Print
Hits: 1916

ПАТ «Сумигаз» на виконання Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» у поточному році безоплатно встановить у Сумах 469 будинкових лічильників газу.

Закон передбачає, що до 2018 року усі домоволодіння споживачів блакитного палива повинні бути облаштовані лічильниками. Наявність приладу обліку дає змогу оплачувати лише реальні обсяги спожитого газу і допомагає заощаджувати сімейний бюджет.

Заходи зі встановлення будинкових лічильників газу затверджені Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, в Плані розвитку газорозподільних систем ПАТ «Сумигаз».

Переваги будинкових лічильників над індивідуальними:

Щомісяця в автоматичному режимі інформація про обсяг спожитого газу в будинку надходить до газорозподільного підприємства. Загальний обсяг палива рівномірно розподіляється на кожного зареєстрованого мешканця будинку. Якщо у будинку є квартири з індивідуальними лічильниками, то їх показання віднімаються від показань будинкового лічильника.

«Для клієнтів компанії усі прилади обліку і роботи по їх встановленню – безкоштовні», – наголосив директор технічний ПАТ «Сумигаз» Микола МУРЧИЧ.

Роботи виконуються відповідно до сформованих графіків, тому жодних заяв до товариства писати не потрібно. Споживач, який не хоче користуватись загальним лічильником, має право вже за свій кошт встановити індивідуальний прилад обліку. Для цього слід звернутись до ПАТ «Сумигаз» для отримання «Технічного завдання». Власнику домоволодіння необхідно надати копії та оригінали технічного паспорту на квартиру, паспорту власника, ідентифікаційного коду, абонентської книжки (копію першої сторінки). Після отримання технічної документації споживач самостійно придбає лічильник та замовляє роботи з його встановлення у компаній, що мають дозволи на цей вид робіт. Проконсультуватися щодо технічних характеристик приладу обліку у фахівців ПАТ «Сумигаз».

Без будь-яких лічильників споживання газу відповідно до Кодексу газорозподільних систем, буде розраховуватися за вдвічі більшими нормами, а саме:

У випадку, якщо до 1 січня 2018 року споживачі не погодяться на встановлення безкоштовного лічильника, або не встановлять його за свій рахунок, постачання природного газу їм буде припинено, як того вимагає Закон України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу».

Наразі приладами обліку блакитного палива оснащені 78,8% домогосподарств Сумщини. На встановлення будинкових лічильників газу по області ПАТ «Сумигаз» передбачило в нинішньому році 26,8 млн грн.

1 липня при заступнику міського голови Олександрові ЖУРБІ відбувалась нарада з представниками регіональної газової компанії, на якій зокрема розглянули питання встановлення в обласному центрі лічильників газу. За підсумками засідання керівники обслуговуючих організацій міста, департаменту інфраструктури міста, голови громадських організацій, голови ОСББ мають підготувати листи з питаннями та пропозиціями та направити для додаткового опрацювання ПАТ «Сумигаз» та завідувачу сектору Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг у Сумській області.

Детальну інформацію щодо оснащення багатоповерхівок приладами обліку блакитного палива можна знайти на офіційному сайті ПАТ «Сумигаз» (Інформація для клієнтів/ До уваги клієнтів).

Перелік адрес, за якими буде встановлено будинкові лічильники газу