005.jpg

Виконавчий комітет на черговому засіданні 16 березня розглянув питання про тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій по шести обслуговуючим організаціям.

Свої розрахунки подали ТОВ «КК «ДомКом Суми», ПРБП «Рембуд», КП «Сумижилкомсервіс», КП «Сумитеплоенергоцентраль», ТОВ «Керуюча компанія «Сумитехнобудсервіс», ТОВ «ФОРЕКС ПЛЮС».

Інформацію про намір цих підприємств підвищити тарифи була опублікована на Муніципальному інформаційному порталі, і городяни мали можливість висловити свої думки з цього питання. Представники громади долучились до обговорення цього питання й безпосередньо на засіданні виконавчого комітету.

Члени останнього вирішили спочатку заслухати керівників усіх шести організацій, що подали нові розрахунки, а вже потім визначатись щодо відповідних рішень.

Чинний розмір квартирної плати, наголошували у своїх доповідях очільники підприємств, був визначений у 2011 році і не враховує нинішню економічну ситуацію. Зокрема, з того часу відбулось підвищення мінімальної заробітної плати, здорожчання комунальної електроенергії та пально-мастильних матеріалів. Ситуація, що склалась, зауважили директори ЖЕКів, не дозволяє якісно виконувати роботу, зокрема, в частині поточних ремонтів.

У нових тарифах надавачі послуг виходили з поверховості будинку, по одних складових відбулось збільшення (ліфти, поточний ремонт), по інших – зменшення (прибирання прибудинкової території).

«Я вважаю свій тариф економічно обґрунтованим», – відповів на зауваження представників громадськості директор ПРБП «Рембуд» Валентин КОСТЮК.

Із прийняттям нового тарифу, повідомив керівник КП «Сумижилкомсервіс» Сергій СИТНИК, складова «поточний ремонт» по їхньому підприємству складе понад 42 %, в іншому разі про ефективну роботу навіть не йдеться. А підприємство має цього року в обов`язковому порядку провести заміну лічильників комунальної електроенергії, інакше не буде світла у місцях загального користування, зупиняться ліфти тощо.

«Якщо ми залишимо тариф на тому рівні, що є, то підприємство перетворюється фактично на транзитне, таке, що може виконувати лише аварійні послуги, сплачувати податки, прибирання території та комунальну електроенергію. На поточний ремонт, на жаль, жодної копійки не залишиться», – наголосив він.

«Розумію, що рішення непопулярне, але його необхідно приймати», – підтримав колегу директор КП «Сумитеплоенергоцентраль» Євген СКОРОБАГАТСЬКИЙ.

На зауваження представників громадськості про те, що говорити про обгрунтованісь тарифів за відсутності технічних паспортів на будинки не можна, керуючий справами виконавчого комітету Віктор ВОЛОНТИРЕЦЬ повідомив, що «в роз`ясненнях Мінрегіонбуду говориться про те, що за відсутності технічних паспортів на будинки, ми можемо розглядати про інвентаризоване майно, і на підставі актування користуватись цими цифрами».

Винятково зміною тарифу ситуацію у сфері обслуговування житла докорінно не змінити, зазначив міський голова Олександр ЛИСЕНКО. Необхідні ще якість і відповідальність з боку надавачів послуг і контроль – із боку мешканців, Департаменту інфраструктури та депутатів. Разом із тим, зауважив він, «поточний ремонт» – важлива складова.

«Цього року ми капітально ремонтуємо будинки. Наразі хочемо додати до титульного списку ще 35 об`єктів. Будемо додатково виділяти на них кошти. Але виконати за один рік ці роботи у всіх 1435 жилих будівлях ми не зможемо. Тому рештіпоки можна допомогти за рахунок коштів, що передбачені в тарифі на поточний ремонт», – сказав очільник Сум.

Аби посилити відповідальність обслуговуючих організацій, Віктор Волонтирець запропонував записати в рішенні те, що надавачі послуг мають щомісяця погоджувати з мешканцями акти робіт по поточних ремонтах, а в разі невиконання за результатами року проводити перерахунок. Також доручити Департаменту інфраструктури здійснювати контроль за виконанням складових тарифу й обмежити дію тарифних рішень термінами дії договорів підприємств із управителями.

Втім, і з такими доповненнями всі шість рішень про тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій не отримали необхідну кількість голосів.

Також цього дня виконавчий комітет не погодив ТОВ «А-МУССОН» тарифи на послуги з організації збирання вивезення твердих побутових, великогабаритних та ремонтних відходів, що утворюються на території міста.