001.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сумської міської ТГ (19 – 26 вересня 2022 року).

Бюджет

Станом на 22 вересня до Загального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 1,7 млрд грн, що становить 60,7% до плану на рік.
У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження збільшились на 84,4 млн грн (або на 5,1%) переважно за рахунок податку на доходи фізичних осіб та орендної плати за користування майновим комплексом та іншим майном, що перебуває в комунальній власності.

До Спеціального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшли кошти в сумі 77,7 млн грн, що становить 65,9% до плану на рік.

Надходження бюджету розвитку становлять 4,8 млн грн (кошти від відчуження майна – 3,6 млн грн, кошти пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту – 1,2 млн грн).

Офіційних трансфертів до загального фонду надійшло 404,8 млн грн, що становить 99,2% до плану на січень – вересень за розписом.

Плата за землю та комунальне майно

Протягом вересня надійшло: від оренди комунального майна – 717,9 тис. грн, що становить 33,7% від планового завдання на вересень; плати за землю – 3,1 млн грн, що становить 16,8% від планового завдання на вересень (земельного податку – 1,4 млн грн, або 18,1% від плану на поточний місяць; орендної плати –1,7 млн грн, або 15,9 % від плану на поточний місяць.

З початку року надійшло: від оренди комунального майна – 42,1 млн грн, що складає 196,9% від планового завдання на дев’ять місяців 2022 року за рахунок сплати заборгованості по орендній платі ТОВ «Сумитеплоенерго» за період з лютого по квітень 2022 року включно та авансового платежу за укладання додаткової угоди по договору оренди ЦМК ТОВ «Сумитеплоенерго»; від відчуження комунального майна – 3,6 млн грн, що становить 80,7% від планового завдання на дев’ять місяців; коштів гарантійного та реєстраційного внесків, що визначені Законом України «Про оренду державного та комунального майна», які підлягають перерахуванню оператором електронного майданчика до відповідного бюджету – 25,2 тис. грн, що становить 56% від планового завдання на дев’ять місяців; плати за землю – 89 млн грн, що становить 51,6% від планового завдання на дев’ять місяців (земельного податку – 41,9 млн грн, або 60,6% від плану на дев’ять місяців; орендної плати – 47,1 млн грн, або 45,6% від плану на дев’ять місяців, від продажу земельних ділянок – авансовий внесок в рахунок оплати ціни земельної ділянки – 5 тис. грн (надходження планом не передбачалися); коштів за шкоду, що заподіяна на земельних ділянках державної та комунальної власності, які не надані у користування та не передані у власність, внаслідок їх самовільного заняття, використання не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу; відшкодування збитків за погіршення якості ґрунтового покриву тощо та за неодержання доходів у зв'язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок – 875,5 тис. грн, що в 10,4 раза перевищує планове завдання на дев’ять місяців.
Крім того, з початку року до бюджету надійшло 17,8 тис. грн плати за встановлення земельного сервітуту, що становить 105,3% від планового завдання на січень – вересень 2022 року.

Освіта

За результатами повторного огляду закладів освіти з метою оцінки підвальних приміщень та цокольних поверхів щодо можливості їх використання для укриття населення як найпростішого укриття, рекомендовано за умови усунення недоліків – 32 приміщення у 32 закладах освіти, не рекомендовано три приміщення у трьох закладах освіти.

Оновлено соціальний паспорт здобувачів освіти пільгових категорій закладів дошкільної та загальної середньої освіти Сумської міської територіальної громади.

Актуалізовано інформацію про кадровий склад психологічної служби закладів освіти тергромади.

 Соціальний захист

Працівники департамент соціального захисту населення здійснювали приймання жителів громади з різних питань соціального захисту, вживалися заходи зі своєчасної підготовки документів для нарахування державних та місцевих соціальних гарантій. Протягом звітного періоду надано 7264 послуги щодо оформлення документів для призначення та виплати державної соціальної допомоги, матеріальної допомоги, надання пільг, компенсацій, житлової субсидії, отримання гуманітарної допомоги.

Прийняли, взяли на облік та видали відповідні довідки 346 внутрішньо переміщеним особам.

Проведено виплату усіх видів державної соціальної допомоги за вересень по додаткових відомостях 159 одержувачам на 1,1 млн грн.

Виконувалися програми Сумської міської територіальної громади соціального спрямування «Милосердя» та «Соціальна підтримка захисників України та членів їх сімей»:

  • виплачено матеріальну допомогу для двох дітей з інвалідністю з багатодітної сім’ї (в розмірі прожиткового мінімуму на кожну дитину, враховуючи її вік);
  • виплачено матеріальну допомогу членам добровольчих формувань Сумської міської територіальної громади на 212,4 тис. грн;
  • дев’яти сім’ям загиблих (померлих) захисників України надано матеріальну допомогу на розв’язання соціально-побутових питань в розмірі 10 тис. грн (для сім’ї з однієї особи) або 15 тис. грн (для сім’ї з двох осіб).

В онлайн-режимі відбулося засідання комісії з розгляду питань, пов’язаних із встановленням статусу учасника війни відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (одноголосно ухвалено позитивне рішення особи, яка залучалася до забезпечення здійснення заходів із забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі та стримування збройної агресії російської федерації в Донецькій та Луганській областях, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів).

Тривало оздоровлення пільгової категорії громадян: протягом тижня направили до санаторіїв дев’ятьох осіб.

Проводилася робота щодо забезпечення допоміжними засобами реабілітації (технічними та іншими засобами реабілітації) осіб з інвалідністю. Протягом звітного періоду направлено до Фонду соціального захисту інвалідів документи 57 осіб на забезпечення 193 технічними та іншими засобами реабілітації.

КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» щоденно забезпечувала обслуговування одиноких та одинокопроживаючих осіб похилого віку та з інвалідністю.

Заняття з відвідувачами відділень терцентру проходили в онлайн та офлайн режимах: продовжувалася інформаційна, освітня та культурно-розвивальна робота, проводилися конкурси, марафони та вікторини. У рамках програми «Підготовка осіб з інвалідністю до самостійного життя» провели вісім занять для 53 осіб. Для 69 відвідувачів терцентру влаштували пішохідні прогулянки міським парком ім. Кожедуба та дитячим парком «Казка», 10 людей відвідали приватний музей «Причал Одіссея». Протягом звітного періоду 70 осіб взяли участь у 23 заходах культурно-виховного спрямування, 43 відвідувачі денних відділень терцентру – у восьми майстер-класах із декоративно-вжиткового мистецтва. У понеділок і четвер на озері Чеха проводилися заняття «Групи здоров’я». Відбулося чотири заняття на факультетах Університету третього віку за участі 49 слухачів.

У рамках співпраці з волонтерським рухом «МИ ТУТ» під гаслом «Наближаємо Перемогу разом» працівниками терцентру та його відвідувачами надано допомогу у виготовленні маскувальних сіток та маскувального одягу, а також виготовлено 11 підсумок для турнікету, 13 окопних свічок, а також 23 килимки, 55 оберегів і браслети для військових.

Завдяки реалізації спільного з ПАТ «Сумська Паляниця» проєкту «Соціальний Хліб» 300 одиноких громадян забезпечувалися хлібобулочними виробами.

Жителям громади, які проходять гемодіаліз (22 особи), надавали послугу «Соціальне таксі».

Одиноким пенсіонерам, особам з інвалідністю (105 осіб) надано продуктові набори.

Працівники терцентру, які входять до мультидисциплінарної команди з надання соціальних послуг, виїздили до села Стецьківка, де надали послуги восьми підопічним, а саме: відремонтовано меблі, полагоджено ворота на подвір’ї, надано перукарські послуги та послуги з дрібного ремонту одягу.

Послугою притулку в Будинку нічного перебування терцентру «Берегиня» щодня користувалися 26 людей, вперше звернулися за послугами вісім осіб.

Відбувалися 43 заходи з 62 безхатьками з соціальної інтеграції та реінтеграції, навчання, відновлення трудових і соціальних навичок, групова профілактична та психокорекційна бесіда з 10 особами.

За сприяння установи 21 бездомному надано харчі, дев’ятьох осіб забезпечено речами.

Здійснено вихід соціального патруля в місцях можливого скупчення бездомних осіб в районі пр-ту ім. Тараса Шевченка та вул. Новомістенська, під час якого розповсюджено листівки з інформацією про роботу Будинку нічного перебування, безпритульних осіб не виявлено.

КУ «Центр учасників бойових дій» протягом тижня надала 368 послуг соціальної адаптації, юридичні консультації.

Відбулося три заходи культурно-виховного спрямування для дітей. Організовано безоплатний перегляд вистави в Сумському національному академічному театрі ім. Щепкіна та концерту органної музики.

Cпільно з оздоровчим фітнес-клубом «Студія руху Mentor» реалізовувався проєкт для дітей захисників/захисниць України.

Ринок праці

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 23 вересня перебували на обліку, становила 2904 особи з яких 2530 (87%) отримували допомогу з безробіття.

З початку року за сприянням служби зайнятості працевлаштували 1770 осіб, із них зареєстрованих безробітних – 1317.

Під замовлення роботодавців організували професійне навчання для 1152 особи.

У роботах тимчасового характеру, оплата яких здійснюється за кошти роботодавців, взяли участь 15 осіб.

Станом на 23 вересня розірвано 88 трудових договорів між приватними підприємцями та найманими працівниками, що були укладені до 1 січня 2015 року.

Актуальна база вакансій на цю дату налічувала 326 одиниць: для робітників – 156, службовців – 129, для осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки, – 41.