004.jpg

У четвер, 26 січня, відбулось засідання міської комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, реалізації державної політики зайнятості населення, створення робочих місць та легалізації.

На засіданні під головуванням заступника міського голови Альони ДМІТРЄВСКОЙ розглядали ситуацію, що склалась на восьми підприємствах, де утворились борги із заробітної плати на загальну суму 75,1 млн грн., в тому числі ПАТ Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» (46,6 млн грн.), ВАТ «Selmi» (25 млн грн.), ВАТ «Сумський м’ясокомбінат» (1,9 млн грн.), ТОВ «Маш-Сервіс» (561,2 тис. грн.), ПВКМП «НАСА» (712,1 тис. грн.), ТОВ «ЖМ Груп» (248,7 тис. грн.), ПАТ «Сумиоблагротехсервіс» (7,6 тис. грн.), ТОВ «Номак-Інвест» (4 тис. грн.).

Визначались шляхи та перспективи погашення заборгованості перед працівниками, представником ТОВ «Технолог» повідомлено про повне погашення боргів перед працівниками, які існували на 1 січня 2017 року в сумі 244,4 тис. грн.

За рішенням комісії направлено листи до керівників підприємств-боржників щодо складання графіків погашення боргів, які існували на початок року, ліквідаторів – про визначення шляхів та кінцевих термінів завершення ліквідаційної процедури; до Управління Держпраці у Сумській області з переліком підприємств, які мали борги по заробітній платі на цю дату, для включення їх до плану перевірок та вжиття до керівників заходів адміністративного впливу; Сумської міської організації роботодавців «Сумське об’єднання роботодавців» та Федерації організацій роботодавців Сумської області щодо сприяння отриманню замовлень або в разі потреби перепрофілюванню підприємств-боржників з урахуванням конкурентоспроможності продукції та послуг.borg2

Торік на 13 засіданнях міської комісії розглянуто ситуацію з виплатою заробітної плати на 29 підприємствах, які мали 89,3 млн грн. боргів із заробітної плати.

Звертались до Президента України, Прем’єр-міністра України, Голови Верховної ради України, Міністра фінансів України та Міністра соціальної політики України щодо сприяння у прискоренні відшкодування ПАТ «СМНВО» податку на додану вартість, а також про надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на компенсацію за пільговий проїзд; Державного агентства автодоріг України та Служби автодоріг в Сумській області щодо проведення розрахунків за виконані ДП «Сумський облавтодор» та його філіями роботи; Сумського відділу поліції та Сумської місцевої прокуратури про вжиття відповідних заходів реагування до керівників підприємств, які не забезпечують погашення заборгованості по заробітній платі та допускають її приріст; засновників восьми підприємств-боржників, з якими відсутній зв’язок і їх керівниками не повідомлено про погашення боргів, щодо вирішення питання подальшого існування цих підприємств.

Це сприяло погашенню боргів із зарплат в ДП «Сумський облавтодор» та його філіях в сумі 970,8 тис. грн., КП «Електроавтотранс» – 456,8 тис. грн., ТОВ «Сумиспортінвест» – 250,6 тис. грн., ТОВ «Технолог» – 244,4 тис. грн., ТОВ «НВП «Техно» – 183,5 тис. грн., Сумському кооперативному технікумі – 141 тис. грн.

Всього в результаті проведеної в минулому році роботи погашено заборгованість 15 підприємствах в сумі майже 3 млн грн., чотирма підприємствами сплачено 9 млн грн. внесків із відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, 15 підприємствами 9,7 млн грн. єдиного соціального внеску та 15 підприємствами 66,6 млн грн. податку з доходів фізичних осіб від погашення боргів із заробітної плати або часткової їх виплати.

З метою легалізації прихованої заробітної плати та тіньової зайнятості службами, які входять до складу міської комісії (управління Держпраці в Сумській області та Державна податкова інспекція в м. Сумах), обстежено 478 суб’єктів господарювання, що більше ніж у 2015 році на 125 або на 35,4 %. У 449 порушників (211 – у 2015 році) виявлено 604 найманих працівників, що працювали без документального оформлення трудових відносин, це більше на 190 (45,9 %) до показника минулого року. Всі ці робочі місця за результатами перевірок було легалізовано, що надало можливість в подальшому отримувати податки з їх доходів, роботодавцям – порушникам нараховано штрафні санкції в загальній сумі 519,8 тис. грн.