004.jpg

2 червня під час позачергового засідання виконавчого комітету начальник відділу торгівлі, побуту та захисту прав споживачів Олег ДУБИЦЬКИЙ доповів про стан підготовки ринків міста до роботи у весняно-літній період.


За його словами, у обласному центрі нині працює 14 ринків, загальна торговельна площа яких становить близько 57,9 тис. м2, за спеціалізацією: 1 продовольчий, 2 непродовольчих, 11 змішаних.

На ринках облаштовано 5823 торгових місця, у тому числі 928 місць для реалізації сільськогосподарської продукції. Заповнення торгуючими в середньому складає 70-80% від загальної кількості місць на ринках.

Для забезпечення дотримання ветеринарно-санітарних норм і правил на ринках міста Суми облаштовано шість лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи, якими здійснюється постійний контроль за недопущенням реалізації недоброякісної продукції.

Так, за 4 місяці 2016 року спеціалістами лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи на ринках проведено понад 76 тис. експертиз. За їх результатами не допущено до реалізації неякісну продукцію, а саме: 673 кг м’яса, 1479 кг молока, 1620 шт. яєць, 1550 кг риби, 7439 кг овочів та фруктів.

Олег Дубицький підкреслив, що адміністрація ринків не тільки має повністю відповідати за належний санітарний, технічний і протипожежний стан території ринку, але й виступати гарантом найбільш повного захисту прав споживачів.

Фахівці відділу торгівлі, побуту та захисту прав споживачів спільно з Сумським філіалом Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи протягом квітня-травня здійснювали перевірки ринків. За результатами було встановлено, що адміністраціями ринків здійснюється недостатній контроль. Зокрема: у продажу знаходилися продовольчі товари без документів, заборонені до продажу, порушувалося товарне сусідство (наприклад, в холодильнику поруч з рибою реалізовувався майонез та ковбасні вироби), при реалізації швидкопсувних товарів порушувався температурний режим, запас товарів розміщувався за межами торговельних точок, на тротуарах тощо.

Нині адміністраціями ринків завершено огляд та ремонт торгівельно-технологічного та холодильного обладнання, обстеження та ремонт кондиціонерів, здебільшого проведено фарбування торгових кіосків, металевих столів, огорож ринків, урн та контейнерів для збору ТПВ. Території ринків та прилеглі до них території знаходяться в належному санітарному стані.

З 16 до 20 травня сумські ринки повторно перевірили щодо усунення виявлених порушень.

«За результатами повторного обстеження встановлено, що адміністраціями ринків проведено роботу щодо усунення порушень зазначених у попередньому моніторингу. Ринки міста Суми в основному до роботи у весняно-літній період підготовлені», – додав Олег Дубицький.

Він окремо зупинився на незадовільній організації роботи ринку по реалізації непродовольчих товарів, які були у вжитку ТОВ «Тютюнова компанія «Суми Тобакко», розташованого на перехресті вул. Набережна річки Стрілки та пров. 9-го Травня. На даний час діяльність ринку не відповідає вимогам Правил торгівлі на ринках міста Суми. 31 травня під час зустрічі з фахівцями відділу, адміністрація ринку зобов’язалася усунути порушення до середини червня. Зокрема, провести заміну навісів, укласти договір на вивіз сміття, встановити контейнери, урни, таблички з назвою суб’єкта господарювання тощо.

Члени виконавчого комітету визнали недостатньою роботу адміністрації ринку ТОВ «Тютюнова компанія «Суми Тобакко».

Крім того, зобов’язали посилити контроль за дотриманням суб’єктами господарювання Правил торгівлі на ринках міста Суми, ветеринарно-санітарних правил для ринків, а в разі виявлення неодноразових порушень, опрацювати питання скасування договорів оренди торгових місць. Крім того, адміністрації ринків мають забезпечити утримання території ринку та прилеглої території в належному санітарному стані.

Також рекомендовано Сумському філіалу Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, відповідно до наданих повноважень, посилити контроль за недопущенням реалізації недоброякісної продукції тваринного і рослинного походження на ринках міста Суми, без обстеження державними лабораторіями ветеринарно-санітарної експертизи.

Окремо члени виконавчого комітету доручили сприяти ліквідації стихійної торгівлі на прилеглій до ринків території. До слова, Інспекцією з благоустрою міста Суми складено 269 адміністративних протоколів за стихійну торгівлю. Цю роботу продовжують.