0012.jpg

З 1 травня в Україні на підставі внесених 26 квітня Урядом змін до Постанови «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» діє оновлена програма житлових субсидій.

Про це йшла мова під час брифінгу 31 травня.

Начальник управління надання державної соціальної допомоги департаменту соціального захисту населення Ірина ЛАГІРЕНКО зазначила, що з метою залучення до програми житлових субсидій максимальної кількості мешканців міста у департаменті забезпечено постійний прийом громадян.

Так, з початку поточного року з питання оформлення житлових субсидій звернулися 10516 сімей міста, з них вперше – 2234. Поштою – 1473 (в тому числі електронною – 327).

Кількість прийнятих у травні звернень становить 995 (в день – близько 100 заяв). В середньому розмір субсидії у 2017 році порівняно із 2016 роком збільшився на 68 %: з 1177 грн. – до 1722 грн.

Ірина Лагіренко повідомила, що на сьогодні департаментом проводиться робота з призначення житлової субсидії на наступний період без звернення громадян. З травня поточного року потребують автоматичного перерахунку 75636 справ житлових субсидій.

Окрім того Ірина Лагіренко зосередила увагу на оновленій програмі житлових субсидій, яка почала діяти відповідно до внесення змін деяких законодавчих актів призначення житлової субсидії.

Відтепер збільшено соціальну норму житла для домогосподарств, що складаються з однієї або двох непрацездатних осіб. З 1 травня вона становить 75 м2 на домогосподарство (раніше було 48,87 м2 для домогосподарства з однієї особи та 62,52 м2 з двох осіб).

Розмір субсидії на опалювальний сезон для домогосподарств, які використовують природний газ/електричну енергію для індивідуального опалення, розраховуватиметься з 16 жовтня по 15 квітня включно.

Нововведенням є також те, що у разі отримання інформації про прострочену понад два місяці заборгованість з оплати послуг субсидія на наступний строк буде призначатися з дати закінчення дії попередньої субсидії, якщо протягом двох місяців громадянин документально підтвердить сплату заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, в іншому випадку – з місяця, в якому громадянин документально підтвердить сплату заборгованості або укладення договору. Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг буде призначатися виходячи із середньомісячного сукупного доходу осіб за чотири квартали, що передують місяцю, що передує місяцю, з якого призначається субсидія, а не за попередній календарний рік, як було раніше. Крім того, доходи будуть враховуватися станом на початок періоду, за який враховуються доходи, а не на 1 січня року, як було раніше.

Змінено порядок врахування доходів непрацюючим пенсіонерам: у разі коли на час звернення за призначенням субсидії така особа декларує відсутність в останньому місяці періоду, за який враховуються доходи, інших доходів, крім пенсії, до її середньомісячного сукупного доходу враховується розмір пенсії за такий місяць. Під час призначення субсидії на наступний період такій особі не братимуться до уваги її доходи у вигляді заробітної плати та доходи від підприємницької діяльності, якщо вона була непрацюючим пенсіонером на кінець періоду, за який враховуються доходи.

Розширено повноваження комісії, утвореної виконавчим комітетом міської ради (надалі – Комісія), яка може приймати рішення щодо призначення субсидії у випадках, не передбачених Положенням про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 року № 848. Фінансування таких субсидій буде здійснюватися за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Крім того, рішенням Комісії може бути продовжений строк погашення простроченої заборгованості у разі неможливості її оплати протягом двох місяців з дати інформування про непризначення субсидії або укладення договору про її реструктуризацію.

Змінено і порядок оплати житлово-комунальних послуг отримувачами субсидії у яких відсутні засоби обліку послуги з централізованого опалення.

Новим є те, що частина невикористаної суми субсидії для відшкодування витрат на оплату послуг з газо-, електропостачання для індивідуального опалення, що в еквіваленті не перевищує вартості (станом на 1 травня нового неопалювального сезону) 100 м3 природного газу або вартості 150 кВт•г електричної енергії, буде перераховуватися на особовий рахунок одержувача субсидії в банківській установі або виплачуватися через поштові відділення. Перерахування частини невикористаної субсидії на особовий рахунок одержувача субсидії буде здійснюватися на підставі особистої заяви одержувача, поданої до 1 вересня поточного року.

Спрощено порядок повернення суми субсидії, перерахованої (виплаченої) надміру внаслідок свідомого подання громадянином документів з недостовірними відомостями або неповідомлення громадянином про зміну складу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб (орендар – про осіб, які фактично проживають), їх соціального статусу, переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання, підприємств- виробників/виконавців житлово-комунальних послуг, купівлю товарів або оплату послуг, шляхом подання відповідних документів.

Відтепер кошти будуть повертатися за вимогою органу, що призначив субсидію, або безпосередньо отримувачем, або шляхом зняття відповідних сум з особових рахунків отримувачів субсидії на підприємствах- виробниках/виконавцях житлово-комунальних послуг.

Заступник директора з постачання електричної енергії філії Сумське МРВЕ ПАТ «Сумиобленерго» Ольга МОГИЛЬНА та начальник відділу розрахунків ТОВ «Сумигаз Збут» Ірина ДУНАЄВА повідомили, що підприємствами протягом травня були проведені оперативні перерахунки субсидіантам та були складені акти звірки показників.