Print
Hits: 1323

З метою реалізації права на отримання податкової знижки з початку 2016 року до податкової інспекції звернулися 729 громадян. Задекларована сума податку на доходи фізичних осіб, що підлягала поверненню на розрахункові рахунки платників, склала 1, 1 мільйон гривень. Наразі ці кошти в повному обсязі повернули з бюджету.

Фахівці Державної податкової інспекції у м. Сумах інформують, що податкова знижка – це компенсація суми витрат платника податку - резидента, до якої включаються фактично здійснені протягом звітного року витрати платника податку, підтверджені відповідними платіжними і розрахунковими документами. Обрахована та підтверджена сума підлягає поверненню протягом 60 календарних днів з дня подання декларації.

До витрат, дозволених до включення до податкової знижки за 2015 рік, належать:

- частина суми процентів, сплачених за користування іпотечним кредитом;

- пожертвування або благодійні внески неприбутковим організаціям;

- сума коштів, сплачених на користь закладів освіти для компенсації вартості навчання як самого платника податку так і члена його сім’ї першого ступеня споріднення;

- страхові платежі (внески, премії) за договорами довгострокового страхування життя та пенсійні внески в рамках недержавного пенсійного забезпечення;

- суми витрат на оплату допоміжних репродуктивних технологій;

- суми витрат на оплату державних послуг, пов’язаних з усиновленням дитини;

- суми коштів, сплачених у зв’язку з переобладнанням транспортного засобу;

- суми витрат на сплату видатків на будівництво/придбання житла, визначеного законом.

Для того, щоб отримати податкову знижку за 2015 рік, громадянину потрібно заповнити та надати податкову декларацію про минулорічний майновий стан і доходи, до кінця 2016 року. Декларація надається фізичними особами – платниками ПДФО до податкової інспекції за місцем проживання і за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 №859.

Податківці зауважують, якщо платник податку не скористався правом на отримання податкової знижки до кінця поточного року, то зазначене право на наступний податковий рік не переноситься.