Print
Hits: 1489

В зв’язку з виникненням у Шостці захворювання свиней на африканську чуму управління Держпродспоживслужби в м. Сумах попереджає про можливість занесення вірусу на територію обласного центру.

15 липня в Шостці зареєстрували загибель 3 голів свиней із 56, що утримувались у господарстві ФОП «Бондаренко В. М.» При дослідженні відібраних проб біоматеріалу в Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (м. Київ) встановлено діагноз «африканська чума свиней» (АЧС). У господарстві ФОП «Бондаренко В. М.» провели вимушений забій свиней безкровним методом. Трупи тварин спалили на території господарства. У приміщені, де утримувались свині, провели дезінфекцію.

Рішеннями Державної протиепізоотичної комісії при Шосткинській міській раді, Шосткинській районній державній адміністрації та Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при обласній державній адміністрації територію Шостки визначили епізоотичним осередком щодо АЧС і ввели карантин. Територію Шосткинського району в радіусі 3 км від осередку захворювання – зоною захисту. Також віднесено до неї територію населених пунктів: с. Ображіївка, с. Ковтунове, с. Миронівка, с. Крупець, с. Гамаліївка. Решту території Шосткинського району, що межує із зоною захисту, а також територію Ямпільського, Середино-Будського, Кролевецького, Глухівського районів та Глухова – зоною нагляду.

Окрім Шостки з початку року в Україні зареєстрували 14 випадків АЧС, у тому числі по три Полтавській та Одеській областях, по одному в Житомирській, Кіровоградській, Хмельницькій, Миколаївській, Сумській, Чернівецькій, Черкаській і Чернігівській областях. Станом на 18 липня залишилося п'ять неблагополучних пункти по АЧС в Чернівецькій, Миколаївській, Чернігівській, Черкаській та Сумській областях.

Нагадаємо, Хвороба Монтгомері (АЧС) - одна із найбільш небезпечних хвороб свиней. Вакцин і медикаментів, які захищають від неї, не існує. Все поголів’я свиней у господарствах, куди проникає вірус, гине.

Для людини вірус африканської чуми свиней небезпеки не становить!

Збудник хвороби надзвичайно стійкий до високої температури (може жити місяцями у тушах свиней, крові, фекаліях, у замороженому чи копченому м’ясі). Він стійкий до висушування, заморожування та гниття. При кімнатній температурі вірус зберігається протягом 18 місяців, а здатність викликати хворобу при зберіганні зараженого м’яса у холодильнику становить від 6 до 10 років.

Свині заражаються під час контакту з хворими або інфікованими тваринами. Хвороба також передається та поширюється через продукти забою хворих тварин, корми, пасовище, транспорт, засоби догляду. Комахи, птахи, звірі також є переносниками збудника хвороби.

Ознаками захворювання є характерне різке підвищення температури тіла до 40,5 – 42,5˚С. Інколи відмічається кашель, втрата апетиту, спрага. Через 1 – 2 дні температура знижується, настає параліч задніх кінцівок, тварина гине. Втім, хвороба може протікати 4 –10 діб і більше, при цьому шкіра набуває синюшного кольору, особливо на ділянках вух, п’ятачка, на підгрудді, на стінці живота, а в кінці хвороби численні крововиливи з’являються скрізь. У тварини спостерігається виснаження, набряки суглобів і некрози шкіри. Така тварина може хворіти декілька місяців, а потім гине. Лікування хворих тварин не розроблено.

Управління Держпродспоживслужби в м. Сумах нагадує про необхідність дотримання правил утримання свиней:

Дотримання вищевказаних елементарних заходів убереже тварин від захворювання на африканську чуму свиней, а їхніх господарів – від непередбачуваних матеріальних втрат.

Детальніше про АЧС можна дізнатись за цим посиланням