007.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сумської міської ТГ (24 – 31 жовтня 2022 року).

Бюджет

Станом на 27 жовтня до Загального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 2 млрд грн, що становить 69,5% до плану на рік.

Сума недовиконання пропорційно 1/12 на поточну дату становить 363,1 млн грн або «-» 15,4%.

Сума недовиконання на поточну дату за розписом становить 345,4 млн грн або «-» 14,8%.

До Спеціального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшли кошти в сумі 109,7 млн грн, що становить 93,1% до плану на рік.

Надходження бюджету розвитку становлять 5,5 млн грн.

Офіційних трансфертів до загального фонду надійшло 443,2 млн грн, що становить 99,2% до плану на січень – жовтень за розписом.

Плата за землю та комунальне майно

Протягом жовтня надійшло:

  • від оренди комунального майна – 803,8 тис. грн, що становить 37,7% від планового завдання на жовтень;
  • відчуження комунального майна – 554,3 тис. грн, що становить 175,1% від планового завдання на жовтень;
  • плати за землю – 8,6 млн грн, що становить 47% від планового завдання на жовтень (земельного податку – 2,6 млн грн або 35,3% від плану на поточний місяць; орендної плати – 6 млн грн або 55% від плану на поточний місяць).

З початку року надходження склали:

  • від оренди комунального майна – 43 млн грн, що становить 182,7% від планового завдання на 10 місяців 2022 року за рахунок сплати заборгованості по орендній платі ТОВ «Сумитеплоенерго» за період з лютого по квітень 2022 року включно та авансового платежу за укладення додаткової угоди по договору оренди цілісного майнового комплексу;
  • від відчуження комунального майна – 4,1 млн грн, що становить 86,9% від планового завдання на 10 місяців;
  • коштів гарантійного та реєстраційного внесків, що визначені Законом України «Про оренду державного та комунального майна», які підлягають перерахуванню оператором електронного майданчика до відповідного бюджету, – 29,8 тис. грн, що становить 59,6% від планового завдання на 10 місяців поточного року;
  • плати за землю – 105,1 млн грн, що становить 55,1% від планового завдання на 10 місяців 2022 року (земельного податку – 48,4 млн грн або 63,3% від плану на 10 місяців; орендної плати – 56,7 млн грн або 49,6 від плану на 10 місяців,
    від продажу земельних ділянок – авансовий внесок в рахунок оплати ціни земельної ділянки – 5 тис. грн (надходження планом не передбачалися);
  • коштів за шкоду, що заподіяна на земельних ділянках державної та комунальної власності, які не надані у користування та не передані у власність, внаслідок їх самовільного заняття, використання не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу; відшкодування збитків за погіршення якості ґрунтового покриву тощо та за неодержання доходів у зв'язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок – 1,1 млн грн, що в 13,1 раза перевищує планове завдання на 10 місяців.

Крім того, з початку року до бюджету отримано 18,1 тис. грн плати за встановлення земельного сервітуту, що становить 99,5% від планового завдання на січень – жовтень 2022 року.

Освіта

Відбулася нарада з керівниками закладів дошкільної освіти, на якій опрацьовано питання: про організацію освітнього процесу в закладах дошкільної освіти в умовах воєнного стану; про підсумки обліку дітей дошкільного віку, організацію роботи з дітьми 5-річного віку; про організацію та проведення атестації керівників закладів дошкільної освіти в 2023 році; про підвищення кваліфікації педагогів закладів дошкільної освіти.

У школах на постійній основі проводяться благодійні заходи «Колезі на передову», «Смілива гривня», «Подякуй військовим». Організовано збір тканини для плетіння сіток та теплих речей для внутрішньо переміщених осіб. Протягом цього тижня заклади освіти виготовили та передали військовим майже 300 окопних свічок.
Консультанти Центр професійного розвитку педагогічних працівників провели марафон цифрової грамотності та логопедичний інтенсив.

У закладах загальної середньої освіти тривали капітальні ремонти частини підвальних приміщень з пристосуванням їх для використання як найпростіших укриттів.

Соціальний захист

Працівники департамент соціального захисту населення здійснювали приймання жителів громади з різних питань соціального захисту, вживалися заходи зі своєчасної підготовки документів для нарахування державних та місцевих соціальних гарантій. Протягом звітного періоду надано 8281 послуг щодо оформлення документів для призначення та виплати державної соціальної допомоги, матеріальної допомоги, надання пільг, компенсацій, житлової субсидії, отримання гуманітарної допомоги.

Прийняли, взяли на облік та видали відповідні довідки 315 внутрішньо переміщеним особам. Двох ВПО влаштували на тимчасове розміщення до гуртожитку закладу професійно-технічної освіти.

Проведено автоматичний розрахунок розміру житлової субсидії та нарахування пільг при оплаті за житлово-комунальні послуги за жовтень. У результаті виконаного розрахунку розміру житлової субсидії її отримувачами з жовтня є 18737 домогосподарств (по інших – або відмова, або відсутня інформація про сплату ЄСВ, інші причини), на 15,4 млн грн (по 4801 домогосподарству розмір субсидії в жовтні становить 0 грн). Пільги нараховано 11732 особам на 10,3 млн грн.

Профінансовано три заклади вищої та три заклади фахової передвищої освіти для забезпечення проведення виплати 709 студентам, яким призначено соціальну стипендію за жовтень на 1,8 млн грн.

