001.jpg

Департамент соціального захисту населення звертає увагу суб’єктів господарювання на основні нюанси при складанні переліку робочих місць, що підлягають атестації за умовами праці.


Фахівці зазначають, що під час проведення суб’єктами господарювання атестації робочих місць за умовами праці одним із основних питань, які потрібно вирішити атестаційній комісії, є визначення кількості робочих місць, що підлягають атестації. Однак, саме на цьому етапі найчастіше припускаються суттєвих помилок, які у подальшому призводять до проблем організаційного та технологічного характеру.

Щоб запобігти цьому, необхідно пам’ятати, що не слід: прирівнювати кількість робочих місць до списку чисельності працівників підприємства, оскільки ці поняття не тотожні: на одному робочому місці можуть працювати декілька працівників у різні зміни; прирівнювати кількість робочих місць до кількості професій (посад) працівників за штатним розписом, оскільки працівники однієї й тієї ж самої професії (посади) можуть виконувати свої обов’язки на підприємстві на різних робочих місцях у різних структурних підрозділах в умовах, що значно різняться за санітарно – гігієнічними і психофізіологічними характеристиками.

Обов’язково треба розрізняти поняття «робоче місце» і «робоча зона».

Перед складанням переліку робочих місць, що підлягають атестації, робоче місце повинно бути ідентифіковане, тобто, однозначно визначене у структурі підприємства (підрозділу, дільниці, тощо), визначена професія (посада) працівників, які працюють на відповідному робочому місці, набір шкідливих виробничих факторів, що впливають на працівників під час виконання ними своїх трудових обов’язків.

Таким чином, складаючи перелік робочих місць, що підлягають атестації, слід пам’ятати, що атестації в обов’язковому порядку підлягають робочі місця, де: зайняті працівники, що мають право хоча б на одну з пільг і компенсацій, передбачених законодавством за роботу із шкідливими умовами праці; застосовуваний технологічний процес, обладнання, сировина та матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів.