0010.jpg

На позачерговому засіданні виконавчий комітет ухвалив рішення «Про встановлення тарифів послуги міського електричного транспорту та послуги з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування, що надаються КП СМР «Електроавтотранс».

Як повідомив начальник відділу транспорту, зв’язку та телекомунікаційних послуг Сергій ЯКОВЕНКО, розрахунок вартості проїзду був зроблений у відповідності до наказу Мінінфраструктури України від 25 листопада 2013 року № 940 «Про затвердження Порядку формування тарифів на послуги міського електричного транспорту (трамвай, тролейбус)» та наказом Міністерства транспорту та зв’язку України від 17 листопада 2009 року № 1175 «Про затвердження Методики розрахунку тарифів на послуги пасажирського автомобільного транспорту» (зі змінами).

Працівники відділу транспорту, зв’язку та телекомунікаційних послуг перевірили надані розрахунки й розробили проект регуляторного акта – рішення виконавчого комітету «Про встановлення тарифів на послуги міського електричного транспорту та послуги з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування, що надаються КП СМР «Електроавтотранс». Проект був оприлюднений 23 листопада минулого року. За час його обговорення, яке тривало місяць, надійшла лише одна пропозиція щодо неприйняття. Втім, вона не була врахована, оскільки регуляторний акт не приймається лише, якщо відсутній аналіз регуляторного впливу або проект регуляторного акта не був оприлюднений, у даному ж випадку ці дві вимоги були дотримані.

Необхідність підвищення вартості проїзду (3,1 грн. – у тролейбусі та 5 грн. – в автобусі) у КП «Електроавтотранс» пояснили зростанням вартості електроенергії, здорожчанням запчастин і збільшенням мінімальної заробітної плати. При цьому зауважили, що розрахунки робили у жовтні, а відтоді розміри цих складових ще зросли.

При обговоренні членами виконавчого комітет надійшла пропозиція визначити частку, яку сплачуватимуть за проїзд пасажири, у розмірі 2,5 грн. для тролейбуса і 3,5 грн. для автобуса, а решту (0,6 грн. і 1,5 грн. відповідно) компенсувати з міського бюджету. За розрахунками члена виконавчого комітету Віктора ВОЛОНТИРЦЯ, загальна сума такої компенсації складе близько 47-48 млн грн., а у випадку відмови підвищувати тариф на проїзд сягала б 62 млн гривень.

За ініціативи міського голови Олександр ЛИСЕНКА було визначено, що учні всіх класів (а не лише молодшої ланки, як було раніше), а також студенти денної форми навчання вищих навчальних закладів I-IV рівнів акредитації та учні професійно-технічних навчальних закладів користуватимуться комунальним транспортом за пільговим тарифом. Відповідне прохання, зазначив очільник міста, неодноразово лунало на його зустрічах із батьками та педагогами.

Відтак ухвалили рішення, що учні 1-11 класів сплачують 50% від повної вартості абонементного квитка за проїзд у тролейбусі (1,25 грн.) та автобусі (1,75 гривень) за умови наявності учнівського квитка.

Крім пільгової ціни на одну поїздку, діятиме спеціальна вартість місячних проїзних квитків на проїзд для школярів і студентів у тролейбусі – 37,5 грн., а також для учнів 1-11 класів на користування автобусом – 52,5 гривень.

Решта пасажирів також зможуть заощадити завдяки місячним проїзним: на електроавтотранспорт такий коштуватиме 75 грн., на автотранспорт – 105 грн., на обидва види транспорту – 155 гривень.

Нові тарифи набудуть чинності з 1 лютого.

Пенсіонерів зміна тарифу не торкнеться. Як і раніше, комунальним траспортом вони користуватимуться безкоштовно. За це підприємство отримуватиме компенсацію з міського бюджету.