006.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сумської міської ТГ (8 – 15 січня 2024 року).

Бюджет

Станом на 11 січня до загального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 49 млн грн, що становить 1,8% до плану на рік.

Сума недовиконання пропорційно 1/12 на поточну дату становить 30,9 млн грн або «—» 38,6%, переважно через податок на доходи фізичних осіб.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження загального фонду (без урахування офіційних трансфертів) збільшилися на 11,2 млн грн (або на 29,5%) переважно коштом податку на доходи фізичних осіб, єдиного податку та надходження коштів від орендної плати за користування майном, що перебуває в комунальній власності (погашення заборгованості за жовтень 2023 року ТОВ «Сумитеплоенерго»).

До спеціального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшли кошти в сумі 0,6 млн грн, що становить 0,6 % до плану на рік.

Офіційних трансфертів до загального фонду надійшло 20 млн грн (освітня субвенція), що становить 50 % до плану на січень.

Плата за землю та комунальне майно

У січні надійшло:

  • плати за землю – 701,1 тис. грн, що становить 7,9% від планового завдання на місяць (земельного податку – 93,7 тис. грн або 2,9% від плану на поточний місяць, орендної плати – 607,4 тис. млн грн або 10,8 % від плану на поточний місяць);
  • коштів за шкоду, що заподіяна на земельних ділянках державної та комунальної власності, які не надані у користування та не передані у власність, внаслідок їх самовільного заняття, використання не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу; відшкодування збитків за погіршення якості ґрунтового покриву тощо та за неодержання доходів у зв'язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок – 26 тис. грн, що складає 52 % від плану на січень.

З початку року надходження склали:

  • від оренди комунального майна – 7,6 млн грн, що складає 76,21 % від планового завдання на січень та 6,93 % від планового завдання на рік;
  • коштів гарантійного та реєстраційного внесків, що визначені Законом України «Про оренду державного та комунального майна», які підлягають перерахуванню оператором електронного майданчика до відповідного бюджету – 0,9 тис. грн, що складає 33,33 % від планового завдання на січень та 2,78 % від планового завдання на рік.

Освіта

На завершальному етапі капітальний ремонт частини підвальних приміщень з пристосуванням їх для використання як найпростішого укриття коштом коштів державної субвенції на умовах співфінансування з бюджету громади в школі № 9.

В п’яти закладах освіти та таборі «Суми» тривали ремонтні роботи у підвальних приміщеннях з метою пристосуванням їх для використання як найпростіших укриттів.

На базі школи № 17 відбулося відкриття І (шкільного) етапу змагань «Спортивні шкільні ліги Сумщини», які проводяться у рамках загальнонаціонального проєкту з фізичного виховання школярів «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги». В рамках проєкту юні спортсмени змагатимуться в 5 видах спорту: футзал, волейбол, баскетбол, чирлідинг та спортивне орієнтування.

Проведено ІІ (міський) етап ХХІІІ Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості, присвяченого Шевченківським дням у номінаціях «Історія України і державотворення» та «Література». Участь взяли 23 учні 5 – 11 класів з 10 шкіл Сумської МТГ. Визначено по п’ять переможців в кожній номінації. По три найкращі роботи з кожної номінації будуть презентовані на ІІІ етапі конкурсу.

Розпочато приймання робіт для участі в І (міському) етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідних робіт учнів-членів МАН України.

Заклади загальної середньої освіти отримали 8400 підручників для учнів 5-6 класів НУШ.

Забезпечено новорічними подарунками коштом бюджету громади 5647 дітей пільгових категорій.

Організовано відвідування 1520 учнями пільгових категорій різдвяно-новорічних заходів в Сумській обласній філармонії, Театрі юного глядача, Сумській обласній філармонії, кінотеатрі «Планета Кіно».

Оновлено банк даних дітей з особливими освітніми потребами в закладах  загальної середньої освіти. На сьогодні навчається 1104 дітей з особливими освітніми потребами.

Кваліфіковану допомогу в засвоєнні навчального матеріалу дітьми з особливими освітніми потребами забезпечують в інклюзивних класах закладів загальної середньої освіти 135 асистентів вчителя. Корекційно-розвиткові заняття проводять 136 педагогів, які мають спеціальну освіту та працюють на основі цивільноправових угод.

Дошкільну освіту отримують 1048 дітей з особливими освітніми потребами. До проведення корекційно-розвиткових занять з дітьми інклюзивних груп залучені фахівці з відповідною вищою фаховою освітою.  У штатні розписи закладів дошкільної освіти введено 49 посад асистента вихователя для здійснення супроводу дітей з особливими освітніми потребами.

Соціальний захист

Опрацьовано 2894 звернення щодо надання гуманітарної та матеріальної допомоги.

