004.jpg

У четвер, 29 березня, відбулося чергове засідання міської комісії з питань забезпечення погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, реалізації державної політики щодо легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення.

Під головуванням заступника міського голови Альони ДМІТРЄВСКОЇ члени комісії розглянули стан погашення заборгованості із заробітної плати підприємствами міста, а також питання, пов’язані із забезпеченням дотримання роботодавцями мінімальних гарантій, встановлених державою.

Як повідомив під час засідання начальник управління з питань праці Анатолій ЗАНЧЕНКО, станом на 1 березня прострочену заборгованість із заробітної плати по місту в сумі 135,7 млн грн. має 22 підприємства.

З них 106,5 млн грн. (78,4%) належить десяти економічно активним підприємствам (у тому числі 102,4 млн грн. заборгувало своїм працівникам ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання»); 29,1 млн грн. – восьми підприємствам – банкрутам; 110,5 тис. грн. – чотирьом підприємствам, які фактично не ведуть діяльність і є економічно неактивними.

При цьому Анатолій Занченко відмітив, що у порівнянні з 1 лютого цього року сума заборгованості із заробітної плати по місту збільшилася на 2,8 млн грн. (2,1%), а кількість підприємств-боржників – на одне; зростання боргів відбулося у зв’язку з накопиченням боргів на суму 2,9 млн грн. окремими економічно активними підприємствами та виникненням двох «нових» боржників, які завинили своїм працівникам 456,7 тис. грн. Також він поінформував, що протягом лютого п’ять підприємств частково зменшили заборгованість із заробітної плати на суму 116,4 тис. грн., а Філія «Сумська дорожньо-експлуатаційна дільниця» ДП «Сумський облавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України» повністю виплатила заборговану заробітну плату у сумі 494,4 тис. грн.

Під час засідання члени комісії заслухали інформації від керівників «нових» підприємств-боржників про причини виникнення заборгованості із заробітної плати, вжиті заходи, спрямовані на її погашення, звіт про стан виконання підприємствами-боржниками графіку погашення заборгованості із заробітної плати, яка склалася станом на 1 січня цього року.

Крім того, з метою забезпечення контролю за дотриманням роботодавцями міста вимог законодавства про працю, зокрема в частині нарахування заробітної плати найманим працівникам у розмірі, не меншому від мінімального, гарантованого державою, на засіданні комісії заслухали і проаналізували пояснення посадових осіб восьми підприємств, установ та організацій міста, звітні дані яких, згідно з інформацією, наданою Сумським об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України Сумської області, свідчать про можливі порушення при нарахуванні заробітної плати. За результатами посадовим особам рекомендували звернути увагу на якість заповнення звітності, яка подається до органу ДФС. Кожному присутньому роботодавцю вручили пам’ятку про відповідальність за порушення законодавства про працю згідно зі статтею 265 Кодексу законів про працю України та відповідальність посадових осіб за порушення законодавства про працю та про охорону праці згідно зі статтею 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення.