Print
Hits: 260

Фінансовий і соціальний стан Сумської міської ТГ (25 березня – 1 квітня 2024 року).

Бюджет

Станом на 1 квітня до загального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 642,4 млн грн, що становить 96,1% на січень – березень за розписом.

Сума недовиконання за розписом на поточну дату становить 46,2 млн грн або «–» 3,9%, переважно коштом податку на доходи фізичних осіб «–» 29,9 млн грн, акцизного податку «–» 6,8 млн грн.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження загального фонду (без урахування офіційних трансфертів) збільшились на 16,3 млн грн (або на 2,6%) переважно коштом акцизного податку, єдиного податку та шляхом надходження коштів від орендної плати за користування майном, що перебуває в комунальній власності (погашення заборгованості за жовтень – грудень 2023 року ТОВ «Сумитеплоенерго»).

До спеціального фонду бюджету Сумської міської ТГ (без урахування офіційних трансфертів) надійшли кошти в сумі 31,2 млн грн, що становить «+» 3,5 млн грн або «+» 12,8% (27,7 млн грн) до плану на січень – березень за розписом на поточну дату (екологічного податку «+» 0,3 млн грн, власних надходжень бюджетних установ «+» 2,9 млн грн, коштів від відчуження майна «+» 0,3 млн грн).

Офіційних трансфертів до загального фонду надійшло 124,3 млн грн, що становить 98,4% до плану на січень – березень за розписом, до спеціального фонду – 67,7 млн грн (95,8% до плану за розписом).

Плата за землю та комунальне майно

У березні надійшло:

З початку року надходження склали:

Освіта

У 13 закладах освіти продовжувались капітальні ремонти підвальних приміщень з метою пристосуванням їх для використання як найпростіших укриттів (по ще одному – проводиться тендер), у чотирьох закладах – ремонти будівель і покрівлі.

Тривала реєстрація випускників шкіл на основну сесію НМТ.

Освітяни взяли участь у спільній нараді з керівниками правоохоронних органів щодо протидії дитячій злочинності, захисту прав та інтересів дітей, які стали жертвами злочинних посягань, стану запобігання домашньому насильству.

Відбулось навчання членів груп реагування закладів загальної середньої освіти Сумської міської територіальної громади.

Консультанти Центру професійного розвитку педагогічних працівників провели арттерапевтичний марафон «Вільне малювання почуттів. Каракулі», групове консультування у межах проєкту «Завжди поруч», педагогічний інтенсив «Реалізуємо НУШ разом».
спільно з фахівцями –

Спеціалісти КУ «Інклюзивно-ресурсний центр № 1» спільно з Центром професійного розвитку педагогічних працівників організували дві онлайн-зустрічі для 140 педагогічних працівників «Ефективні методи роботи вчителя/вихователя та асистента вчителя/вихователя: шляхи вдосконалення співпраці».

Соціальний захист

Департамент соціального захисту населення надав 5446 послуг соціального характеру з питань оформлення документів для призначення й виплати різних видів державної та місцевих допомог, отримання гуманітарної допомоги.

Прийняли з питань соціального захисту 252 ВПО, які прибули до громади з районів проведення бойових дій чи тих, які перебувають в окупації чи оточенні (247 людей звернулись для оформлення довідки про взяття на облік, п’ятеро – надали заяви про зняття з обліку у зв’язку з поверненням до постійного місця проживання). Оформили як ВПО 79 жителів прикордонних районів Сумської області.

Членами сімей загиблих захисників України сприяли у встановленні відповідного статусу, що надає право на отримання пільг та інших соціальних гарантій.

У місцях (пунктах) соціальної та правової підтримки родин військовослужбовців, призваних на військову службу під час мобілізації, що діють у департаменті соцзахисту населення та КУ «Центр учасників бойових дій», і під час роботи «мобільних соціальних центрів» проконсультували 10 військовослужбовців і трьох членів сімей військовослужбовців.

Оформили документи на сімох дітей з інвалідністю та одну дитину з «групи ризику» для направлення на реабілітацію, отримали відповідні документи від батьків 10 дітей.

Протягом звітного періоду 40 осіб з інвалідністю надали 50 заявок на забезпечення 148-ма технічним та іншим засобами реабілітації. Сформовані справи направлені до Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.

Направили на оздоровлення чотирьох дітей пільгових категорій (дитину з багатодітної сім’ї, двох дітей з малозабезпечених сімей та дитину з-поміж ВПО). Отримали відповідні заяви від батьків (представників) шести дітей пільгових категорій (діти-сироти, діти з інвалідністю, діти учасників бойових дій та загиблих захисників України, діти з багатодітних та малозабезпечених сімей, внутрішньо переміщених осіб тощо).