Протягом звітного періоду надано 5339 послуг соціального характеру щодо оформлення документів для призначення та виплати різних видів державної та місцевих допомог, а також з питання отримання гуманітарної допомоги.

Продовжували роботу «мобільні соціальні центри»: на січень заплановано проведення семи виїздів, вже здійснено один.

Прийнято 83 внутрішньо переміщених особи, які прибули до сумської громади з районів проведення бойових дій, з питань їх соціального захисту, в тому числі оформлено як внутрішньо переміщених осіб 56 мешканців з прикордонних районів Сумської області. Протягом звітного періоду взято на облік 13 внутрішньо переміщених осіб з Білопільської громади, 36 – з Краснопільської громади, сім – з Юнаківської громади.

Працівники структурних підрозділів міської ради продовжували нічні чергування на збірному пункті евакуації для здійснення збору й реєстрації населення, яке перетинає державний кордон через пункт пропуску с. Покровка.

Протягом звітного періоду зареєстровано 19 осіб.

Тривала робота із членами сімей загиблих Захисників України – працівники департаменту сприяли їм у встановленні відповідного статусу, який надалі надасть право на отримання пільг та інших соціальних гарантій.

Відбулося 17 випадків домашнього насильства, з них відносно однієї особи домашнє насильство вчиняється повторно. Інформацію про випадки насильства спрямовано до мобільної бригади, яка діє при Сумському міському центрі соціальних служб, та працівники якої здійснили 11 виїздів за місцем проживання постраждалих від домашнього насильства, їм надано психологічну допомогу та консультації із соціальних послуг, взято на облік чотири сім’ї, в яких відбулися випадки домашнього насильства, шість осіб звернулися до Денного центру соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та гендерно зумовленого насильства.

Забезпечено виплату усіх видів державної соціальної допомоги за січень поточного року.

КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» 1697 громадянам надано 2992 соціальні послуги, вперше на обслуговування взято вісім осіб. Із 106 особами з інвалідністю та 82 особами похилого віку на базі відділень денного перебування «Калина», «Злагода» та «Спільнота» проведено інформаційну, освітню та культурно-розвивальну роботу, в рамках програми «Підготовка осіб з інвалідністю до самостійного життя» проведено 12 занять для 106 відвідувачів. Протягом звітного періоду терцентром організовано та проведено 14 заходів культурно-виховного спрямування, якими охоплено 180 осіб, та п’ять майстер-класів з декоративно-ужиткового мистецтва та кулінарії, в яких взяли участь 80 відвідувачів денних відділень.

В Будинку нічного перебування 26 бездомних осіб щодня користувалися послугою ночівлі, також сім осіб скористались пунктом обігріву, залишившись на ночівлю, в тому числі четверо безхатьків вперше звернулися до установи та отримали відповідні соціальні послуги, одну особу взято на облік. 20 особам надано 13 послуг із соціальної інтеграції та реінтеграції, навчання та відновлення трудових та соціальних навичок, із 20 особами психологом проведено дві групових профілактичних та психокорекційних бесід. За сприяння установи 22 осіб забезпечено продуктовими наборами, вісім отримали речі, які були у вжитку.

Здійснено два виходи соціального патруля в місцях можливого скупчення бездомних осіб, в ході яких розповсюджено листівки з інформацією про роботу Будинку нічного перебування, та виявлено трьох бездомних осіб, з яких один звернувся на далі до установи за отриманням послуг.

КУ «Центр учасників бойових дій» надано 716 послуг соціальної адаптації по 337 зверненням Захисників України та членів їх сімей – послуги отримали 55 учасників бойових дій та 132 члени сімей Захисників, в тому числі 36 осіб звернулися до установи вперше; 25 осіб отримали юридичні консультації. Розпочало роботу відділення психологічної підтримки, до якого протягом звітного періоду звернулися та отримали послуги психолога 16 осіб, надавались медичні та реабілітаційні послуги: на прийом до лікарів звернулися 56 осіб. Проведено сім заходів культурно-виховного спрямування, в яких взяли участь 24 учасники бойових дій, членів їх сімей.

Ринок праці

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 12 січня перебували на обліку в Сумській філії Сумського обласного центру зайнятості, становила 1619 людей (896 сумчан), з яких 643 робітних (434 сумчан) отримували допомогу з безробіття.

З початку року за сприяння служби зайнятості працевлаштували 93 людини з них зареєстрованих безробітних – 60.

Чисельність безробітних, які проходили професійне навчання під замовлення роботодавця, становила 27 осіб.

До виконання суспільно корисних робіт залучили 216 людей з-поміж зареєстрованих безробітних (у Сумах – 99 осіб).

На виконання громадських робіт та інших робіт тимчасового характеру у 2024 році направлено три особи з-поміж зареєстрованих безробітних.

Актуальна база вакансій станом на 12 січня налічувала 634 одиниці: для службовців – 352, робітників – 242, для осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки, – 40.