005.jpg

20 березня під час апаратної наради начальник управління державного архітектурно-будівельного контролю Анатолій ДОВБНЯ доповів про здійснення даним структурним підрозділом власних та делегованих повноважень.

Перш за все керівник структурного підрозділу нагадав, що внесення змін до містобудівного законодавства в 2015 році передбачало децентралізацію у сфері здійснення державного архітектурно-будівельного контролю (нагляду) з розмежуванням предмету контролю та нагляду.

Таким чином, управління державного архітектурно-будівельного контролю отримало повноваження щодо надання адміністративних послуг з питань набуття права на виконання підготовчих та/або будівельних робіт і введення об’єктів в експлуатацію, відомостей про повернення на доопрацювання, відмову у видачі, скасування та анулювання зазначених документів.

В листопаді минулого року Держархбудінспекція в особі Управління державної архітектурно-будівельної інспекції України в Сумській області передала управлінню актом приймання-передавання в загальному 1412 документів.

На сьогодні, повідомив Анатолій Довбня, управління виконує ряд функцій та повноважень. Серед основних такі: розгляд звернень громадян, підприємств, установ, організацій, незалежно від форм власності, у тому числі об’єднань громадян, фізичних осіб-підприємців; відповідно до закону здійснення державного архітектурно-будівельного контролю за суб’єктами містобудування під час виконання підготовчих та будівельних робіт; надання, отримання, реєстрація, повернення документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт, відмова у видачі таких документів, анулювання їх, скасування їх реєстрації та інше.

Станом на 15 березня (з часу отримання повноважень) в управлінні було зареєстровано 1122 документи дозвільного характеру; проведено 7 планових та 26 позапланових перевірок; притягнуто до адміністративної відповідальності – 11 осіб ще 2 особи притягнуто до відповідальності, передбаченої Законом України «Про відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності»; опрацьовано 217 звернень громадян.

В числі позапланових перевірок було розглянуто виконання будівельних робіт за адресою: вул. Воскресенська 12/1, де території огорожена парканом не один рік. За результатами розгляду приписом зобов’язано забудовника привести проекту документацію відповідно до діючого законодавства та містобудівної документації( генплан, зонінг міста).

За інформацією забудовника після поновлення проектної документації на даному об’єкті в квітні 2017 року розпочнуться будівельні роботи.

Заслухавши дану інформацію, в. о. заступника міського голови, керуючого справами виконавчого комітету Степан ПАК наголосив на тому, що попри великий обсяг роботи, який виконують фахівці управління, все ж необхідно мати більш принципову позицію щодо безбар’єрного доступу людей з особливими потребами, що пересуваються в інвалідних візках до будівель.

Така робота, повідомив Анатолій Довбня, ведеться постійно і перевірки триватимуть надалі.