Print
Hits: 456

Фінансовий і соціальний стан Сумської міської ТГ (25 грудня 2023 року – 1 січня 2024 року).

Бюджет

Станом на 1 січня до загального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 2,6 млрд грн, що становить 95,2% до плану на рік.

Сума недовиконання пропорційно 1/12 на поточну дату становить 132,1 млн грн або «—» 4,8%, переважно через податок на доходи фізичних осіб.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження загального фонду (без урахування офіційних трансфертів) збільшилися на 23 млн грн (або на 0,9%) переважно коштом акцизного податку, місцевих податків та зборів, плати за надання адміністративних послуг і надходження коштів від орендної плати за користування майном, що перебуває в комунальній власності (погашення заборгованості за жовтень – грудень 2022 року ТОВ «Сумитеплоенерго»).

До спеціального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшли кошти в сумі 130,1 млн грн, що становить 120,3% до плану на рік.

Офіційних трансфертів до загального фонду надійшло 550,6 млн грн, до спеціального фонду – 32,4 млн грн (зокрема: 15,9 млн грн – кошти на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності; 6,7 млн грн – кошти на реконструкцію каналізаційного напірного колектора від КНС № 1 по вул. Соборна до міських очисних споруд; 2,5 млн грн – кошти для придбання мультимедійного, комп’ютерного обладнання, меблів, навчально-методичної літератури для закладів загальної середньої освіти комунальної власності; 1,4 млн грн – кошти на капітальний ремонт Сумського ДНЗ (ясла-садок) № 23 «Золотий ключик» по вул. Ковпака, 27 з впровадженням заходів комплексної термомодернізації та відновлення аварійних елементів будівлі, що виникли внаслідок збройної агресії російської федерації; 1 млн грн – кошти для державного навчального закладу «Сумське міжрегіональне вище професійне училище» на оплату послуг з проведення обстеження об'єктів та виготовлення проектно-кошторисної документації;4,5 млн грн – грантові кошти GIZ на реалізацію проєкту «Улаштування мережевої сонячної електростанції для забезпечення безперебійного гарячого водопостачання будівлі КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» Сумської міської ради; 0,4 млн – кошти на реалізацію грантового проєкту «Підвищення обізнаності населення Сумської міської територіальної громади про можливості відновлювальної енергетики», ЦЕНТУМ.

Плата за землю та комунальне майно

У грудні надійшло:

З початку року надходження склали:

Освіта

У 10 закладах освіти тривали капітальні ремонти у підвальних приміщеннях з метою пристосуванням їх для використання як найпростіших укриттів, у трьох із них роботи були завершені.

За даними моніторингу сезонної захворюваності, серед школярів нездужало 2% дітей від загальної кількості, серед дошкільнят – 4.4%.

Відповідно до наказу начальника Сумської міської військової адміністрації від 26 грудня 2023 року № 115-СМР, із 1 січня 2023 року у закладах освіти, підпорядкованих управлінню освіти і науки, збільшено вартість харчування. Визначено пільгові категорії дітей, які забезпечуватимуться харчуванням коштом бюджету Сумської міської ТГ.

Заклади загальної середньої освіти сумської громади отримали 6790 підручників для учнів 5 –6 класів НУШ.

Відбулася нарада керівників закладів загальної середньої освіти з питань завершення І семестру 2023/2024 навчального року та військового обліку.

Проведено I етап XXIII Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості, присвяченого Шевченківським дням. Визначено 21 переможця у номінаціях «Література» та «Історія України і державотворення».

Фахівці КУ «Інклюзивно-ресурсний центр № 1» взяли участь у шести засіданнях команд психолого-педагогічного супроводу дітей з особливими освітніми потребами в закладах освіти СМТГ.

Соціальний захист

Надано 3609 послуг соціального характеру з питань оформлення документів для призначення та виплати державної соціальної допомоги, матеріальної допомоги, надання пільг, компенсацій, житлової субсидії, отримання гуманітарної допомоги.

Прийнято з питань соціального захисту 104 ВПО, які прибули до громади з районів проведення бойових дій чи тих, які перебувають в окупації чи оточенні (102 людини звернулися для оформлення довідки про взяття на облік, дві – надали заяви про зняття їх з обліку по сумській громаді у зв’язку з поверненням до постійного місця проживання чи до інших регіонів України). Оформлено як ВПО 69 жителів прикордонних районів Сумської області.

