006.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сумської міської ТГ (6 – 13 березня 2023 року).

Бюджет

Станом на 9 березня до загального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 476,2 млн грн, що становить 18% до плану на рік.

Сума недовиконання пропорційно 1/12 на поточну дату становить 21,6 млн грн або «-» 4,3%.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження загального фонду (без урахування офіційних трансфертів) зменшилися на 1,6 млн грн (або на 0,3%).

До спеціального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшли кошти в сумі 13,8 млн грн, що становить 13% до плану на рік.

Офіційних трансфертів до загального фонду надійшло 93,8 млн грн, що становить 83,5% до плану на січень-березень.

Плата за землю та комунальне майно

Протягом березня надійшло:

  • від оренди комунального майна – 7,7 тис. грн, що становить 0,16% від планового завдання на березень 2023 року;
  • від відчуження комунального майна –
    48 тис. грн, що складає 53,33% від планового завдання на березень 2023 року;
  • плати за землю – 3 млн грн, що становить 37,9% від планового завдання на березень (земельного податку – 1,7 млн грн або 46% від плану на поточний місяць; орендної плати – 1,3 млн грн або 30,9% від плану на поточний місяць);
  • коштів за шкоду, що заподіяна на земельних ділянках державної та комунальної власності, які не надані у користування та не передані у власність, внаслідок їх самовільного заняття, використання не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу; відшкодування збитків за погіршення якості ґрунтового покриву тощо та за неодержання доходів у зв'язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок – 233,8 тис. грн, що в 6,9 разів перевищує планове завдання на березень.

З початку року надходження склали:

  • від оренди комунального майна – 14,2 млн грн, що становить 23,70 від планового завдання на рік;
  • від відчуження комунального майна – 155,6 тис. грн, що складає 15,56% від планового завдання на рік;
  • плати за землю – 30,8 млн грн, що становить 130,8% від планового завдання на січень-березень (земельного податку – 11,3 млн грн або 102,4% від плану на січень-березень; орендної плати – 19,4 млн грн або 156,1% від плану на січень-березень);
  • коштів за шкоду, що заподіяна на земельних ділянках державної та комунальної власності, які не надані у користування та не передані у власність, внаслідок їх самовільного заняття, використання не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу; відшкодування збитків за погіршення якості ґрунтового покриву тощо та за неодержання доходів у зв'язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок – 887,9 тис. грн, що в 8,7 разів перевищує планове завдання за січень-березень.

Крім того, з початку року до бюджету надійшло 6,7 тис. грн плати за встановлення земельного сервітуту, що складає 159,5% від планового завдання на січень–березень.

Освіта

ДНЗ № 7 переміг у конкурсі на кращу обкладинку журналу «Дошкільне виховання» 2022 року.

Тривала робота з облаштування класів безпеки у 23 закладах загальної середньої освіти Сумської міської територіальної громади.

Консультанти Центру професійного розвитку педагогічних працівників провели арттерапевтичний марафон «Техніка роботи з Я-концепцією «Маски тварин і рослин», майданчик «Безпековий гід», педагогічний інтенсив «Реалізуємо НУШ разом», івент «Допоміжні засоби для навчання осіб з особливими освітніми потребами. Ресурсна кімната. Облаштування зон ресурсної кімнати», групове консультування «Сучасні освітні тренди, або Як навчати геймерів», Школу педагогічної майстерності.

Соціальний захист

На належному рівні в умовах воєнного стану організовано приймання жителів громади з різних питань соціального захисту, вживаються всі заходи по своєчасній підготовці документів для призначення та виплати державних та місцевих соціальних гарантій.

Приймання громадян здійснюється в Громадській приймальні департаменту, на робочому місці департаменту в управлінні «Центр надання адміністративних послуг у м. Суми», максимально проводиться роз’яснювальна робота та комунікація з мешканцями за телефонами та різними месенджерами.

