0012.jpg

Управління державного архітектурно-будівельного контролю отримало повноваження реєстрації дозвільних документів, перевірок будівництв, виявлення порушень, зупинення будівельних робіт та накладення штрафних санкцій на порушників.

Згідно з прикінцевими положеннями Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень у сфері архітектурно-будівельного контролю та удосконалення містобудівного законодавства» з 1 вересня 2015 року запроваджено децентралізація управління у сфері здійснення державного архітектурно-будівельного контролю (нагляду), розмежовується предмет контролю та нагляду. Органи місцевого самоврядування мають право самі утворювати структурні підрозділи з питань державного архітектурно-будівельного контролю.

Для ефективної реалізації повноважень у зазначеній сфері Сумською міською радою створено управління державного архітектурно-будівельного контролю, яке отримало повноваження реєстрації дозвільних документів, перевірок будівництв, виявлення порушень, зупинення будівельних робіт та накладення штрафних санкцій на порушників.

Суми стали 44-ю громадою в Україні та 12 містом з обласних центрів, яке отримало додаткові містобудівні повноваження.

«Ці функції дадуть місту ще більше можливостей для розвитку, а також недопущення незаконного будівництва. З іншого боку адміністративні послуги будуть наближені до людей, а їх якість зросте», - наголосив Голова Держархбудінспекції Олексій КУДРЯВЦЕВ при підписанні 8 листопада разом із міським головою Олександром ЛИСЕНКОМ акту приймання-передавання містобудівних справ.

Метою діяльності новоствореного управління є забезпечення реалізації державної політики у сфері архітектурно-будівельного контролю, дотримання замовниками, проектувальниками, підрядниками та експертними організаціями вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, державних стандартів і правил під час виконання підготовчих та будівельних робіт, збереження та забезпечення порядку у будівельній галузі, захист комфорту та безпеки громадян, здійснення контролю за містобудівною діяльністю та будівництвом, організацією будівництва, ремонту та реконструкції житлових будинків, об’єктів соціально-побутового призначення.

Також згідно із внесеними змінами до містобудівного законодавства управління отримало повноваження щодо надання адміністративних послуг з питань набуття права на виконання підготовчих та/або будівельних робіт і введення об’єктів в експлуатацію.

Нагадаємо, прийом документів в управління ведеться через Центр надання адміністративних послуг за адресою : м.Суми, вул. Горького, 21, де можна отримати будь-яку консультацію, що стосується об’єктів містобудування І – ІV категорії.

З усіх питань, що стосуються будівництва мешканці Сум тепер можуть звернутися до новоутвореного органу держархбудконтролю за адресою: м. Суми, вул. Воскресенська, 8А.

Очільник обласного центру наголосив: «Подальші дії міської ради будуть спрямовані на реалізацію прийнятих рішень, забезпечення високого рівня державного архітектурно-будівельного контролю та належного виконання функцій у цій сфері».