Виконувалися програми Сумської міської територіальної громади соціального спрямування «Милосердя» та «Соціальна підтримка захисників України та членів їх сімей»:

  • власникам автостоянок компенсовано вартість послуг із зберігання в липні-вересні поточного року транспортних засобів 29 водіїв з інвалідністю та водіїв, які перевозять осіб із інвалідністю (47,4 тис. грн);
  • 46 особам з інвалідністю та дітям з інвалідністю відшкодовано за ІІІ квартал 2022 року витрати на оплату послуг з доступу до інформаційної мережі Інтернет (9,4 тис. грн);
    семи багатодітним сім’ям, діти з яких в 2022 році вступили до закладів вищої освіти, перераховано допомогу в розмірі прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку (18,1 тис. грн);
  • трьом Почесним донорам України надано одноразову матеріальну допомогу в розмірі 1 тис грн;
  • виплачено матеріальну допомогу на виготовлення намогильної споруди дружині померлого захисника України в сумі 47,8 тис. грн;
  • чотирьом сім’ям загиблих (померлих) захисників України надано матеріальну допомогу на вирішення соціально-побутових питань в розмірі 10 тис. грн (для сім’ї з однієї особи) або 15 тис. грн (для сім’ї з двох осіб);
  • АТ «Укрзалізниця» компенсовано витрати за пільговий проїзд окремих категорій громадян (167 тис. грн);
  • КП «Електроавтотранс» відшкодовано витрати за пільгове перевезення окремих категорій громадян (3,1 млн. грн);
  • відшкодовано витрати за пільгове перевезення окремих категорій громадян приміським автотранспортом семи перевізникам на 7,6 тис. грн.

Здійснювалося комплексне визначення ступеня індивідуальних потреб семи осіб, котрі потребують надання соціальних послуг, для подальшого розрахунку права громадянина, який надає соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, на виплату відповідної компенсації.

Проводилася робота щодо забезпечення допоміжними засобами реабілітації (технічними та іншими засобами реабілітації) осіб з інвалідністю: протягом звітного періоду 37 осіб надали заяви на забезпечення 129 технічними та іншими засобами реабілітації.

КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» щоденно забезпечувала обслуговування одиноких та одинокопроживаючих осіб похилого віку та з інвалідністю.

В офлан-режимі продовжувалася інформаційна, освітня та культурно-розвивальна робота, проводилися конкурси, марафони та вікторини. У рамках програми «Підготовка осіб з інвалідністю до самостійного життя» проведено шість занять для 56 людей. Протягом звітного періоду 70 осіб взяли участь у 19 заходах культурно-виховного спрямування, 40 відвідувачі денних відділень терцентру – у п’яти майстер-класах із декоративно-вжиткового мистецтва.

У понеділок і четвер на озері Чеха проводилися заняття «Групи здоров’я». Відбулося чотири заняття на факультетах Університету третього віку за участі 48 слухачів.

У рамках співпраці з волонтерським рухом «МИ ТУТ» під гаслом «Наближаємо Перемогу разом» працівниками терцентру та його відвідувачами надано допомогу у виготовленні маскувальних сіток та маскувального одягу, а також виготовлено 40 оберегів, браслетів і ляльок-мотанок для військових, 10 окопних свічок.

Завдяки реалізації спільного з ПАТ «Сумська Паляниця» проєкту «Соціальний Хліб» 300 одиноких громадян забезпечувалися хлібобулочними виробами. Додатково від благодійників отримано 100 одиниць хліба, які видано одиноким та одинокопроживаючим громадянам, які обслуговуються терцентром.

Одиноким пенсіонерам, особам з інвалідністю (145 осіб) надано продуктові набори.

Жителям громади, які проходять гемодіаліз (22 особи), надавали послугу «Соціальне таксі».

Працівники терцентру, які входять до мультидисциплінарної команди по наданню соціальних послуг, виїздили до села Піщане, де надали послуги семи підопічним, а саме: рубка дров, дрібний ремонт житла, надано перукарські послуги та послуги з дрібного ремонту одягу.

Послугою притулку в Будинку нічного перебування терцентру «Берегиня» щодня користувалися 24 людини, ще двоє осіб скористалися пунктом обігріву, залишившись на ночівлю.

Відбулося 36 заходів із 47 безхатьками з соціальної інтеграції та реінтеграції, навчання, відновлення трудових і соціальних навичок, дві групові профілактичні та психокорекцйійні бесіда з 28 людьми.

За сприяння установи 23 бездомних забезпечено продуктами харчування, вісьмох осіб – речами.

Під час здійснення соціального патруля в місцях можливого скупчення бездомних осіб в районі вул. Засумська та території Пророко-Ільїнської церкви виявлено бездомного чоловіка, який погодився звернутися до установи за отриманням соціальних послуг.

КУ «Центр учасників бойових дій» протягом тижня надавала послуги з соціальної адаптації, юридичні та психологічні консультації.
Відбулося три заходи культурно-виховного спрямування для учасників бойових дій та членів їх сімей. Організовано безоплатні перегляди вистав в Сумському національному академічному театрі ім. Щепкіна.
Cпільно з оздоровчим фітнес-клубом «Студія руху Mentor» реалізовувався проєкт для дітей захисників/захисниць України.

Ринок праці

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 28 жовтня перебували на обліку, становила 2704 особи з яких 2320 (86%) отримували допомогу з безробіття.

З початку року за сприянням служби зайнятості працевлаштували 1971 особу, з них зареєстрованих безробітних – 1469.

Під замовлення роботодавців організували професійне навчання для 156 людей.

У роботах тимчасового характеру, оплата яких здійснюється за кошти роботодавців, взяли участь 15 осіб.

Актуальна база вакансій на цю дату налічувала 468 одиниць: для робітників – 269, службовців – 147, для осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки, – 52.