001.jpg

Фахівці Державної податкової інспекції у м. Сумах наголошують на тому, що праця без оформлення трудових відносин руйнує суспільство зсередини, позбавляючи майбутнього тих, хто має неофіційну роботу і чиї трудові відносини залишаються неоформленими.

До того ж, нелегальна заробітна плата позбавляє соціального захисту працівників, зменшує надходження до бюджету та державних соціальних фондів і є одним з найпріоритетніших напрямків роботи.

Ситуацію коментує заступник начальника інспекції Тетяна ОЛЬХОВА: «Громадяни, які поставлені в жорсткі рамки безробіття, погоджуються на умови роботодавця, а в результаті опиняються в ролі безправних виконавців. За таких умов, працівник одержує зарплатню в розмірах менших від законодавчо встановлених і при цьому позбавлені своїх законних прав на щорічну відпустку, виплату лікарняних тощо. Людина стає беззахисним заручником обставин. Працівник не має жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати та трудового стажу».

З метою попередження порушень законодавства ДПІ у м. Сумах проводяться контрольно-перевірочні заходи, в ході яких виявляються факти виплати доходів без відповідного утримання податку та неперерахування належних сум до бюджету.

Тільки з початку поточного року фахівцями ДПІ у м. Сумах проведено 29 документальних перевірок суб’єктів господарської діяльності з питань дотримання вимог законодавства при виплаті заробітної плати, як результат за виявлені порушення по 16 суб’єктам господарської діяльності донараховано 328,5 тис. грн., у тому числі ПДФО 294,5 тис. грн. та ЄСВ у сумі 34 тис. грн., надійшло до бюджету 328,5 тис. грн.

За рахунок заходів адміністрування в ході індивідуальної роз’яснювальної роботи, проведеної податковим органом, залучено до легалізації 423 найманих працівників, внаслідок чого до бюджету сплачено податку з доходів фізичних осіб в сумі 49,5 тис. грн. та єдиного внеску в сумі 190 тис. грн.

Крім того, впродовж року, в результаті вжитих заходів залучено до державної реєстрації 774 фізичних осіб, які зареєструвались суб'єктами підприємницької діяльності, внаслідок чого сплачено податків до бюджету податків в сумі 288,7 тис. грн.

Слід зазначити, що в зону «особливої уваги» податківців потрапляють і ті суб’єкти господарювання, економічний потенціал яких зростає, збільшуються виробничі потужності, проте заробітна плата працівникам виплачується в незначних розмірах, менша від законодавчо встановленого мінімуму.

Для забезпечення конституційного права на гідну оплату праці, в Державній податковій інспекції у м. Сумах створена і багато років плідно працює комісія з питань виплати заробітної плати, нижчої від мінімальної. Головна мета її створення - втілення заходів впливу до керівників, які не виплачують заробітну плату або сплачують її не в повному обсязі, або своєчасно не перераховують до бюджету податок на доходи фізичних осіб.

За рахунок погашення підприємствами заборгованості по заробітній платі до бюджету вже надійшло 88 тис. грн. податку на доходи фізичних осіб. Цього вдалося досягти за рахунок проведеної роз’яснювальної роботи з керівниками підприємств-боржників за участі представників фіскальних органів у роботі комісій (яких відбулося 6), при органах місцевого самоврядування з питань забезпечення своєчасності та повноти сплати податків та погашення заборгованості із заробітної плати (проведено 6 засідань).

На засіданнях робочої групи були заслухані 138 суб’єктів господарської діяльності - юридичних осіб та 271 суб’єктів господарської діяльності - фізичних осіб, які сплачують заробітну плату нижче законодавчо встановленого мінімуму. В результаті проведеної роботи 27 юридичних та 48 суб’єктів господарської діяльності - фізичних осіб збільшили розмір середньомісячної плати найманим працівникам.