001.jpg

Міська комісія з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, реалізації державної політики зайнятості населення, створення робочих місць та легалізації, розглянула 18 серпня питання результатів проведеної цього року роботи з легалізації заробітної плати та ліквідації тіньової зайнятості.

Незважаючи на зменшення податкового навантаження на бізнес, яке передбачено змінами до Податкового кодексу щодо зниження відсотку єдиного соціального внеску, недобросовісні роботодавці проводять свою діяльність, приховуючи працевлаштування своїх працівників або навмисно знижуючи розміри їхнього заробітку до мінімального. щоб уникнути повної сплати ЄСВ.

За інформацією ДПІ у м. Сумах з початку року проведено обстеження 281 суб’єкта господарювання обласного центру, що більше показника відповідного періоду минулого року на 108 або в 1,6 раза (173). У 259 порушників (124 – у січні – липні 2015 року) виявлено 389 тіньових робочих місць, що більше на 152 (1,6 раза) у порівнянні з відповідним показником 2015 року (237). Всі ці робочі місця було легалізовано, дочотирьох роботодавців-порушників застосовано штрафні санкції в сумі 345,8 тис. грн. 

Крім того, 16 серпня на засіданні комісії розглянуто ситуацію, що склалась на семи підприємствах, де нараховувалась заробітна плата в розмірі, меншому за мінімальний рівень. З’явились та надали пояснення з приводу низького рівня заробітної плати представники чотирьох підприємств. За результатами опрацювання причин низького рівня оплати праці та можливості його підвищення від представників цих підприємств отримані зобов’язання вжити термінових дієвих заходів щодо збільшення обсягів робіт, недопущення мінімізації заробітної плати та забезпечення підвищення її рівня.

Проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота серед населення міста щодо економічних, соціальних та етичних переваг отримання легальних доходів. З початку року в засобах масової інформації, в тому числі в мережі Інтернет, розміщено 55 інформаційних матеріалів з цих питань.

Загалом у поточному році в Сумах спостерігаються позитивні зрушення у роботі, спрямованій на виявлення тіньової зайнятості населення та прихованої заробітної плати та їх легалізацію.