0010.jpg

Одна з найгостріших тем – забезпечення пальним міста та дотримання законності роботи АЗС розглядалася під час апаратної наради при міському голові Олександрові ЛИСЕНКУ.

На виконання доручення міського голови від 16 травня 2022 року № 21-Д та у відповідь на звернення містян, щодо невідповідності зазначеного у чеку та фактично відпущеного пального, відділом торгівлі, побуту та захисту прав споживачів У межах наданих повноважень опрацьовано питання роботи АЗС, щодо цінової політики на пально-мастильні матеріали, забезпечення дотримання законодавства про захист прав споживачів.

Заступник начальника відділу торгівлі, побуту та захисту прав споживачів Галина ДАЦЕНКО повідомила, що направлено офіційні листи керівникам мереж АЗС, які здійснюють свою діяльність на території міста щодо неухильного дотримання чинного законодавства України при реалізації пального та інформування виконавчого комітету про ситуацію, яка склалася із забезпеченням пальним.
ГУ Держпродспоживслужби в Сумській області та ГУ Державної податкової служби у Сумській області в межах наданих їм повноважень здійснено моніторинг цін на пальне на АЗС, розташованих на території Сумської міської ТГ. Як відомо, Постановою КМУ № 594 від 17 травня 2022 року скасовано граничні рівні торговельної надбавки до середньої ціни бензинів та дизельного палива, що реалізуються на АЗС.

Опрацювання питання з операторами ринку, дає підстави очікувати, що максимальна ціна на дизпаливо не буде перевищувати 58 грн за літр, на бензин – 52 грн за літр, а оператори ринку наситять український ринок нафтопродуктів необхідним ресурсом в умовах його дефіциту після переорієнтації на постачання із західного кордону.

Протягом минулого тижня мережа АЗС «ANP» здійснювала реалізацію пального лише по талонах для юридичних осіб (спецтранспорту). Станом на 20 травня вартість пального в цій мережі становила: А-92 – 43 грн; А-95 – 44 грн; ДП- 46 грн; у мережі АЗС «BVS»: А-95 – 51,99 грн; газ – 39,99 грн за готівку та по картках; у мережі АЗС «ОККО»: А-95 євро – 51 грн лише при наявності картки «фішка»; мережа АЗС «WOG» здійснювала реалізацію пального ДП – 57 грн тільки за безготівковим розрахунком.

Всі інші мережі АЗС: «PRIME», «БРСМ Нафта» здійснювали відпуск пального по талонах, у разі наявності його залишків.