На особливому контролі залишалася робота з членами сімей загиблих захисників України: щодня здійснюється взаємодія та надається їм сприяння у встановленні відповідного статусу, що дає право на отримання пільг та інших соціальних гарантій.

Протягом звітного періоду 51 особа надали 68 заявок на забезпечення 161 технічним та іншим засобами реабілітації. Сформовані справи направлені до Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.

Зареєстровано 19 випадків домашнього насильства (щодо чотирьох людей – повторно). Постраждалим надано допомогу відповідно до проведеної оцінки потреб, кривдникам винесено приписи з забороною контактувати з постраждалими особами. Працівниками мобільної бригади здійснено дев’ять виїздів за місцем проживання постраждалих від домашнього насильства, їм надано психологічну допомогу та консультації з соціальних послуг.

Чотирьох дітей з-поміж талановитих і обдарованих направлено на відпочинок.

На виконання програм соціального спрямування «Милосердя» та «Соціальна підтримка Захисників і Захисниць України та членів їх сімей» забезпечено виплату різних додаткових гарантій коштом бюджету громади на суму 6,9 млн грн:

Надання соціальних послуг забезпечено в рамках роботи підпорядкованих комунальних установ, міського центру соціальних служб та громадської організації «Товариство допомоги особам з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень, «Феліцитас» (через надання фінансової підтримки). Серед отримувачів послуг найбільший попит мали послуги соціальної адаптації (організація дозвілля та психологічний супровід), догляду вдома, натуральної допомоги, а також транспортні та медичні послуги.

КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» надано 3453 соціальні послуги. Вперше взято на обслуговування 15 людей. Організовано та проведено інформаційну, освітню та культурно-розвивальну роботу, заняття в рамках програми «Підготовка осіб з інвалідністю до самостійного життя», заходи культурно-виховного спрямування, майстер-класи з декоративно-ужиткового мистецтва та кулінарії, заняття «Групи здоров’я» та на факультетах Університету третього віку. У межах співпраці з волонтерським рухом «МИ ТУТ» працівники терцентру та його відвідувачі надавали допомогу у виготовленні маскувальних сіток, спідньої білизни, подушок, килимків та оберегів. Завдяки реалізації спільного з ПАТ «Сумська Паляниця» проєкту «Соціальний Хліб» 300 одиноких громадян забезпечено хлібобулочними виробами. Здійснено виїзд до Стецьківського старостату для виявлення тих, хто потребує соціальних послуг.

Послугою ночівлі в Будинку нічного перебування терцентру «Берегиня» щодня користувалася 21 людина, 11 – прийшли до Пункту обігріву та залишилися на ночівлю. Троє безхатьків звернулися до установи вперше та отримали відповідні соціальні послуги. Проведено заходи з соціальної інтеграції та реінтеграції, навчання та відновлення трудових і соціальних навичок, групові профілактичні та психокорекційні бесіди, індивідуальні психологічні консультації. За сприяння установи для 19 безхатьків організували благодійний обвід, 18 – додатково забезпечили харчами, вісьмох – речами. Відбулося два виходи соціального патруля до місць можливого скупчення бездомних осіб в районі вулиць Героїв Крут, Збройних сил України, Засумська, Іллінська та в районі Центрального ринку. На «гарчу лінію» з питань виявлення бездомних  людей (тел.: (050)6967470) звернулося двоє громадян за роз’ясненнями щодо соціальних послуг, які пропонує Будинок нічного перебування.

КУ «Центр учасників бойових дій» надано 842 послуги учасникам бойових дій і членам їхніх сімей. Проведено сім заходів культурно-виховного спрямування.

 Ринок праці

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 29 грудня перебували на обліку в Сумській філії Сумського обласного центру зайнятості, становила 1573 людей (865 сумчан), з яких 701 робітних (480 сумчан) отримували допомогу з безробіття.

З початку року за сприяння служби зайнятості працевлаштували 2948 людей, з них зареєстрованих безробітних – 2180.

Станом на 29 грудня розірвано 124 трудових договори між приватними підприємцями та найманими працівниками (укладених до 1 січня 2015 року).

До виконання суспільно корисних робіт залучили 1528 людей з-поміж зареєстрованих безробітних (у Сумах – 361 особа).

На виконання громадських робіт та інших робіт тимчасового характеру у 2023 році направлено 140 осіб з-поміж зареєстрованих безробітних.

Актуальна база вакансій станом на 29 грудня налічувала 666 одиниць: для службовців – 361, робітників – 260, для осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки, – 45.