0012.jpg

Народні обранці внесли зміни та доповнення до міського бюджету на 2016 рік. Таке рішення вони ухвалили на позачерговій сесії Сумської міської ради 13 січня.

Нагадаємо, головний кошторис міста затвердили ще 23 грудня. Необхідність внести зміни та збалансувати скарбницю Сум виникла у зв’язку з ухваленням Державного та обласного бюджетів, внесенням змін до Податкового і Бюджетного кодексів, які скоригували базу надходжень коштів до міського бюджету.

У відповідності з документом, обсяг дохідної частини міського бюджету на 2016 рік обраховано в сумі 1 960 196,3 тис. грн. з урахуванням субвенцій і трансфертів. Видаткову частину міського бюджету відповідно збільшено на 770 779,1 тис. грн. і складає вона 1 970 362,2 тис. грн.

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО підкреслив, що прийдешній рік – рік будинків та доріг, тому видатки на ці об’єкти збільшили. Крім того, у міській скарбниці додатково передбачені кошти на закупівлю спеціальної техніки для комунальних підприємств, утримання шкіл та дитячих садочків, збільшення вартості харчування школярів відповідної категорії, закупівлю комунального транспорту, покращення умов та придбання обладнання для лікарень міста, продовження будівництва євродворів тощо.

Присутній у залі народний депутат України Олег МЕДУНИЦЯ вибачився перед сумськими обранцями за затримку із затвердженням держбюджету та повідомив, що держава збільшила надходження до скарбниці Сум від ПДФО на 3% (раніше було 15%).

Тож отриманий додатковий фінансовий ресурс дав можливість збільшити фінансування заходів з поліпшення комфортності проживання у місті.

Так, на 8 млн. грн. збільшили видатки на капітальні ремонти житлового фонду. Змінами до бюджету також передбачено заохочення будинків де створено ОСББ. На капітальні ремонти таких депутати додали ще 1 млн. і тепер ця сума складає 3 млн. грн.

«Сьогодні ми змушенні віддавати борги за бездіяльність, що привела до занепаду нашого житлового фонду: зношені мережі, ліфти. Все це, разом з депутатами, маємо виправити», – переконаний Олександр Лисенко.

Цьогоріч управління капітального будівництва та дорожнього господарства має освоїти 38 млн. грн.

Найбільшу дискусію викликала відсутність детальної інформацій у пояснювальній записці, на які саме об’єкти спрямують таке фінансування.

Начальник управління капітального будівництва та дорожнього господарства, депутат Віталій ШИЛОВ пояснив колегам, що більшість коштів піде на будівництво магістральних доріг в районі вул. Першотравневої, Р.-Корсакова, 12 мікрорайону, пров. Баумана, вул. Праці, шляху до центрального кладовища та інші. Розрахунки зроблені на основі видатків минулого року з урахуванням здорожчання матеріалів.

«Титульні списки доріг, які потребують поточного ремонту, а також внутрішньодворових доріг будуть складені у березні-квітні, після їх ретельного обстеження, що стане можливим за сприятливих погодних умов та сходженні снігу», – додав директор комунального підприємства Олександр ВЕГЕРА.

У цьому році за ініціативи міського голови вперше зменшать тягар на батьків, які вимушені здавати батьківські кошти на поточні потреби школи. Для цього в міському бюджеті передбачили 8 млн. грн., що є половиною необхідного.

«В наступному році ми плануємо виділити всі 16 млн. грн. аби батьки не здавали гроші на поточні потреби класу чи школи взагалі», – підкреслив Олександр Лисенко.

Цьогоріч також планують придбати для КП «Шляхрембуд» автогрейдер, екскаватор-навантажувач та автомобіль КРАЗ (6,75 млн. грн.); для КП «Міськводоканал» – мотопомпу (150 тис. грн.), труби (350 тис. грн.) та екскаватор (2,55 млн. грн.); дообладнати музей олімпійської слави (190 тис. грн.); відкоригувати схему руху громадського транспорту (99 тис. грн.); встановити лічильники теплової енергії на житлових будинках, теплоносій яких надається Дирекцією Котельні Північного промвузла (761,5 тис. грн.),

Управлінню освіти і науки збільшено бюджетні асигнування у сумі 55,88 млн. грн. на фінансування 7-ми професійно-технічних навчальних закладів, якими в поточному році будуть опікуватися органи місцевого самоврядування.

При коригуванні бюджету були враховані всі пропозиції розпорядників коштів та депутатів Сумської міської ради. В цілому з пропозиціями за проект рішення проголосували 27 депутатів.