003.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сумської міської ТГ (14–21 лютого 2022 року).

Бюджет

Станом на 17 лютого до Загального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 323,9 млн грн, що становить 11,3% до плану на рік.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження збільшились на 64,8 млн грн (або на 25%).

Із загальної суми надходжень 66% (213,8 млн грн) – податок на доходи фізичних осіб; 26,9% (87,2 млн грн) – місцеві податки та збори (21,2% (68,6 млн грн) – єдиний податок; 4,6% (14,8 млн грн) – земельний податок та орендна плата.

До Спеціального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшли кошти в сумі 11,5 млн грн, що становить 9,7% до плану на рік.
Надходження бюджету розвитку становлять 2,7 млн грн (кошти від відчуження майна – 2,6 млн грн, кошти пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту – 0,1 млн грн).

Офіційних трансфертів до загального фонду надійшло 88,8 млн грн, що становить 99,8 % до плану на січень-лютий за розписом.

Плата за землю та комунальне майно

Протягом лютого надійшло: від оренди комунального майна – 4,9 млн грн, що становить 113,5% від планового завдання на лютий; відчуження комунального майна – 359,6 тис. грн, що становить 16,1% від планового завдання на лютий; плати за землю – 2,2 млн грн, що становить 9,9% від планового завдання на лютий (земельного податку – 921 тис. грн або 10,4% від плану на поточний місяць; орендної плати – 1,3 млн грн або 10,4% від плану на поточний місяць); коштів за шкоду, що заподіяна на земельних ділянках державної та комунальної власності, які не надані у користування та не передані у власність, внаслідок їх самовільного заняття, використання не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу; відшкодування збитків за погіршення якості ґрунтового покриву тощо та за неодержання доходів у зв'язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок – 18,4 тис. грн, що в 1,5 раза перевищує планове завдання на лютий.

З початку року надійшло: від оренди комунального майна – 9,3 млн грн, що становить 143% від планового завдання на два місяці; від відчуження комунального майна – 2,6 млн грн, що становить 116,1% від планового завдання на два місяці; плати за землю – 14,8 млн грн, що становить 40,1% від планового завдання на два місяці (земельного податку – 5,9 млн грн або 39,3% від плану на два місяці; орендної плати – 8,9 млн грн або 40,7% від плану на два місяці, від продажу земельних ділянок – авансовий внесок в рахунок оплати ціни земельної ділянки – 5 тис. грн (надходження планом не передбачені); коштів за шкоду, що заподіяна на земельних ділянках державної та комунальної власності, які не надані у користування та не передані у власність, внаслідок їх самовільного заняття, використання не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу; відшкодування збитків за погіршення якості ґрунтового покриву тощо та за неодержання доходів у зв'язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок – 122,3 тис. грн, що в 5,1 раза перевищує планове завдання на два місяці.
Крім того, з початку року до бюджету надійшло 0,3 тис. грн плати за встановлення земельного сервітуту, що складає 12,2% від планового завдання на два місяці.

Заборгованість із заробітної плати

Згідно з оперативною інформацією, протягом попереднього тижня заборговану заробітну плату на суму 2688,2 тис. грн виплатили
три підприємства міста: АТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» (2547,9 тис. грн); ДП «Сумська біологічна фабрика» (96,8 тис. грн); ТОВ «Кінотеатр «Дружба» (43,5 тис. грн, заборгованість погашено в повному обсязі).

З початку лютого п’ятьма підприємствами-боржниками виплачено 4338,2 тис. грн заборгованої заробітної плати: АТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» (2547,9 тис. грн); ДП «Завод обважнених бурильних та ведучих труб» (1640 тис. грн); ДП «Сумська біологічна фабрика» (96,8 тис. грн); ТОВ «Кінотеатр «Дружба» (43,5 тис. грн), заборгованість погашено в повному обсязі); ТОВ «Газтех» (10 тис. грн).

Охорона здоров’я

Протягом тижня в місті з’явилось на світ 48 дітей: хлопчиків – 26, дівчаток – 22.

Кількість сумчан, котрі звернулись до лікувальних закладів міста з приводу отримання травм, дещо зменшилася: 389 осіб проти 410.

Ушкоджень, отриманих у побуті – 217, вуличних травм – 123, виробничих – одна, спортивних – 17, інших – 31.

З початку приписної компанії у комунальних медичних закладах міста Суми укладено 214327 декларацій про вибір лікаря, що надає первинну медичну допомогу (КНП «ЦПМСД № 1» – 111188, КНП «ЦПМСД № 2» – 103139), що становить 82,8% постійного населення міста.

Освіта

Тривала робота над створенням бази для проведення пробного ЗНО.

В онлайн-форматі для заступників директорів з навчально-виховної роботи провели майданчик педагогічних ідей «Перші кроки на шляху впровадження Державного стандарту базової середньої освіти», на якому розглянули нормативно-правові засади реформування базової середньої освіти, особливості типової освітньої програми для 5–9 класів; онлайн-нараду з заступниками директорів з виховної роботи з питань впровадження Шкільного громадського бюджету Сумської міської територіальної громади в 2022 році та виконання плану заходів національно-патріотичного виховання дітей та молоді у закладах освіти Сумської міської територіальної громади на 2022–2026 роки.

Під час наради для заступників директорів школи ІІ-ІІІ ступеня розглянули питання використання модельних навчальних програм для базової середньої освіти, у змісті яких реалізуються концептуальні засади нового Державного стандарту базової середньої освіти.

Заклади освіти підготували чотиритижневе меню на весняний період 2022 року та надали для подальшого узгодження з Сумським управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області.

Завершився ІІІ етап Всеукраїнських учнівських олімпіад, у якому взяли участь 117 учнів закладів загальної середньої освіти Сумської міської територіальної громади. За підсумками олімпіад наші учні вибори 71 призове місце, з яких 28 – I місце.

У ІІ (обласному) етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України в 2021–2022 навчальному році взяли участь 25 учнів шкіл Сумської міської територіальної громади.

Відбулося онлайн-закриття першого туру всеукраїнського конкурсу «Учитель року–2022». Було представлено конкурсантів та визначено переможців, лауреатів та дипломантів. Команда вчителів Сумської міської територіальної громади була представлена п’ятьма учителями.

У закладах дошкільної освіти функціонувала 441 група, яку відвідувало 5610 вихованців.

У закладах дошкільної освіти зафіксували захворювання на COVID-19 20 працівників та семи дітей (на самоізоляції перебували шість груп, 73 дитини), у закладах загальної середньої освіти хворіли 29 учнів та 28 працівників.

Бустерною дозою вакциновано 259 працівників.

Соціальний захист

Департамент продовжував роботу з урахуванням карантинних обмежень і дотриманням протиепідемічних заходів: особисті прийоми громадян проводилися за попереднім записом (при нагальній потребі та за наявності вільних місць – у день звернення); документи приймалися через спеціальну скриньку, розташовану при вході в адміністративну будівлю (вул. Харківська, 35), за допомогою пошти або через електронні сервіси; керівники департаменту надавали роз’яснення та консультації щосереди на «прямій телефонній лінії». Прийом громадян також здійснювався в Громадській приймальні департаменту, на додаткових робочих місцях, які організовані для прийому громадян із питань оформлення житлової субсидії в приміщенні Міського єдиного інформаційно-розрахункового центру, КУ «Центр учасників бойових дій» та на віддаленому робочому місці департаменту за адресою: вул. Охтирська, 11. Забезпечувалося приймання жителів громади спеціалістами департаменту в старостинських округах.

Проведено виплату усіх видів державної соціальної допомоги за поточний місяць по додаткових відомостях 463 одержувачам (2,7 млн грн).

Внутрішньо переміщеним особам (852 особи) перераховано щомісячну адресну допомогу для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, за лютий на суму 1,2 млн грн.

Виконувалася програма Сумської міської територіальної громади соціального спрямування «Милосердя»: 99 жителям виплачено щомісячні соціальні гарантії за лютий на 254,6 тис. грн, зокрема: дев’яти особам, яким виповнилося 100 і більше років, та 23 особамз-поміж учасників бойових дій та особам з інвалідністю внаслідок війни, яким виповнилося 95 і більше років (по 967 грн або 50% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність); особі з інвалідністю І групи з дитинства, майстру спорту України з пауерліфтингу та армспорту, Чемпіону України та Європи з пауерліфтингу та двом ветеранам підпільно-партизанського руху (по 1934 грн або 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність), 19 дітям з інвалідністю, хворим на рідкісні (орфанні) захворювання (по 3110,9 грн або 130% прожиткового мінімуму), 24 дітям загиблих (померлих) захисників України (в розмірі 150% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку), 12 членам сімей загиблих в Афганістані, п’яти особам з інвалідністю внаслідок війни І групиз-поміж учасників бойових дій в Афганістані та чотирьом особам з інвалідністю внаслідок війни І групиз-поміж захисників України (по 2901 грн або 150% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність); 1174 жителям громади перераховано матеріальну допомогу на оплату житлово-комунальних послуг за січень–лютий на 833,6 тис. грн, зокрема: 713 Почесним донорам України (по 193,4 грн або 10% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність), 62 особам з інвалідністю І-ІІ групи по зору (по 483,5 грн або 25% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність), 235 особам з інвалідністю з дитинства I та II групи з діагнозом ДЦП та дітям з інвалідністю з діагнозом ДЦП (по 386,8 грн або 20% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, та в подвійному розмірі для осіб з інвалідністю з дитинства І А групи (35 осіб)), 37 дітям, хворим на онкологічні захворювання, спінальну м'язову атрофію або бульозний епідермоліз (у розмірі 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку), 10 сім’ям (12 особам) загиблих в Афганістані та 82 сім’ям (115 особам) загиблих (померлих) захисників України (в розмірі від 50% до 80% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, залежно від кількості членів сім’ї). Раніше зазначені категорії отримували безготівкові пільги, які відображалися в квитанціях на оплату за спожиті житлово-комунальні послуги; розпочато виплату одноразової матеріальної допомоги Почесним донорам України в розмірі 1 тис. грн: перераховано кошти 50 Почесним донорам України, які є особами з інвалідністю; з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав 12 членам сімей загиблих в Афганістані воїнів-інтернаціоналістів надана матеріальна допомога в розмірі по 1 тис. грн кожному; чотирьом захисникам України, які отримали захворювання під час участі в АТО, надано одноразову матеріальну допомогу в розмірі 7 736 грн (або чотирьох прожиткових мінімуму для осіб, які втратили працездатність); чотирьом сім’ям загиблих (померлих) захисників України надано матеріальну допомогу для розв’язання соціально-побутових питань в сумі 10 тис. грн; 28 сім’ям учасників бойових дій, які фактично проживають за адресою: м. Суми, вул. Г. Кондратьєва, 165, проведено відшкодування вартості спожитих житлово-комунальних послуг за січень (28,5 тис. грн).