Протягом звітного періоду надано 7 413 послуг щодо оформлення документів для призначення та виплати державної соціальної допомоги, матеріальної допомоги, надання пільг, компенсацій, житлової субсидії, отримання гуманітарної допомоги.

Звернулися за оформлення довідки про взяття на облік 192 внутрішньо переміщених осіб.

Прийнято 52 заяви від 48 осіб з інвалідністю на забезпечення 170 технічними та іншими засобами реабілітації. Справи направлені до Фонду соціального захисту інвалідів.

Виконувалися програми Сумської міської територіальної громади соціального спрямування «Милосердя» та «Соціальна підтримка Захисників і Захисниць України та членів їх сімей»:

  • двом мешканкам громади надано цільову матеріальну допомогу для проведення дороговартісного лікування (275,7 тис. грн);
  • п’ятьом захисникам України, які отримали поранення, надано матеріальну допомогу в розмірі 10 465 грн.

Протягом тижня зареєстровано вісім випадків домашнього насильства відносно восьми осіб. Постраждалих від домашнього насильства відвідано за місцем проживання, їм надано психологічну допомогу та консультації із соціальних послуг.

Надання соціальних послуг забезпечено в рамках роботи підпорядкованих комунальних установ, міського центру соціальних служб та громадської організації «Товариство допомоги особам з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень, «Феліцитас» (через надання фінансової підтримки). Серед отримувачів послуг найбільшим попитом користувалися послуги соціальної адаптації (організація дозвілля та психологічний супровід), догляду вдома, натуральної допомоги, а також транспортні та медичні послуги.

КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» 1844 громадянам надано 3065 соціальних послуг. Уперше на обслуговування взято дев’ять осіб. У рамках співпраці з волонтерським рухом «МИ ТУТ» працівники терцентру та його відвідувачі надавали допомогу у виготовленні маскувальних сіток та маскувального одягу, також виготовлено 23 обереги та браслети, п’ять окопних свічок та чотири килимки. Завдяки реалізації спільного з ПАТ «Сумська Паляниця» проєкту «Соціальний Хліб» 300 одиноких громадян забезпечувалися хлібобулочними виробами.

Послугою притулку в Будинку нічного перебування терцентру «Берегиня» щодня користувалося 30 людей, ще п’ятеро осіб звернулися до пункту обігріву та залишилися на ночівлю. Також 51 особі надано 38 заходів із соціальної інтеграції та реінтеграції, навчання та відновлення трудових та соціальних навичок, з 29 бездомними психологом проведено дві групові профілактичні та психокорекційні бесіди. Здійснено вихід соціального патруля в місцях можливого скупчення бездомних осіб у районі Пророко-Іллінської церкви, у ході якого розповсюджено листівки з інформацією про роботу Будинку нічного перебування та виявлено дві бездомні особи, з яких один бездомний звернувся до установи за соціальними послугами.

КУ «Центр учасників бойових дій» протягом тижня надано 413 послуг із соціальної адаптації, консультації, медичні та реабілітаційні послуги. Відбулося п’ять заходів культурно-виховного спрямування для учасників бойових дій та членів їхніх сімей. Для 26 захисників України та членів їх сімей організовано безоплатний перегляд вистав у Сумському національному академічному театрі ім. М. Щепкіна та Театрі юного глядача.

Ринок праці

З 1 березня 2023 року Сумський міський центр зайнятості функціонує як Сумська філія Сумського обласного центру зайнятості.

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 10 березня перебували на обліку, становила 1542 особи, з яких 580 осіб (39%) отримувала допомогу з безробіття.

З початку 2023 року за сприянням служби зайнятості працевлаштували 425 осіб, з них зареєстрованих безробітних – 307.

Під замовлення роботодавців організували професійне навчання для 57 людей.

До виконання суспільно корисних робіт залучили 83 особи з-поміж зареєстрованих безробітних.

Актуальна база вакансій станом на 10 березня налічувала 191 одиницю: для робітників – 90, службовців – 72, для осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребує спеціальної підготовки, – 29.