Print
Hits: 361

Фінансовий і соціальний стан Сумської міської ТГ (1 – 8 січня 2024 року).

Освіта

У семи закладах освіти тривали капітальні ремонти у підвальних приміщеннях з метою пристосуванням їх для використання як найпростіших укриттів.

Заклади загальної середньої освіти Сумської МТГ отримали 262 підручники для учнів 5 – 6-х класів Нової української школи.

Фахівці КУ «Інклюзивно-ресурсний центр № 1» взяли участь у 25 засіданнях команд психолого-педагогічного супроводу дітей з особливими освітніми потребами в закладах освіти громади.

Консультанти Центру професійного розвитку педагогічних працівників провели засідання професійних спільнот вчителів- предметників та Школу педагогічної майстерності для учасників другого етапу першого туру всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2024».

Соціальний захист

Надано 1443 послуги соціального характеру з питань оформлення документів для призначення та виплати державної соціальної допомоги, матеріальної допомоги, надання пільг, компенсацій, житлової субсидії, отримання гуманітарної допомоги.

Прийнято з питань соціального захисту 36 ВПО, які прибули до громади з районів проведення бойових дій чи тих, які перебувають в окупації чи оточенні (34 людини звернулися для оформлення довідки про взяття на облік, дві – надали заяви про зняття їх з обліку по сумській громаді у зв’язку з поверненням до постійного місця проживання чи до інших регіонів України). Оформлено як ВПО 11 жителів прикордонних районів Сумської області.

На особливому контролі залишалася робота з членами сімей загиблих захисників України: щодня здійснюється взаємодія та надається їм сприяння у встановленні відповідного статусу, що дає право на отримання пільг та інших соціальних гарантій.

Протягом звітного періоду 10 осіб надали 118 заявок на забезпечення 26-ма технічним та іншим засобами реабілітації. Сформовані справи направлені до Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.

Зареєстровано 23 випадки домашнього насильства (щодо двох людей домашнє насильство вчинялось й у 2023 році). Працівниками мобільної бригади здійснено 11 виїздів за місцем проживання постраждалих від домашнього насильства, їм надано психологічну допомогу та консультації з соціальних послуг. Взято на облік вісім сімей, в яких відбулися випадки домашнього насильства, п’ять осіб звернулися до Денного центру соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та гендерно зумовленого насильства. Дільничними офіцерами поліції проведено з кривдниками профілактичну роботу, їм винесено приписи із забороною контактувати з постраждалими.

Надання соціальних послуг забезпечено в рамках роботи підпорядкованих комунальних установ, міського центру соціальних служб та громадської організації «Товариство допомоги особам з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень, «Феліцитас» (через надання фінансової підтримки). Серед отримувачів послуг найбільший попит мали послуги соціальної адаптації (організація дозвілля та психологічний супровід), догляду вдома, натуральної допомоги, а також транспортні та медичні послуги.

КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» надано 2711 соціальних послуг. Вперше взято на обслуговування 15 людей. Організовано та проведено інформаційну, освітню та культурно-розвивальну роботу, заняття в рамках програми «Підготовка осіб з інвалідністю до самостійного життя», заходи культурно-виховного спрямування, майстер-класи з декоративно-ужиткового мистецтва та кулінарії, заняття «Групи здоров’я» та на факультетах Університету третього віку. У межах співпраці з волонтерським рухом «МИ ТУТ» працівники терцентру та його відвідувачі надавали допомогу у виготовленні маскувальних сіток, спідньої білизни, подушок, килимків та оберегів.

Послугою ночівлі в Будинку нічного перебування терцентру «Берегиня» щодня користувалися 22 людини, вісім – прийшли до Пункту обігріву та залишилися на ночівлю. Троє безхатьків звернулися до установи вперше та отримали відповідні соціальні послуги. Проведено заходи з соціальної інтеграції та реінтеграції, навчання та відновлення трудових і соціальних навичок. Одній людині сприяли у відновленні родинних стосунків, ще одній – у працевлаштуванні. За сприяння установи для 22 безхатьків організували благодійний обвід, також їх додатково забезпечили харчами, чотирьом надали речі. Відбувся вихід соціального патруля до місць можливого скупчення бездомних осіб в районі вул. Гетьмана Павла Скоропадського, просп. Тараса Шевченка. Виявлено безпритульного, який відмовився від соціальних послуг, які надає заклад.

КУ «Центр учасників бойових дій» надано 113 послуг учасникам бойових дій і членам їхніх сімей.

Ринок праці

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 5 січня перебували на обліку в Сумській філії Сумського обласного центру зайнятості, становила 1595 людей (884 сумчан), з яких 635 робітних (428 сумчан) отримували допомогу з безробіття.

З початку року за сприяння служби зайнятості працевлаштували 43 людини з них зареєстрованих безробітних – 23.

Чисельність безробітних, які проходили професійне навчання під замовлення роботодавця, становила 25 осіб.

До виконання суспільно корисних робіт залучили 154 людей з-поміж зареєстрованих безробітних (у Сумах – 90 осіб).

На виконання громадських робіт та інших робіт тимчасового характеру у 2024 році направлено одну особу з-поміж зареєстрованих безробітних.

Актуальна база вакансій станом на 5 січня налічувала 600 одиниць: для службовців – 324, робітників – 238, для осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки, – 38.