Отримано 17 повідомлень про факти насильства в сім’ї відносно 15 осіб, в тому числі щодо однієї особи насильство вчинялось неодноразово та щодо 14 – вперше.

Жителям громади, які проходять гемодіаліз (23 особи), надавали послугу «Соціальне таксі», ще шести допомагали з підвезенням до лікувальних установ.

Соціальні працівники КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» обслуговували на дому 776 осіб з-поміж одинокопроживаючих мешканців громади, в тому числі 58 осіб із приєднаних до міста громад.

Відбувся виїзд мультидисциплінарної команди з надання соціальних послуг жителям громади, які обслуговуються вдома соціальними робітниками. До складу команди увійшли перукар (в рамках співпраці з ДНЗ «Сумський центр професійно-технічної освіти державної служби зайнятості»), електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування та соціальний працівник. Надано послуги трьом особам.

Заняття з відвідувачами відділень терцентру проходили в онлайн та офлайн режимах: продовжувалася інформаційна, освітня та культурно-розвивальна робота з відвідувачами відділень, їхніми батьками, проводилися онлайн-конкурси, марафони та вікторини. Щовівторка та щочетверга в спортзалі міського центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» для 20 осіб проходили заняття «Групи здоров’я». Для 89 відвідувачів терцентру організовано 11 занять у рамках програми «Підготовка осіб з інвалідністю до самостійного життя». Всього протягом звітного періоду 382 особи взяли участь у 49 заходах культурно-виховного спрямування, 95 – у 12 майстер-класах із декоративно-вжиткового мистецтва.

Тривала робота Університету третього віку: проведено 15 занять на факультетах «Комп’ютерні технології», «Основи медицини та здорового способу життя», «Креативне рукоділля», «Правовий», «Віртуальний туризм», «Основи роботи зі смартфоном та планшетом», «Англійська мова», «Мистецтво», які відвідали 136 слухачів поважного віку.

Послуга притулку в Будинку нічного перебування терцентру «Берегиня» щодня надавалася 38 особам, які також отримали 42 послуги з соціальної інтеграції та реінтеграції, навчання, відновлення трудових і соціальних навичок, 12 осіб отримали фахову психологічну допомогу, для 38 проведено сім групових профілактичних та психокорекційних бесід.

За сприяння установи для 37 бездомних осіб проведено дві благодійні вечері, п’ять осіб отримали гуманітарну допомогу у вигляді речей та взуття, 36 – продукти харчування.

Відбувся вихід соціального патруля в районі вул. Супруна, вул. Леваневського, вул. Івана Харитоненка – бездомних осіб не виявлено.

У рамках реалізації спільного з ПАТ «Сумська Паляниця» проєкту «Соціальний Хліб» 300 одиноких громадян забезпечили хлібобулочними виробами.

КУ «Центр учасників бойових дій» протягом тижня надано 345 послуг соціальної адаптації 219 особам, консультацію з юридичних питань – 20 особам, медичні та реабілітаційні послуги – 42 особам.

Для 12 захисників України та членів їх сімей організовано безоплатний перегляд вистав у Сумському національному академічному театрі ім. Щепкіна.

З 15 лютого Центру УБД розпочав працювати в тестовому режимі до 19:00 для визначення попиту серед захисників України в отриманні соціальних послуг після закінчення робочого дня.

Організовано та проведено в онлайн-режимі засідання комісії з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам (розглянуто 28 справ, по яких позитивно вирішено питання призначення щомісячної адресної допомоги на проживання та інших видів соціальних допомог).

Ринок праці

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 18 лютого перебували на обліку, становила 2025 осіб з яких 1782 (88%) отримували допомогу з безробіття.

З початку 2022 року за сприянням служби зайнятості працевлаштовані 413 осіб, із них зареєстрованих безробітних – 281.

Під замовлення роботодавців організували професійне навчання для 66 осіб.

Станом на 18 лютого розірвано 21 трудовий договір між приватними підприємцями та найманими працівниками, що був укладений до 1 січня 2015 року.

Актуальна база вакансій на цю дату налічувала 734 одиниці: для робітників – 422, службовців – 223, для осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки, – 89.

Навантаження на одне вільне робоче місце зареєстрованих безробітних становило три особи.