002.jpg

Телекомунікаційні мережі у житлових будинках мають прокладатися лише за згодою їх мешканців.

На цьому під час щопонеділкової апаратної наради 7 листопада наголосив міський голова Олександр ЛИСЕНКО.

«На жаль, наразі на законодавчому рівні відсутній механізм взаємодії між підприємствами з обслуговування житла, ОСББ, мешканцями, іншими зацікавленими особами та надавачами телекомунікаційних послуг і послуг зв’язку щодо прокладання мереж у житлових будинках», - доповів начальник відділу транспорту, зв’язку та телекомунікаційних послуг Сергій ЯКОВЕНКО.

Тож міська влада вже два роки звертається до надавачів телекомунікаційних послуг, аби ті не прокладали мереж у сумських оселях самовільно.

«Це є власність мешканців, про що нагадує Закон України № 417 «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Тому ніхто не має права там щось встановлювати, під’єднувати без згоди самих мешканців. Тут в нагоді може стати досвід інспекції з благоустрою, які відтепер роблять фотофіксацію об’єкту до розриття та після нього. Це лише приклад того, як може бути», - підкреслив Олександр Лисенко.

Він доручив начальнику відділу транспорту, зв’язку та телекомунікаційних послуг опрацювати таку пропозицію. Ці та інші вимоги та умови мають бути внесені до проекту відповідного Положення, яке розглянуть депутати міської ради. Це, переконаний Олександр Лисенко, зобов’яже надавачів телекомунікаційних послуг дотримуватися певних правил.

І якщо підприємці все ж хочуть прокладати мережі у житлових будинках, то вони повинні натомість запропонувати мешканцям певний перелік послуг, відображених у договорі.