощо.

З листопада 2015 року ТОВ «КК «ДомКом Суми» обслуговує 248 будинків відповідно до договору, укладеним з КП «Сумижитло». Тимчасово керуюча кампанія використовувала тариф, розрахований для КП «Сумижитло» ще у 2011 р. Нині підприємство здійснило власний розрахунок комірного для мешканців житлових будинків, які взяло на обслуговування, згідно з чинним законодавством.

Зміна тарифів викликана необхідністю приведення їх до економічно обґрунтованого рівня для забезпечення кваліфікованого, якісного, гарантованого обслуговування та ремонту житлового фонду, його технічного обладнання, дотримання санітарного стану прибудинкових територій для створення мешканцям будинків належних та безпечних умов проживання.

З 2011 року відбулися значні зміни економічних складових тарифів, проте коригування розміру тарифів згідно законодавства жодного разу не відбувалось. Таким чином, виникла нагальна необхідність проведення загальної процедури повного перегляду тарифів, згідно вимог чинного законодавства.

Так, за цей період значно зросла вартість всіх складових витрат: електроенергії в 3 рази; паливо-мастильних матеріалів в 2,5 рази; матеріалів, необхідних для проведення ремонтних робіт на 80%. Збільшилась вартість послуг інших спеціалізованих підприємств (утримання ліфтів, димовентканалів, дератизація, дезінсекція тощо).

Зростання мінімальної заробітної плати відбулося майже на 46% (з 941 грн. у діючих тарифах 2011 року до 1378 грн. на сьогодні). Значно підвищилась вартість робіт на технічне обслуговування ліфтів та систем диспетчеризації (з 0,35 грн./кв.м. до 0,80 - 0,83) грн/кв.м.).

Накладні витрати підприємства складаються з адміністративних та загальновиробничих витрат. Розподіл накладних витрат здійснено по кожній складовій витрат на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 1 червня 2011 року № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги».

Розрахунок здійснено по кожному будинку та по складовим тарифу згідно з Постановою №869. У середньому пропонований розмір нового комірного становить 2,06 грн./м.кв.

ТОВ «Керуюча компанія «ДомКом Суми» приймає зауваження та пропозиції від фізичних та юридичних осіб, їх об'єднань протягом 14 календарних днів з дня повідомлення споживачів про намір здійснити зміну тарифів за адресою: 40030, м.Суми, вул. Петропавлівська 86 (оф.5). Більш детальну інформацію про тарифи (розмір, структура, перелік та періодичність надання послуг тощо) також можна дізнатися за вищезазначеною адресою або на веб-сайті підприємства: www.sumy.domkom.org.ua.