005.jpg

У Сумах правоохоронці, екологи, громадські активісти та працівники Інспекції з благоустрою контролюватимуть торгівлю хвойними деревами.

Про те, як не стати співучасником злочину та де придбати «правильну» ялинку до новорічних свят, йшлося під час брифінгу 15 грудня.

За словами начальника управління «Інспекція з благоустрою м. Суми» Руслана ГОЛОПЬОРОВА, цьогоріч у Сумах, так само як і в попередні роки, суворо контролюватимуть дотримання всіх вимог торгівлі ялинками та соснами.

Якщо ж фахівці Інспекції виявлять, що хвойні продаються у не відведених для цього місцях або без спеціальної бирки зі штрих-кодом чи дозвільних документів, то одразу буде складено адмінпротокол. Головним чинником, який впливатиме на складення адмінпротоколу, сказав Руслан Голопьоров, буде відсутність бирки на дереві. У цьому разі інформація про такі випадки передаватиметься до правоохоронних органів та лісового господарства, а самі ялинки вилучатимуться і до винесення судом рішення по справі перебуватимуть у КП «Зелене будівництво».

Старший інспектор превентивної діяльності Сумського відділу поліції Руслан РІДЧЕНКО повідомив, що правоохоронці також вже розпочали працювати в напрямку запобігання незаконній вирубці та продажу хвойних дерев. Правоохоронець зазначив, що для тих фізичних осіб, які порушуватимуть правила благоустрою, передбачені штрафні санкції в розмірі від 340 до 1360 грн. Як зазначили самі спікери, допомогти у виявленні порушників можуть і самі сумчани, повідомивши про несанкціоновану торгівлю за телефонами Інспекції з благоустрою: 700-603 та 700-608, або ж зателефонувавши на лінію 102.

Бути свідомими закликали городян і природоохоронці, які переймаються збереження зелених, а вданому випадку хвойних, насаджень. Зокрема голова обласної організації українського товариства охорони природи Алевтина ТЕЛЕГІНА та громадський інспектор з охорони природи Володимир БІЛИК розповіли про те, що на сьогодні важливо посилити заходи щодо запобігання незаконної вирубки хвойних лісів. Саме з цією метою 1 грудня стартувала всеукраїнська операція «Ялинка».

Головною метою цієї операції є недопущення самовільних вирубок, заборона лісокористувачам і лісозаготівельникам видавати як приватним структурам, так і юридичним особам, хвойні дерева без спеціального маркування. Принагідно Алевтина Телегіна підкреслила, що в цьому році маркування може бути двох видів: бирками та стрічками-самоклейками. Придбавати новорічні дерева з бирками вигідно і самим сумчанам, оскільки завдяки маркуванню можна дізнатися, звідки приїхала обрана ними ялинка та чи не становить вона небезпеки для домочадців.

Начальник відділу лісового господарства обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій ОМЕЛЬЧЕНКО повідомив, що торік на підприємстві було заготовлено близько 48 тисяч ялинок. Для потреб жителів міста та області достатньо лише 20 тисяч хвойних на новорічні свята. Решта вивозиться до інших областей. Цьогоріч ялинка від Держлісгоспу сумчанам коштуватиме від 30 до 70 грн. в залежності від висоти. Особливої популярності серед сумчан набули ялинки та сосни у горщиках. Це дозволяє відзначати свята з живим головним атрибутом і без шкоди для природи.