006.jpg

Депутати міської ради ухвалили звернення до начальника Сумської МВА Олексія ДРОЗДЕНКА щодо критичної ситуації в транспортній сфері міста.

Обранці звертають увагу на те, що нині існують певні виклики, які можуть призвести до негативних наслідків у роботі транспортної системи, якщо не вжити відповідних заходів.

Постійні атаки на енергетичну інфраструктуру спричиняють перебої в роботі тролейбусів, що створює ризик скорочення чи навіть зупинення перевезень. Це може негативно позначитися на всіх жителях міста, особливо на соціально вразливих категоріях населення. За таких умов приватний громадський транспорт є надзвичайно важливим для забезпечення мобільності сумчан.

Крім того, у надзвичайних ситуаціях, таких як обстріли чи евакуація населення, наявність його дозволить оперативно забезпечувати перевезення людей до безпечних місць. З огляду на це, депутати вважають за необхідне вжити всіх можливих заходів, аби не зменшити інтенсивність руху пасажирського автотранспорту та не допустити повної зупинки його.

Для цього пропонують шляхи розв'язання. Зокрема, розробити механізм компенсації за перевезення пільгових категорій населення як для комунального, так і для приватного громадського транспорту, а також компенсації різниці вартості квитка. Також радять забезпечити стабільне постачання пально-мастильних матеріалів і запчастин, розглянути можливість затвердження економічно обґрунтованого тарифу, який дозволить перевізникам підтримувати свої транспортні засоби у належному стані та надавати якісні послуги.

Водночас мають депутати пропозиції й до перевізників: поліпшити умови перевезень у вечірній час, встановити GPS-прилади на всіх автобусах для можливості відстеження транспорту в реальному часі та інформаційні табло на ключових зупинках міста, гарантувати безплатне перевезення учнів 1 – 4 класів, учасників бойових дій, військових, членів добровольчих формувань територіальної громади та ТрО.

На думку депкорпусу, такі спільні дії допоможуть забезпечити стабільну роботу транспортної системи міста, яка є важливою.