005.jpg

Сумчанам, які внаслідок порушень психічного стану визнані судом недієздатними, забезпечується захист прав та інтересів.

Про те, як зробити так, щоб ця категорія людей була соціально захищена та отримувала всю необхідну з боку держави підтримку 16 червня під час брифінгу розповіли заступника міського, голова опікунської ради Альона ДМІТРЄВСКАЯ та заступник начальника управління соціально-трудових відносин департаменту соціального захисту населення, заступник голови опікунської ради Олена РОДІНКА.

Опікунська рада діє при органі опіки та піклування міської ради, а до її складу входять медики, психіатри, соціальні працівники та представники громадських організацій. Головним завданням опікунської ради є вирішити соціально-побутові питання, захистити майнові права та інтереси громадян цієї категорії шляхом встановлення опіки над ними. Окрім того, що це захистить самих недієздатних осіб, ще й убезпечить життя оточуючих.

Попередньо розгляд питань опіки та піклування над повнолітніми особами, організація її роботи покладається на департамент соціального захисту населення. Тому в разі наявності медичних показань для визнання особи недієздатною близькі родичі можуть звернутися для отримання методичної допомоги щодо порядку визнання особи недієздатною та встановлення над нею опіки саме сюди (вул. Харківська, буд. 35, каб. 210 та 211, тел.: 60-45-21, 60-44-48).

Відповідно до покладених завдань опікунська рада розглядає матеріали та готує пропозиції виконавчому комітету стосовно широкого кола питань, в тому числі: визначення кандидатури опікуна, з'ясування можливостей та зацікавленості цієї особи захищати інтереси недієздатного, направлення до суду відповідного подання; встановлення опіки над майном у передбачених законом випадках та інші.

Перелік правочинів стосовно майна підопічних, які опікуни не можуть вчиняти без дозволу органу опіки та піклування, визначений Цивільним кодексом України і обмежує опікуна у самостійності прийняття рішень щодо відмови від майнових прав підопічного, надання письмових зобов'язань від його імені, укладання договорів, що підлягають нотаріальному посвідченню (купівля-продаж, обмін), а також договорів щодо іншого цінного майна, управління майном або передавання його за договором в управління іншій особі.

Право на відчуження майна, переданого в управління, укладення щодо нього договору застави, управитель може здійснювати лише за згодою органу опіки та піклування.

Разом з тим, є низка правочинів, які опікун не може вчиняти взагалі, зокрема: здійснювати дарування від імені підопічного, зобов'язуватися від його імені порукою або укладати з ним договори, крім передання майна підопічному у власність за договором дарування або у безоплатне користування за договором позички.

Отже, для отримання дозволу на укладання будь-яких видів правочинів, опікун надає до органу опіки та піклування заяву з пакетом документів, що підтверджують необхідність та правомірність прийняття у подальшому рішення виконавчого комітету Сумської міської ради.

Порушення умов управління майном особи, над якою встановлено опіку, або опіки над майном може бути підставою для звільнення опікуна від його повноважень. Опікун звільняється від виконання своїх обов'язків за наявності відповідного рішення органу опіки та піклування чи суду.

Крім вищезгаданої підстави звільнення опікуна може відбутися за його добровільною заявою з урахуванням поважних причин, конкретних обставин та інтересів підопічного. У судовому порядку за заявою органу опіки та піклування звільнення опікуна від виконання покладених обов'язків відбувається, якщо встановлено, що опікун неналежним чином виконує свої обов'язки або порушує права підопічного. Підставою можуть бути факти жорстокого поводження з підопічною особою, ухилення від виконання обов'язків по відношенню до неї, залишення її без нагляду і необхідної допомоги. У разі злісного невиконання опікуном встановлених законом обов'язків, що спричинило тяжкі наслідки, або у разі використання опіки з корисливою метою на шкоду підопічному (зайняття житлової площі, використання майна тощо), він може бути притягнутий до відповідальності згідно з чинним законодавством.

Засідання опікунської ради проводяться кожноъ першоъ середи місяця о 14:00 за адресою: м. Суми, майдан Незалежності, 2, каб. 78. Графік засідань розміщено на Інформаційному порталі Сумської міської ради (Городянину/Інформаційні матеріали/Інформаційні матеріали з питань соцзахисту «Опікунська рада при органі опіки та піклування»).

Допомогу з питань, що входять до компетенції опікунської ради, можна отримати за адресою: м. Суми, вул. Харківська, буд. 35, каб. 210 та 211, тел.: 60-45-21, 60-44-48.