006.jpg

З початку звітного року фізичні особи, які обслуговуються в Державній податковій інспекції у м. Сумах і у своїй діяльності використовують спрощену систему оподаткування, спрямували 102,5 мільйони гривень до місцевого бюджету.

Такий показник свідчить про те, що чимало представників малого та середнього бізнесу обрали спрощену систему оподаткування, яка стала значно простішою у застосуванні, враховуючи можливості звітування за допомогою мережі Інтернет.

В інспекції нагадують, що пунктом 298 Податкового кодексу України затверджено право на здійснення переходу на спрощену систему оподаткування суб’єкта господарювання, який є платником інших податків і зборів.

Крім того, відповідно до законодавчих норм, платник - спрощенець може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування з однієї групи платника єдиного податку в іншу за умови дотримaння вимог, встановлениx Кодексом для обранoї платником групи. В обох випадках він має подати заяву про бажання щодо переходу до органу державнoї фіскальної служби не пізніше нiж за 15 календарних днів дo початку наступного кварталу.

До заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік (з обов’язковим дотриманням вимог глави 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розділу XIV Податкового Кодексу України).

Окремо фахівці ДПІ у м. Сумах просять звернути увагу на те, що суб’єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування лише один раз протягом календарного року.