005.jpg

Міський голова доручив департаменту інфраструктури міста до кінця року додатково відремонтувати ще 100 ліфтів, довівши таким чином кількість полагоджених цьогоріч підйомників до близько 200.

На тему ремонту ліфтів говорили 16 вересня під час виїзного брифінгу, що відбувся на базі ПРБП «Рембуд». На зустріч із журналістами завітали міський голова Олександр ЛИСЕНКО, його профільний заступник Олександр ЖУРБА, директор департаменту інфраструктури Григорій ЯРЕМЕНКО, директор ПРБП «Рембуд» Валентин КОСТЮК та представники інших обслуговуючих організацій.

За словами очільника обласного центру, міська влада з 2014 року взяла курс на виправлення ситуації, яка склалася у ліфтовому господарстві Сум. За два роки у місті було відремонтовано більше ста підйомників, але у поточному році, наголосив Олександр Лисенко, ці показники значно зросли. Свідченням цього є капітально відремонтовані 55 ліфтів.

Всі вони були успішно запущені та справно працюють нині. Ще на 44 ліфти укладено договори на капітальний ремонт, а на 22 – на виконання кошторисної документації на капітальний ремонт з отриманням відповідних звітів державної експертизи на виготовлення кошторисної документації. Також на кошторисну документацію чекають 27 підйомників.

Проте навіть такі результати, на думку керманича Сум, мають значно покращитися. Для цього він дав доручення департаменту інфраструктури включити до титульного списку ремонту ліфтів на поточний рік ще близько 100 ліфтів. Це мають бути ті з них, ремонт яких обійдеться бюджету менше 100 тис. грн. за кожен.

Директор департаменту інфраструктури Григорій Яременко доповів, що був укладений договір з Державним підприємством «Сумський експертно-технічний центр Держпраці», для проведення експертного обстеження (технічного діагностування) ліфтів. Нині у Сумах вже обстежили 78 підйомників, які вичерпали граничний строк експлуатації. На даний час планується виділення коштів в сумі 4, 5 млн грн. на капітальний ремонт близько 35 ліфтів.

Окремо міський голова зупинився на підготовці до конкурсу обслуговуючих організацій. Олександр Лисенко повідомив, що до кожної із них будуть здійснюватися виїзди і вже на місці буде даватися оцінка тому, наскільки та чи інша обслуговуюча організація готова надавати послуги населенню. Адже від цього залежить, як швидко та якісно ремонтуватимуться ліфти, проводитиметься підготовка до опалювального сезону.

Директор ПРБП «Рембуд» розповів, що їхнє підприємство нещодавно капітально відремонтувало три підйомники – ліфти за адресами вул. І. Сірка, 45 (2-й та 3-й під’їзди) та вул. Інтернаціоналістів,17 (1-й під’їзд).

Принагідно Валентин Костюк наголосив на тому, що ліфти, які є відомчими, належать житлово-будівельним кооперативам, мають ремонтуватися за рахунок самих мешканців. Це передбачено чинним законодавством. У більшості із таких термін експлуатації незабаром має завершитися. Тому, аби уникнути скарг від жителів будинків, де це може статися, Валентин Костюк, запропонував вже зараз подбати про стан цих підйомників тим, хто кожного дня ними користується.