001.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сум (2 – 9 жовтня 2017 року).

Бюджет

До Загального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 970,3 млн грн. (72,5% до плану на рік).

Сума недовиконання пропорційно 1/12 становить 33,6 млн грн., в тому числі: податок на доходи фізичних осіб – 21,9 млн грн.; акцизний податок – 25 млн грн.; земельний податок та орендна плата – 2,3 млн гривень.

Сума перевиконання за розписом – 1,8 млн грн., в тому числі: податок на доходи фізичних осіб – 13 млн грн., єдиний податок – 4 млн грн., плата за розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів – 6,2 млн гривень.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження загального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) збільшилися на 206,3 млн гривень.

До Спеціального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 55,9 млн грн. (77,6% до плану на рік), що на 6,1 млн грн. (12,4%) більше надходжень за відповідний період 2016 року.

Надходження до бюджету розвитку склали 8,2 млн грн. що 2,3 раза більше планових розрахунків на поточну дату пропорційно 1/12.

Офіційних трансфертів до Загального фонду міського бюджету надійшло 1,1 млрд грн. (96,9% до плану на січень-вересень за розписом), до Спеціального фонду – 19,3 млн грн. (42,5% до плану за розписом).

Плата за землю та комунальне майно

У вересні від оренди комунального майна надійшло 1,7 млн грн. (118,7% від планового завдання на місяць), від відчуження комунального майна – 512,3 тис. грн. (545 % від планового завдання на місяць).

З початку року надходження склали: від оренди комунального майна – 15,1 млн грн. (118,7% від планового завдання на дев’ять місяців), від відчуження комунального майна – 3,6 млн грн. (145% від планового завдання на дев’ять місяців).

Заборгованість із заробітної плати

Протягом вересня заборгованість із заробітної плати зменшилась на 23,4 млн гривень.

Станом на 1 жовтня сума загального боргу складає 130 млн гривень.

Його накопичили 20 підприємств.

Питома вага заборгованості – 77,1% – належить економічно активним підприємствам (ПАТ «Сумське машинобудівне науково- виробниче об’єднання» – 76,3%), 22,4% – підприємствам-банкрутам (ВАТ «Selmi» – 87%), 0,4 – економічно неактивним підприємствам.

Охорона здоров'я

У міському клінічному пологовому будинку Пресвятої Діви Марії за останній тиждень з'явилась на світ 47 дітей (за попередній тиждень – 44): хлопчиків – 25, дівчаток – 22.

Кількість сумчан, котрі звернулись до лікувальних закладів міста з приводу отримання травм, зменшилась: 285 осіб проти 399.

Ушкоджень, отриманих у побуті, – 191 (переломи – 45, травми зв’язок – 58, рани – 39, вивихи – три, інше – 46).

Вуличних травм – 75 (переломи – 34, травми зв’язок – 18, рани – 13, вивихи – три, інше – сім). Дорожньо-транспортних – три, вуличних травм, пов’язаних з нерівностями тротуарів – п’ять, інших – 17.

Виробничих – одна, дорожньо-транспортних – одна, вуличних травм, пов’язаних з нерівностями тротуарів – п’ять, інших – 17.

Також до лікувально-профілактичних закладів міста впродовж тижня звернулись п’ять переселенців із Донецької та Луганської областей: дев’ять дорослих. Всі дорослі на амбулаторне лікування.

Медичної допомоги потребував й 18 військовослужбовців, які перебували у зоні проведення АТО, п’ятеро з яких лікувалися стаціонарно.

Зареєстровано один телефонний дзвінок до психологів Телефону довіри суїцидологічного центру військовослужбовця, який перебував в зоні АТО.

Освіта

Заклади освіти міста функціонували відповідно до плану роботи.

У дошкільних закладах міста пройшла міська акція «День природолюба», під час якої вихованці дитячих садків разом з батьками висадили на території навчальних закладів 116 дерев. До заходу долучилися працівники обласного управління лісового та мисливського господарства, лісівники.

Учні 7-8 класів взяли участь у ІІ міській інтерактивній грі з основ здоров’я та безпеки життєдіяльності. Перше місце вибороли учні школи № 6.

Учні 9-11 класів шкіл № 7, № 9, № 10, гімназії № 1 змагалися у інтелектуальній грі «Знавці права». Найкращою стала команда школи № 9.

Учні 8-10 класів з хорошим володінням англійською мовою пройшли тестування на базі школи № 2 для участі в конкурсі «Програма обміну для майбутніх лідерів» («FLEX»).

У міському етапі обласного конкурсу дитячої творчості «Я люблю свій рідний край» переможцями стали вихованці Палацу дітей та юнацтва та Центру науково-технічної творчості молоді.

Методист Інформаційно-методичного центру взяла участь у VІІ Всеукраїнському фестивалі педагогічних ідей «Мій особистісно зорієнтований урок», який проходив у м. Біла Церква.

Для підвищення професійної компетентності вчителів предмета «Захист Вітчизни» організовано виїзну інструктивно-методичну нараду на базі військової частини в с. Радьківка.

Проведена інструктивно-методична нарада для директорів та заступників директорів з навчально-виховної роботи шкіл № 8, № 18, Піщанської ЗОШ та НВК № 16 щодо організації інклюзивної форми навчання.

На базі школи № 23 організовано засідання школи педагогічної майстерності, в якій взяли участь 22 учителі-учасники І (міського) туру всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2018».

Проведена методична рада з координаційної роботи шкільних музеїв.

Організовано 12 заходів, спрямованих на підвищення фахового рівня педагогів, результативності навчально-виховного процесу.

Управлінням освіти і науки проведений аналіз продовження навчання випускниками 9, 11 класів. Із 2019 випускників 9-х класів продовжили навчання в 10-х класах 59,7%, у вищих навчальних закладах І-ІІ рівня акредитації – 26,4%, у професійно-технічних навчальних закладах – 14,1%. Випускники 11-х класів (88%) обрали для продовження навчання вищі навчальні заклади. У професійно-технічних навчальних закладах навчаються 6,9% випускників школи ІІІ ступеня.

Працює Телефон довіри для населення.

Навчальні заклади подають фінансову звітність за ІІІ квартал 2017 року до органів Державної казначейської служби у м. Суми.

Спеціалістами управління підготовлена інформація про використання субвенції з державного бюджету на здійснення заходів соціально-економічного розвитку.

Підготовлено звіт про фактичне використання паливно-енергетичних ресурсів за девять місяців 2017 року.

Ринок праці

За період із 29 вересня по 5 жовтня у пошуках роботи до міського центру зайнятості звернулась 195 осіб.

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 6 жовтня перебували на обліку, складала 2060 осіб, із них 1722 (84%) отримували допомогу з безробіття.

Актуальна база вакансій налічувала 816 одиниць: для робітників – 476, службовців – 247, осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки, – 93. Навантаження на одне вільне робоче місце зареєстрованих безробітних становило три особи.

З початку року між приватними підприємцями та найманими працівниками розірвано 886 трудових договорів, укладених до 1 січня 2015 року

За сприяння служби зайнятості з початку року працевлаштували 4245 осіб, з них зареєстрованих безробітних – 1890.

Організували та направили на виконання робіт тимчасового характеру 112 осіб.

До проведення громадських робіт із початку року залучили 559 осіб із числа зареєстрованих безробітних: 341 працювали у КП «Зелене будівництво», 159 – у департаменті соціального захисту населення, 54 – у КП «Спеціалізований комбінат», п’ять – у департаменті інфраструктури міста.