0012.jpg

У зв’язку із тим, що відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік», 1 травня поточного року підвищився розмір прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб з 1074,00 грн. до 1130,00 грн., перераховані мінімальні пенсійні виплати та надбавки і підвищення до пенсій, розмір яких залежить від прожиткового мінімуму.

Тож мінімальний розмір пенсії за віком відповідно до статті 28 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (далі - Закон) встановлюється на рівні прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, за наявності у чоловіків 35 років страхового стажу, якщо пенсія призначена після 01.10.2011р. і 25 років при призначенні пенсії до 01.10.2011р., а у жінок 30 років страхового стажу, якщо пенсія призначена після 01.10.211р. і 20 років при призначенні пенсії до 01.10.2011.

За кожний повний рік понаднормативного стажу пенсія за віком збільшується на 1 відсоток розміру пенсії, обчисленої відповідно до статті 27 цього Закону, але не більш як на 1 відсоток мінімального розміру пенсії за віком.

За наявності страхового стажу меншої тривалості пенсія за віком встановлюється в розмірі,пропорційному наявному страховому стажу, виходячи з мінімального розміру пенсії за віком.Крім того, пунктом 2 постанови Кабінету Міністрів України № 265 (зі змінами) встановлено, що у разі, коли щомісячний розмір пенсійних виплат, з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат, встановлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною), не досягає 949 гривень, таким особам надається щомісячна державна адресна допомога у сумі, що не вистачає до зазначеного розміру (окрім інвалідів та одержувачів пенсій у зв'язку з втратою годувальника).

Окрему увагу сумчанам треба звернути на те, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від №1381 (зі змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 25.03.2014 №112) деякі підвищення до пенсії виплачуються у фіксованому розмірі та на теперішній час не змінюються. Це такі: підвищення дітям війни (крім тих, на яких поширюється дія Законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань») до пенсії провадиться у розмірі 66,43 грн.; підвищення членам сімей осіб, зазначених у пункті 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», а також дружинам (чоловікам) померлих інвалідів Великої Вітчизняної війни, які не одружилися вдруге становить 398,58 грн.; підвищення дружинам (чоловікам) померлих учасників війни і бойових дій, партизанів і підпільників, визнаних за життя інвалідами від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге, становить 113,88 грн. Також не переглядаються додаткові пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю та компенсаційні виплати за втрату годувальника відповідно до Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Загальний розмір пенсії може не збільшитися у громадян, в складових пенсійної виплати яких є фіксована сума індексації. Якщо з 1 травня 2016 року підвищення призначеного розміру пенсії менше суми фіксованої індексації, то на суму підвищення пенсії проводиться зменшення суми фіксованої індексації.

З 1 травня поточного року збільшено доплату за понаднормативний стаж на 10,64 грн. Одночасно на суму підвищення пенсії (на 10,64 грн.) зменшено індексацію. Загальний розмір пенсії не змінився. Слід зазначити, що перерахунки пенсій за рішенням уряду з 1 травня поточного року проведені в автоматичному режимі і звернення пенсіонерів до територіальних управлінь за місцем отримання пенсії не потрібне.

До уваги сумчан -  приклади, де можна ознайомитися із деталями перерахунку пенсій.

Приклад 1

Приклад 2

Приклад 3

Приклад 4

Приклад 5

Приклад 6

Приклад 7

Приклад 8