002.jpg

У Державній податковій інспекції у м. Сумах нагадують, що з початку року для юридичних та фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю, передбачено нові штрафи за порушення трудового законодавства.

Відтепер, за невиплату мінімальної заробітної плати (3,2 тис. грн.) – очікує штраф у сумі 320 тис. грн.

Починаючи з 1 січня 2017 року вже проводяться перевірки роботодавців щодо дотримання виплати мінімальної зарплати. Відповідно до нових законодавчих норм, підприємці мають сплатити штраф розміром до трьох мінімальних заробітних плат у всіх випадках неправомірного недопущення інспекторів до перевірки.

У випадку перешкоджання проведенню перевірки щодо оформлення трудових договорів, оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, та виплати заробітної плати без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків розмір штрафу становитиме 100 мінімальних заробітних плат, тобто 320 тис. грн.

Відповідні зміни передбачено у статті 265 Кодексу законів про працю, які внесли Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 6 грудня 2016 року.

Цим же законом передбачено обов’язкову сплату ЄСВ усіма фізичними особами-підприємцями, незалежно від результатів їх господарської діяльності.