004.jpg

Задля уникнення нещасних випадків пов’язаних із використанням газу, сумчан закликають дотримуватись відповідних правил.

Про них ішлось на брифінгу 27 січня за участі головного інженера ПАТ «Сумигаз» Дмитра СЕРГІЄНКА, начальника відділу нагляду на виробництві на об'єктах підвищеної небезпеки Управління Держпраці у Сумській області Олексія ЯРЕСЬКА, начальника відділу з охорони праці Сумської міської ради Ірини СУПРУН.

Торік, повідомив Дмитро Сергієнко, у домоволодіннях споживачів Сумщини виявлено та ліквідовано 12 400 випадків витоків газу, 1700 з них – у Сумах. Загалом упродовж року аварійно-диспетчерська служба ПАТ «Сумигаз» виконала 33 600 заявок від споживачів Сум та області. Основною причиною були витоки газу, зношеність та несправність газового обладнання. У переважній більшості, зауважив представник ПАТ «Сумигаз», небезпечні ситуації створюють самі споживачі, котрі недотримуються правил безпечного користування газом у побуті, використовують газові прилади не за призначенням, самовільно лагодять або встановлюють газове обладнання.

Водночас при проведені робіт із планово-технічного обслуговування внутрішньобудинкового газового обладнання виявлено відсутність тяги у димових і вентиляційних каналах у 52 багатоповерхових будинках із 1452, частково зруйновані оголовки димовентканалів у 39 будинках. А це основна причина отруєння чадним газом.

Як повідомив Олексій Яресько, відповідальність за справний стан і безпечність користування газовими приладами і апаратами, що встановлені у житлових будинках державного фонду, покладається на квартиронаймачів, а в квартирах і житлових будинках, що належать громадянам на правах особистої власності – на їх власників. Експлуатаційні спеціалізовані підприємства газового господарства несуть відповідальність за якісне виконання робіт з технічного обслуговування систем газопостачання, ремонту газового обладнання та газопроводів, а також своєчасне виконання заявок на усунення несправностей у системах газопостачання.

Ірина Супрун наголосила на тому, що нещасні випадки, пов’язані з використанням газу, можуть трапитись не лише у побуті, а й на виробництві, там, де використовуються газові балони. Відтак, і в цьому разі єдина можливість їх уникнути – обережність дотримання відповідних правил.

Щодо вибуху на газопроводі у буд. № 33/1 по вул. Холодногірській, який трапився у четвер, 26 січня, то, як повідомили представники ПАТ «Сумигаз», того дня там проводились монтажні роботи з підготовки до встановлення загальнобудинкового лічильника газу. Оскільки сам прилад ще не був встановлений, газ до того місця не надходив. На думку газовиків, у даному випадку мало місце умисне пошкодження газової мережі, що завдало збитків на понад 30 тис. грн.

Наразі в будинку відсутнє газопостачання. Його відновлять лише після того, як експерти допустять газовиків до виконання робіт з відновлення системи газопостачання. Жителям будинку обіцяють за той час, коли не буде газу, зробити перерахунок.

По вибуху, що трапився 3 січня по вул. Металургів, 24, за інформацією Олексія Яреська, проведене Управлінням Держпраці в Сумській області технічне розслідування таких причин, що могли призвести до вибуху газу, не виявило. Є лише організаційні, які спричинені шляхом самовільного втручання абонента в систему газопостачання шляхом від’єднання газового шлангу. Розслідування по вибуху, який трапився 9 січня по пр-ту М. Лушпи, триває. Завершити його планують за тиждень-два.