005.jpg

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності сприяє реабілітації застрахованих осіб, аби ті як найшвидше повернулися до роботи.

Проходить реабілітація у санаторно-курортних закладах України: «Кристал» ПрАТ «Трускавецькурорт»; «Полтава», «Миргород», «Хорол», «Березовий гай» ПрАТ «Миргородкурорт»; санаторіях ЗАТ «Укрпрофоздоровниця» - «Роща» та «Березівські мінеральні води» (Харківська область); «Карпати», «Шаян» (Закарпатська область); «Скадовськ» (Херсонська область); «Лермонтовський», ім. Пирогова (Одеська область); «Хмільник», «Авангард» (Вінницька область); «Лаванда», «Ярина» (Конвалія) (Львівська область), «Черче» (Івано-Франківська область).

Путівками забезпечуються застраховані особи, які перенесли гострий інфаркт міокарда, нестабільну стенокардію та операції на серці та магістральних судинах; операції на органах шлунково-кишкового тракту; гострі цереброваскулярні порушення; операції на органах опори та руху, а також післяопікових хворих; хворих з порушенням обміну речовин та захворюваннями ендокринної системи, вагітних жінок з порушенням перебігу вагітності у строки від 12 до 32 тижнів.

З другого кварталу 2017 року – путівки надаватимуть ще за трьома профілями: після хірургічного втручання на органах сечостатевої системи та після оперативного та інструментального видалення каменів з нирок і сечових шляхів, ударно–хвильової літотрипсії, після операцій на легенях, а також медико-психологічної реабілітації учасників АТО.

За кошти Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в 2017 році для лікування застрахованих осіб та членів їх сімей у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів України згідно з заявками закладів охорони здоров’я області передбачено придбати 653 путівки на суму 8419,6 тис. грн., 74 з яких - для лікування дитини в супроводі дорослого. У першому кварталі цього року реабілітаційний курс лікування отримали 97 застрахованих осіб на суму 1257,6 тис., 11 путівок з них - для лікування дитини в супроводі дорослого.

Путівки до реабілітаційних відділень санаторно-курортних закладів видаються безкоштовно лікувально-профілактичним закладом застрахованій особі, дитині у супроводі одного із застрахованих батьків (опікуна, піклувальника), згідно з висновком відбіркової комісії лікувального закладу, в якому вона перебуває на стаціонарному лікуванні.

Відновлювальному лікуванню в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів підлягають тимчасово непрацездатні хворі, які є застрахованими особами. Тобто працюючі на підприємствах, в установах та організаціях, що зареєстровані в робочих органах Фонду та сплачують до нього внески на загальнообов’язкове державне соціальне страхування в зв’язку з тимчасовою втратою працездатності. Таке лікування вони можуть отримати при умові , якщо протягом поточного року не користувались путівкою за рахунок коштів Фонду. Про це вказується в довідці страхувальника за підписом керівника та головного бухгалтера, скріпленій печаткою підприємства, де працює хворий, та завіреній робочим органом Фонду.

На період відновлювального лікування заклад охорони здоров’я за місцем лікування хворого видає листок непрацездатності.

Направлення на відновлювальне лікування дитини з порушенням обміну речовин, захворюванням ендокринної системи, після опіків у супроводі одного із працюючих батьків або застрахованої особи, яка їх замінює, здійснюється із стаціонару, але без видачі листка непрацездатності, крім випадків, передбачених чинним законодавством.

Не видається листок непрацездатності і вагітним жінкам. Направлення вагітних жінок здійснюється з жіночих консультацій, гінекологічних відділень у період відпустки.

На базі обласного клінічного госпіталю ветеранів війни створена відбіркова комісія по відбору на реабілітаційне лікування до санаторно-курортних закладів застрахованих осіб, які брали участь в антитерористичній операції. З квітня по грудень 2017 року на реабілітаційне лікування планується направити безпосередньо зі стаціонару 150 учасників АТО.

Докладну інформацію щодо направлення на реабілітаційне лікування цієї категорії застрахованих осіб можна отримати у відповідальних за медичне обслуговування учасників АТО осіб у лікувально-профілактичних закладах за місцем проживання.

Додаткову інформацію можна отримати у виконавчій дирекції обласного відділення Фонду за тел.: (0542) 67-11-06, в Сумській міській та міжрайонних дирекціях обласного відділення Фонду за місцем реєстрації страхувальників.