004.jpg

16 березня в ВЦ «Іллінський» представники міськради, депутатського корпусу та громадськість взяли участь у круглому столі на тему: «Особливості реформування житлово-комунального господарства на місцевому рівні: що врахувати при виборі моделі управлінням житлом».

Присутні обговорили Закон України від 14 травня 2015 року № 417-VIII «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» та особливості роботи вже створених ОСББ.

Як наголосили виступаючі, даний закон відміняє усі раніше прийняті рішення щодо балансоутримувача житлового будинку. Вже з липня минулого року мешканці багатоквартирних будинків мають право самостійно обирати управителя будинку, організацію чи компанію, яка його обслуговуватиме, або вони повинні створити об’єднання співвласників багатоквартирного будинку.

Визначитися з цим питанням вони повинні до 1 липня 2016 року.

Новий закон передбачає, що мешканці будуть балансоутримувачами своїх будинків, а не міська рада як зараз, за винятком тих будинків, де вже створено ОСББ.

«Згідно нововведенням, мешканці мають час до 1 липня 2016 року, щоб визначитися з тим, хто здійснюватиме управління їхнім будинком надалі. Вирішувати подальшу долю свого будинку, а відповідно – свого комфорту та благоустрою, власники квартир мають на загальних зборах. У такий спосіб мешканці повинні обрати управителя будинком поміж себе, або запросити керуючу фірму, яка надаватиме усі житло-комунальні послуги, відповідатиме за утримання будинку, ремонт, буде підзвітною мешканцям», – розповіла депутат Сумської міської ради, голова постійної комісії з питань житлово-комунального господарства, благоустрою, енергозбереження, транспорту та зв’язку Вікторія ГРОБОВА.

1458227285 img 2138На переконання голови Асоціації ОСББ «Сумщина» Романа ГУЧЕНКА, кардинально змінилося чинне законодавство, згідно якого люди повинні турбуватися не лише про свою квартиру, а й про те, що знаходиться за її стінами: ліфти, східцеві клітини, мережі. Новий закон – це незворотній шлях, яким потрібно йти.

У своїх округах депутати продовжать роз’яснювальну роботу по цій темі серед мешканців міста.

Детальніше з цією темою можна ознайомитися в розділі "Жек ліквідують".