Зареєстрували 34 випадки домашнього насильства (щодо п'яти людей – повторно). Постраждали семеро дітей, щодо яких насильство не вчинялось, але вони отримали психологічну травму через перебування в помешканні під час конфлікту між родичами. Працівниками мобільної бригади здійснено дев'ять виїздів за місцем проживання постраждалих від домашнього насильства, їм надано психологічну допомогу та консультації з соціальних послуг, взято на облік дев'ять сімей, в яких відбулись випадки домашнього насильства. Восьмеро людей звернулись до Денного центру соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та гендерно зумовленого насильства. У Центру матері та дитини тимчасово проживають дві родини (дві жінки та троє дітей), щодо яких вчинялось домашнє насильство, де їм в умовах цілодобового стаціонару надають безоплатно соціально-педагогічні, психологічні, юридичні та інші послуги. З кривдниками дільничними офіцерами поліції проведено профілактичну роботу, їм винесено приписи із забороною контактувати з постраждалими.

Коштом обласного бюджету 289 особам з інвалідністю перерахували компенсації на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів, мотоколясок та на транспортне обслуговування за І півріччя 2024 року.

На виконання програм соціального спрямування «Милосердя» та «Соціальна підтримка Захисників і Захисниць України та членів їх сімей» забезпечили виплату різних додаткових гарантій коштом бюджету громади на суму 290,4 тис. грн:

Надання соціальних послуг забезпечувалось у рамках роботи підпорядкованих комунальних установ, міського центру соціальних служб та громадської організації «Товариство допомоги особам з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень, «Феліцитас» (через надання фінансової підтримки). Серед отримувачів послуг найбільший попит мали послуги соціальної адаптації (організація дозвілля та психологічний супровід), догляду вдома, натуральної допомоги, а також транспортні та медичні послуги.

КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» надала 3091 соціальну послугу. Вперше взяли на обслуговування 27 людей. Організували та провели інформаційну, освітню та культурно-розвивальну роботу, заняття в рамках програми «Підготовка осіб з інвалідністю до самостійного життя», заходи культурно-виховного спрямування, майстер-класи з декоративно-ужиткового мистецтва та кулінарії, заняття «Групи здоров’я» та на факультетах Університету третього віку. До Соціального простору, який здійснює надання соціальних послуг ВПО та жителям громади, які постраждали від війни, протягом тижня звернулась 561 людина (221 ВПО). Під час виїзду Мобільної соціальної служби до с. Пушкарівка та с. Велика Чернеччина надали соціальні послуги чотирьом одиноким пенсіонерам (допомога з хатніми справами, придбання харчів, доставка води). У межах співпраці з волонтерським рухом «Ми тут – північний форпост» працівники терцентру та його відвідувачі допомагализ виготовленням маскувальних сіток, спідньої білизни, подушок, килимків та оберегів. Завдяки реалізації спільного з ПАТ «Сумська Паляниця» проєкту «Соціальний Хліб» 300 одиноких громадян забезпечили хлібобулочними виробами.

Послугою ночівлі в Будинку нічного перебування терцентру «Берегиня» щодня користувались 24 безхатьки, 11 – прийшли до Пункту обігріву та залишились на ночівлю. Провели заходи з соціальної інтеграції та реінтеграції, навчання та відновлення трудових і соціальних навичок, групову профілактичну та психокорекційну бесіду. За сприяння установи для 23 безхатьків організували благодійний обід, також їх забезпечили продуктовими наборами, сімох – речами. Соціальний патруль двічі виходив до місць можливого скупчення бездомних осіб в районі Центрального ринку, вул. Косівщинська, вул. Олександра Коваленка, вул. Засумська, вул. Іллінська та розповсюджував листівки з інформацією щодо Будинку нічного перебування. Виявили двох бездомних, котрі відмовились від отримання соціальних послуг в умовах установи.

КУ «Центр учасників бойових дій» надала 535 послуг учасникам бойових дій і членам їхніх сімей. Провели вісім заходів культурно-виховного спрямування.

Ринок праці

Станом на 29 березня на обліку в Сумській філії Сумського обласного центру зайнятості перебувало 1778 осіб (серед них 944 сумчан), з яких 627 отримували допомогу з безробіття (з-поміж них 430 сумчан).

З початку року за сприяння служби зайнятості працевлаштували 701 людину з них зареєстрованих безробітних – 426.

Професійне навчання під замовлення роботодавців пройшли 74 безробітних.

До виконання суспільно корисних робіт залучили 947 сумчан, до робіт тимчасового характеру і громадських робіт – 66 жителів громади з-поміж зареєстрованих безробітних.

Актуальна база вакансій станом на 22 березня налічувала 583 одиниці: для службовців – 249, робітників – 299, для осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки, – 35.