003.jpg

Відділ з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення закликає сумчан не нехтувати заходами безпеки і не виходити на тонку кригу.

Не дотримання правил безпеки на водних об'єктах в осінньо-зимовий період часто стає причиною загибелі і травматизму людей. Перший лід, до настання стійких морозів, неміцний. Скріплений вечірнім або нічним холодом, він ще здатний витримувати невелике навантаження, але вдень, швидко нагріваючись від талої води, яка просочується крізь нього, стає пористим і дуже слабким, хоча зберігає достатню товщину.

Безпечним для людини вважається лід товщиною не менше 10 сантиметрів в прісній воді; в гирлах річок та приток міцність льоду ослаблена. Лід неміцний в місцях швидкої течії, стічних вод, де б'ють джерела, а також в районах виростання водної рослинності, поблизу дерев, кущів та очерету; якщо температура повітря вище 0 градусів тримається більше трьох днів, то міцність льоду знижується на 25 % міцність льоду можна визначити візуально: лід блакитного кольору - найміцніший, білого - міцність його в 2 рази менше, сірий, матово-білий або з жовтуватим відтінком - лід ненадійний.

При наданні допомоги потерпілому, який провалився під лід треба: озброїтися довгою палицею, дошкою, жердиною або мотузкою. Можна зв'язати разом шарфи, ремені або одяг; підповзати до ополонки дуже обережно, широко розкинувши руки; повідомити потерпілому криком, що йдете йому на допомогу; підкласти під себе лижі, фанеру або дошку, щоб збільшити площу опори і повзти на них; за 3-4 метри протягнути потерпілому жердину, дошку, кинути мотузку або шарф, або будь-який інший підручний засіб.

Подавати потерпілому руку небезпечно, бо ж наближаючись до ополонки, збільшується навантаження на лід і рятівник сам ризикуєпровалитися; обережно витягнути потерпілого на лід, разом з ним вибиратися з небезпечної зони; повзти треба в той бік - звідки прийшли; доставити потерпілого в тепле приміщення); зняти і віджати весь одяг, по можливості переодягнути в сухий одяг. Енергійно треба розтирати тіло (до почервоніння шкіри), змоченою в спирті або горілці сукниною або руками, напоїть потерпілого гарячим чаєм. При можливості укутати потерпілого поліетиленом (виникне ефект парника).
Ні в якому разі не можна давати потерпілому алкоголь - в подібних випадках це може призвести до летального результату; викликати швидку медичну допомогу - 103.

Якщо ж вода потрапила до дихальних шляхів, потерпілому необхідно очистити порожнину рота, укласти його животом на коліно так, щоб голова звисала до землі і, енергійно натискаючи на груди і спину, видалити воду зі шлунку і легенів; приступити до виконання штучного дихання; негайно викликати швидку медичну допомогу.