007.jpg

Сумчани взяли участь у Міжнародному водному форумі «Яремче 2023» – майданчику для обговорення нагальних проблем і пошуку шляхів їх вирішення.

Галузева зимова зустріч, ініційована Асоціацією «Укрводоканалекологія», зібрала у Прикарпатті керівників водоканалів України, фахівців науково-дослідних установ та бізнесу. Також у роботі міжнародного заходу взяли участь ряд закордонних партнерських асоціацій, представники НКРЕКП, Міністерства розвитку громад та територій України, Держагентства водних ресурсів України та міжнародних гуманітарних організацій.

У перший день форуму увагу зосередили на викликах, з якими стикнулась водопровідна галузь під час війни.

«Ворог свідомо руйнує інфраструктуру, тому забезпечення міст питною водою – питання пріоритетне та критичне. З перших днів війни Асоціація «Укрводоканалекологія» згуртувала водоканали України, був фактично створений неформальний штаб координації дій, до якого також увійшли представники Мінрегіону, НКРЕКП, Асоціація міст України, бізнес та науковці. Велику увагу було приділено законодавчим ініціативам, розпочалась активна робота з міжнародними донорами. З кожним таким форумом наша співпраця посилюється, розширюються можливості гуманітарної підтримки, визначаються основні шляхи відновлення водопровідно-каналізаційного господарства України. Проте водоканали вже працюють на межі можливостей, подальша відсутність фінансування може обернутися тяжкими наслідками», – зауважив директор сумського водоканалу Анатолій САГАЧ.

Другий день заходу минув в обговоренні тарифної політики, законодавчих змін та Водної стратегії України.

Загалом до водного форуму долучилося майже 180 учасників. Традиційно відбулася галузева виставка технологій та обладнання для підприємств критичної інфраструктури.