006.jpg

Сумське об'єднане управління Пенсійного фонду України Сумської області постійно працює над своєчасною сплатою єдиного соціального внеску та погашенням заборгованості платниками міста.

Від цього напряму залежить своєчасна та в повному обсязі виплата пенсій. Окрім того, своєчасне надходження внесків до Пенсійного фонду забезпечує громадянам набуття страхового стажу. Якщо ж платник має заборгованість, то втрачаються фінансові можливості не лише Пенсійного фонду, кошти з якого спрямовуються на виплати пенсіонерам, але й періоди роботи, які не будуть враховані найманим працівникам у страховий стаж при розрахунку пенсії.

Окрім того, згідно з нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» до страхового стажу для обчислення пенсії включаються лише періоди, за які щомісяця сплачено внески до Пенсійного фонду в сумі, не меншій за мінімальний страховий внесок (з розрахунку мінімальної заробітної плати). Працюючі громадяни, за яких керівники не сплатили внески, втрачають страховий стаж для призначення пенсії в майбутньому.

Станом на початок поточного місяця недоїмку за страховими внесками мають 335 платників (на загальну суму 62,6 млн грн.), за єдиним соціальним внеском – 1407 платників (на загальну суму 17,2 млн грн.). Посилюючи роботу щодо дотримання платниками норм чинного законодавства про оплату праці, Сумське об'єднане управління Пенсійного фонду України Сумської області нагадує, що наслідками порушення строків сплати боржникам Фонду є штрафні санкції та пеня, які щодня збільшуються.

Окремо пенсійники зазначають, що надходження коштів до бюджету управління, напряму залежить від економічного зростання реального сектору економіки, легалізації трудових відносин та зарплати.

Статистичний аналіз показав, що більше 30 відсотків єдиного внеску в місті надходить від бюджетних установ. Тобто, надходження до фондів соціального страхування напряму залежать від можливостей державного та місцевого бюджетів.

Відтак, наголошують пенсійники, на даний час дуже гостро постає питання стимулювання легалізації зарплати, підвищення відповідальності платників за її тінізацію.