0012.jpg

У Сумах відбуваються галузеві форуми, на яких йде обговорення пропозицій до міського бюджету на 2017 рік.

Першими такі збори 27 жовтня провели освітяни міста. У школі №18 зібрались представники всіх навчальних закладів обласного центру.

У розмові взяли участь міський голова Олександр ЛИСЕНКО, його профільний заступник Степан ПАК, начальник управління освіти і науки Антоніна ДАНИЛЬЧЕНКО.

«Наразі йде формування міського бюджету на наступний рік, і кому, як не вам, знати основні потреби галузі», – зазначив міський голова.

Освітяни звернулись до керівництва міста з пропозицією виділити наступного року кошти на максимальний 20 % розмір надбавки педагогічним працівникам за престижність педагогічної праці, розробити механізм преміювання працівників галузі міста у розмірі 30 % посадового окладу щомісяця, розглянути можливість затвердження в бюджеті галузі видатків на виплату матеріальної допомоги (у тому числі на оздоровлення), усім категоріям працівників у сумі до одного посадового окладу.

Також попросили передбачити необхідні видатки при визначенні потреби фонду оплати праці за заміну тимчасово відсутнього працівника у випадку, коли заміщення тривало не більше двох місяців, шляхом погодинної оплатита кошти на виплату доплат за перевищення планової наповнюваності груп вихователям, вчителям-логопедам, вчителям-дефектологам, музичним керівникам, інструкторам з фізкультури, помічникам вихователів дошкільного закладу за фактичну кількість дітей, що відвідували групи понад встановлену норму наповнюваності за попередній місяць, виходячи із ставки заробітної плати (посадового окладу) відповідного працівника.

А ще – провести обрахунок і передбачити бюджетом галузі кошти на стовідсоткове забезпечення засобами захисту органів дихання працюючого персоналу навчального закладу, ввести до типових штатних нормативів закладів освіти посади інженера та фахівця з охорони праці, додаткову посаду бухгалтера, а до типових штатів дошкільних навчальних закладів - ще й посади керівників гуртків та медичних сестер з дієтичного харчування.

Під час форуму було порушено питання відсутності спортивного майданчика у школі № 19, відтак, у рекомендаціях до головного міського кошторису освітянська громадськість просить виділити територію для його облаштування.

Наступного дня, 28 жовтня, міський голова Олександр Лисенко та Степан Пак взяли участь у експертному обговоренні бюджету галузі «Медицина». Разом із головними лікарями медичних закладів міста, представниками медперсоналу та громадськості керівники Сум окреслили найбільш важливі питання, які в наступному році потребують вирішення.

Серед таких головні лікарі визначили заміну застарілого обладнання в лікарнях, стабілізацію цін на медикаменти, припинення плинності кадрів та інше. З усіма цими проблемами, зауважили медики, вони самотужки впоратися не можуть і потребують допомоги міста та держави.

Кожен із медичних закладів у письмовій формі подав до міського відділу охорони здоров’я перелік тих проблем, які у них існують. Вся ця інформація була оброблена та був складений приблизний кошторис фінансування медичної галузі на наступний рік. Загальна його сума сягнула 173 млн. грн.

Головний лікар міської клінічної лікарні №5 В’ячеслав ПЕТРЕНКО звернувся до міського голови з проханням донести потреби медиків у Сумах до вищих чинів у столиці, аби ті зрозуміли, в яких умовах доводиться працювати медикам. Його підтримали і колеги, які наголосили на тому, що якими б професіоналами не були сумські лікарі, але без сучасних технологій важко надавати достойні медичні послуги населенню. Часом, розповіли вони, навіть доводиться запитувати у пацієнта, які саме ліки тієї чи іншої групи він може собі дозволити. Так не повинно бути, ще раз наголосили вони.

Олександр Лисенко, вислухавши кожного, запевнив, що міська влада завжди сприяла і сприятиме тому, аби на медичну галузь спрямовувалося якомога більше коштів з міської скарбниці. Окрім того, наголосив очільник Сум, він не припиняє звертатися за допомогою і до можновладців. Проте все ж основний тягар залишається на плечах міста. Тож і ця зустріч була організована, аби спільно виокремити найнеобхідніше для медичної галузі на наступний рік та сконцентрувати на цьому фінансовий ресурс.

У понеділок, 31 жовтня, свої пропозиції до міського бюджету озвучили і сумські фахівці, які працюють у сфері культури обласного центру.